Kdo umí, ten umí
10. listopad 2022

Poslechněte si podcast: Pardubické zápasy v televizi nekomentuji, fanoušci mají pocit, že jsem zaujatý, říká David Pospíšil

David Pospíšil je bývalý pardubický hokejista, který je dnes podnikatelem, zastupitelem, ale také hokejovým expertem České televize. Bruslit začínal podobně jako řada malých chlapců s tatínkem a dědečkem na zamrzlých rybnících. Na hokejový nábor šel spolu s kamarády ze třídy. „Kluci se hlásili, tak jsem to taky zkusil,“ popisuje začátek David Pospíšil.

23:14

Kdo umí, ten umí

Vydává: Český rozhlas

Ne nadarmo se říká, že Češi mají zlaté české ručičky.

Web

Včera 30:33

Hlavně když to drží! Restaurátorka Jana Waisserová propůjčuje památkám čas

Restaurování památek je boj s časem. S tím, který už uplynul a tím, co teprve přijde. Je to krásná, ale přitom náročná profese. Vyžaduje výtvarné nadání, znalosti v oboru umění i chemie a samozřejmě také dobrou fyzickou kondici.

Před týdnem 25:38

Útulek jako splněný sen. Zapletalovi zvířatům dávají domov i lásku

Alena a Oldřich Zapletalovi jsou dva lidé s velkým srdcem. Život zasvětili pomoci zvířatům, a to je původně také svedlo dohromady. Manželé teď přetváří svůj domov tak, aby v něm byl prostor i pro opuštěné psy a kočky. Většinu svého času i financí vkládají právě do tohoto plánu.

12. únor 2024 30:22

Poezie organických křivek podle architekta Bohuslava Horáka

Dívejte se, přemýšlejte a buďte kreativní. Design je všude okolo nás. Přesně to, a nejen svým studentům, zdůrazňuje přední český designér Bohuslav Horák.

1. únor 2024 27:44

Rodák z Pardubic na cestě kolem světa: Skvěle nastartovanou kariéru vyměnil za dobrodružství

Málokdo se rozhodne opustit skvělou práci a vydá se sám na cestu kolem světa na motorce. Radim Cejnar přesně tohle udělal. Sám o sobě říká, že je dobrodruh, který dává v životě přednost svobodě a volnosti. Momentálně žije v Texasu. Využili jsme jeho krátké návštěvy k pozvání do Českého rozhlasu Pardubice.

3. leden 2024 42:45

Život mezi pardubickou kavárnou a keňskou nemocnicí

Příběh Aleše Bárty by vydal na několik životů, pracoval jako medik, zemědělec a kavárník. Pomáhal na Srí Lance po tsunami, v západokeňském Itibu založil nemocnici a na pardubické Karlovině otevřel kavárnu.

21. prosinec 2023 24:07

Oblečení, které se nepáře a časem získává na odolnosti. Uměli to už v době kamenné

Nalbinding je velmi stará technika pletení jehlou. První nálezy takto vyrobených textilií jsou tisíce let staré. Dodnes ale existují nadšenci, kteří se tomu věnují. Jedním z nich je Nikola Ženatá, která vyrábí ponožky, rukavice a další kusy oblečení hlavně kvůli rekonstrukcím historických událostí. Na nich se schází dobově oblečení lidé a připomínají si život ve středověku.

14. prosinec 2023 24:13

Ke své práci potřebuje sklo, pec i kopyto. Lustry skláře Stanislava Nováka mají punc jedinečnosti

Jedinečné skleněné lustry vyrobené technikou glass fusing vznikají na samotě u lesa v Orlických horách nedaleko Deštného. Metoda spékání skla je u nás známá, ale lustry podle ní vyrábí v České republice jen sklář Stanislav Novák.

7. prosinec 2023 24:38

Divadla v Hradci a Pardubicích si nekonkurují, mají jiný repertoár, říká režisér Pavel Khek

Do Klicperova divadla v Hradci Králové přišel Pavel Khek jako režisér a umělecký šéf souboru před čtyřmi lety. Pro východ Čech se rozhodl na základě nabídky, ale také jisté přesycenosti Prahou.

23. listopad 2023 28:36

Komunismus byl děravý, vzpomíná disident František Stárek Čuňas

Jeho rodina pochází z Libchav u Ústí nad Orlicí. Legenda českého undergroundu, disident, publicista a historický badatel František Stárek Čuňas, se tam před pár lety vrátil. Jeho životní cesta byla velmi pestrá.

16. listopad 2023 25:18

Historie v tanci a muzice. Formani udržují východočeské tradice

Národopisný soubor Formani funguje ve Slatiňanech od roku 2004. Tvoří ho nadšenci do folklorních tanců, písní a zvyků. Podle historických záznamů skládají hudbu, vymýšlí choreografie a šijí kroje. Jejich vystoupení tak pomáhají zachovávat lidové tradice z Chrudimska, Hlinecka a Nasavrcka.