Osudové ženy
28. říjen 2023

Poslechněte si podcast: Ludmila Mojžíšová: Léčila tisíce pacientek a pacientů. Co je trápí, poznala i přes dveře

Nazývali ji šarlatánkou. Vadil jim její svérázný slovní projev i úspěchy. Ona ale ve svojí rehabilitační metodu věřila. Díky speciální sestavě cviků dokázala pomoct stovkám žen otěhotnět, tisícům dalším zbavit se bolesti. Její metoda byla uznána oficiálně za léčebnou až po revoluci v roce 1991. V dokudramatu účinkují Jitka Smutná, Viktor Dvořák nebo Dana Černá. Hovoří publicistka Olga Strusková.

27:11

Osudové ženy

Vydává: Český rozhlas

Populárně-naučný seriál připomíná výjimečné ženy našich zemí v dobových souvislostech a kontextu jejich života nebo tvorby. Součástí každého pořadu jsou i dobové zvukové materiály.

Web

Před čtyřmi dny 24:22

Milena Jesenská: Podle Franze Kafky byla „živoucí oheň“. Ani otec ji nezvládal

Svobodomyslná i tvrdohlavá. Novinářka, spisovatelka a překladatelka v životě prožila více důležitých lásek. Za svůj angažovaný přístup k životu nakonec zaplatila. Poslechněte si dokudrama s Bohdanou Pavlíkovou a Anežkou Rösslerovou. Hostem pořadu je literární historička Marie Jirásková.

Před týdnem 26:17

Věra Čáslavská: Litování z duše nesnášela

Nejúspěšnější česká sportovkyně, národní symbol odvahy a svého času druhá nejznámější žena planety. V životě ale čelila několika překážkám, které ji téměř srazily na kolena. V dokudramatu účinkují Václav Neužil, Petra Špalková a Martin Matejka. Hovoří historik sportu František Kolář.

Před 2 týdny 25:42

Marie Moravcová: Radši si vzala jed, než aby zradila lidi zapojené do Anthropoidu

Dobrovolná sestra Červeného kříže. Před Mnichovem pomáhala lidem „bez domova“ a po Mnichovu se hned zapojila do odboje. Ubytovala Gabčíka s Kubišem. Radost nacistům ze svého zatčení ale neudělala. V dokudramatu účinkují Simona Postlerová, Dana Černá nebo Pavel Soukup. Hovoří historik Jiří Padevět.

Před 3 týdny 26:31

Polyxena z Lobkovic: Obdivovaná i nenáviděná první dáma království

Byla okouzlující, vtipná, samostatná, cílevědomá i odvážná. Jejím prvním manželem byl Vilém z Rožmberka, druhým Zdeněk Vojtěch Popel z Lobkovic. Během stavovského povstání hájila odhodlaně své katolické přesvědčení a jen díky ní můžeme dnes obdivovat pražské Jezulátko. V dokudramatu účinkují Blanka Bohdanová a Igor Bareš. Hovoří historička Marie Ryantová.

23. březen 2024 26:30

Fröjda Benecke: Tajná blízká přítelkyně Bedřicha Smetany

Jejich vztah je dodnes obestřen tajemstvím. Všechno, co víme, vyplývá z jejich korespondence a věnování skladby, do které Bedřich Smetana zakomponoval písmena jejího jména. Fröjda Benecke (1836−1923) se narodila s příjmením Gumpertová. Se Smetanou se setkala při jeho švédské koncertní cestě, na kterou odjel na podzim 1856. Okouzlila ho po prvním setkání.

16. březen 2024 25:34

Marie Majerová: Ikona socialistické kultury, která se odmítla starat o vlastní dítě

Totalitní režim z ní udělal ikonu přesvědčené komunistky a správné socialistické spisovatelky. Přitom to bývala femme fatale české avantgardy. Krásná, cílevědomá a odvážná žena, která prosazovala ideál volné lásky a svobodného mateřství. Narodila se v únoru 1882 jako Marie Bartošová. Když jí zemřel otec, převzala příjmení od matčina druhého muže, šikovatele Aloise Majera. „Na Marii mne pokřtily Ouvaly, na Majerovou Kladno,” napsala kdysi o svém pseudonymu.

9. březen 2024 24:20

Anny Ondrak: První česká herečka, která dobyla Evropu

Temperamentní blondýnku se čtveráckýma očima publikum milovalo. Začínala v němých filmech, hvězdou se stala ve 30. letech v Německu. Jejího manželství ale využili nacisté. Anna, později Anny, se narodila v roce 1902 do rodiny rakousko-uherského důstojníka. Rodina hodně cestovala, díky čemuž Anny ovládala několik jazyků. Mluvila také německy, francouzsky a anglicky.

2. březen 2024 25:52

Marie Kolowratová-Krakowská: Příběh jako z pověstí českých: z dcery řezníka hraběnkou

Svoje děti vychovávala po vzoru hraběcí rodiny svého manžela. Její život byl plný přemetů. Řadu let žila v manželském odloučení. Pak přišel exil a zase nový začátek. Vztah pražské řeznické dcery Marie Klimtové (*1907) s hrabětem Jindřichem Kolowratem se vymykal jak z rodových tradic, tak ze společenských zvyklostí. Ještě v době, kdy byl hrabě ženatý se svou první ženou, spolu měli čtyři děti. To páté se narodilo „už řádně“ po jejich svatbě v roce 1938.

24. únor 2024 24:37

Olga Scheinpflugová: Nikdy neměnila názor podle doby nebo Karla Čapka

V dětství se s útrapami vypořádávala vytvářením snových světů. V dospělosti skončila na antidepresivech. Přečkala odpor Čapkovy matky, přežila nátlak nacistů. S nadanou herečkou, spisovatelkou a dramatičkou, kterou si lidé pamatují jen jako ženu Karla Čapka, se život nemazlil. V dokudramatu účinkují Veronika Gajerová, Martin Myšička a Aleš Procházka. Hovoří historička umění Michaela Košťálová.

17. únor 2024 24:05

Claire Becková-Loosová: Talent ve stínu velkého architekta

Třetí manželka o 34 let staršího architekta Adolfa Loose. Bilingvní spisovatelka, nadějná fotografka. Manželovi vzdorovala, ve svých pamětech mu ale vystavěla pomník. V dokudramatu účinkují Jiří Čapka, Václav Vašák, Kamila Trnková, Tereza Vilišová. Hovoří plzeňský publicista David Růžička.