Peníze a vliv
Před týdnem

Poslechněte si podcast: Stanjura: Výdaje na vědu rostou, přidáme i v příštích letech

Současný systém platů ve veřejné sféře je demotivační pro mladé a nikdo se v něm nevyzná, říká ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) v rozhovoru pro pořad Peníze a vliv Českého rozhlasu Plus. Vysvětluje také, proč běžné výdaje státu vzrostou skoro o 58 miliard a kolik dává státní kasa na vědu a výzkum. „Přemýšlíme i o tom, jakými nástroji podpořit i soukromé investice do vědy, výzkumu a inovací, protože důležité je, kolik stát a ekonomika vykazují jako celek,“ přibližuje.

27:05

Peníze a vliv

Vydává: Český rozhlas

Zásadní témata ze světa financí, obchodu a průmyslu představují v podcastu Českého rozhlasu Plus analytička Jana Klímová a editor Antonin Viktora.

Web

Dnes 27:11

Pojar: Tři problémy mohou zmařit dostavbu Dukovan Korejci

Dokud není uzavřená s Korejci smlouva na dodávku dvou nových bloků pro jadernou elektrárnu Dukovany, nemáme nic. Je důležité, aby v ní bylo všechno, co korejská KHNP slíbila, včetně zapojení českého průmyslu. V rozhovoru pro pořad Peníze a vliv Českého rozhlasu Plus to řekl poradce předsedy vlády pro národní bezpečnost Tomáš Pojar.

Před 2 týdny 26:00

Miliardář Fryc: Proč máme málo startupů? Češi se podceňují, ale Američané se nacpou všude

Výhodnější podmínky pro startupy, tedy nové technologické firmy, můžou být cestou, jak probudit spící českou ekonomiku. A přispět k tomu, aby se Česko vymanilo z ekonomiky levné výroby i práce a stalo se ekonomikou vlastních značek a vyšší přidané hodnoty. Podle „startupistů“ ale brzdí jejich růst v Česku mimo jiné nefunkční systém – jinde na světě běžný – pro odměňování lidí prostřednictvím zaměstnaneckých akcií. (V premiéře jsme vysílali v dubnu 2024.)

Před 3 týdny 25:19

Expert: Návratnost fotovoltaiky na paneláku je do 10 let

Solární panely na střechu si v poledních letech pořizují hlavně majitelé rodinných domů, od loňska ale mají stejnou možnost také lidé v bytových domech, třeba na sídlišti v paneláku. Od letošního srpna si majitelé domů a bytů mohou také založit energetická společenství a vlastní vyrobenou elektřinu si různě přeposílat. Podmínkou je registrace u nového Elektroenergetického datového centra.

20. srpen 2024 25:37

Hazard? Ministerstvo hájí reformu antimonopolního úřadu

Vláda by měla během září projednat návrh reformy přezkumu veřejných zakázek. Změnit by se tak mělo fungování Úřadu na ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), kam dohled nad veřejnými zakázkami spadá. „Je to revoluční hazard,“ tvrdí šéf úřadu Petr Mlsna. Autorka reformy z ministerstva pro místní rozvoj Leona Gergelová Šteigrová naopak v pořadu Peníze a vliv Českého rozhlasu Plus popisuje změny, které mají celý systém výrazně zrychlit.

13. srpen 2024 25:28

Půl bilionu investic do elektrických sítí? Poplatky za elektřinu se zvýší o stovky korun

Rozvoj fotovoltaik v domácnostech a nástup nových zdrojů elektrické energie si vyžádá zásadní proměnu elektroenergetických sítí. Do jejich posílení a modernizace má jít v příštích deseti letech v Česku skoro půl bilionu korun. Tyto investice se promítnou do částek, které za elektřinu platí koncoví zákazníci. Podle šéfa sdružení provozovatelů sítí Mariana Ruska půjde o jednotky stovek korun za rok. (Repríza, v premiéře jste pořad mohli slyšet 21. května.)

6. srpen 2024 27:08

Dánský model trhu práce by v Česku nefungoval, tvrdí expert

V chystané flexinovele zákoníku práce, kterou má zanedlouho projednat vláda, chybí výpověď bez udání důvodu. Navrhnout ji ale chtějí někteří poslanci, až se novela dostane do Sněmovny. Zastánci jednoduchých výpovědí často argumentují úspěšným dánským modelem flexibilního pracovního trhu. Jenže ten je v Evropě fakticky ojedinělý. Podle právníka a experta na pracovní právo Petra Bezoušky je v českých poměrech nerealizovatelný.

30. červenec 2024 25:51

Nedostali jsme přesné a korektní informace o financování, říká zástupce věřitelů

Rozjet výrobu v části ostravských hutí má polská firma Donquixote. Věřitelé dostali od Liberty informaci, že spadá do ocelářské skupiny Qarmet z Kazachstánu. Podle veřejných zdrojů to tak nevypadá. Předseda prozatímního věřitelského výboru Liberty Petr Sprinz v pořadu Peníze a vliv řekl, že jeho členové také nedostali „úplně přesné a korektní informace, do jaké míry je zajištěno financování této společnosti“.

23. červenec 2024 25:45

Drábová: Ráda bych viděla spolupráci KHNP a Westinghouse

Když jihokorejská jaderná firma KHNP stavěla reaktory ve Spojených arabských emirátech, získal americký Westinghouse kus této zakázky. Rádi bychom to viděli i tady, říká předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová v pořadu Českého rozhlasu Plus Peníze a vliv. Podle ní šlo totiž o systém kontroly řízení Eagle, který Westinghouse dodal i do jaderné elektrárny Temelín.

16. červenec 2024 25:58

Jak se ČEPS chystá převést sítě do doby bez uhlí?

Správce elektrizační soustavy, státní firma ČEPS, vypíše během prvního pololetí příštího roku tendr na dodávku elektřiny, která může být potřeba při obnově soustavy po masívním výpadku, takzvaného blackoutu. Nyní tuto službu zajišťují některé uhelné elektrárny, jejich majitelé je ale plánují v příštích letech odstavit.