Alarm
9. březen 2023

Poslechněte si podcast: Osoblaha. Místo, kde mizí silnice, práce i lidé

Série reportáží Vzděláváním k neúspěchu se věnuje školství v severním výběžku Jesenicka a na Osoblažsku. V pátém díle se podíváme do Osoblahy. Autorem série reportážních textů je Standa Biler, který také načetl audioverzi textu.

Projekt Vzděláním k (ne)úspěchu vznikl díky podpoře Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky.

11:36

Alarm

Vydává: Alarm

Audio kanál online deníku Alarm. Poslechněte si podcasty o politice, kultuře, sportu, nebo urbanismu.
http://a2larm.cz/
https://eshop.denikalarm.cz/
https://www.darujme.cz/projekt/905
Společně tvoříme mainstream!

Web

Včera 01:23:00

TL;DR #27: Zapomeňte na všechno, co víte o prehistorii. Přichází úsvit všeho

V nejnovějším TL;DR jsme po nějaké době opět sáhli po non-fiction. Ostatně bylo těžké odolat, protože česky nedávno vyšla rozsáhlá publikace o počátcích lidských dějin Davidů Wengrowa a Graebera Úsvit všeho. Autoři se na časové ose nejprve vrací ne až tak daleko do minulosti – do osvícenství. Právě osmnácté století přineslo počátky zásadní reflexe o evropské civilizaci a jejím hierarchizovaném uspořádání. Graeber s Wengrowem nacházejí možná nečekaný intelektuální impuls této myšlenkové revoluce, která v důsledku přinesla koncept modernity, a tím byli původní američtí filozofové z ameroindiánských kmenů.

Kniha nastiňuje počátky lidských dějin, které ovšem zahrnují většinu doby trvání lidské existence, jako značně variabilní a pestré, bez jednoznačné civilizační vývojové posloupnosti, zato s jen velmi málo zákonitostmi, které by šlo z jednotlivých nálezů vyvozovat. Přelomové je i to, že do svého panoramatického obrazu „zapomenutých“ dějin zahrnují množství lokalit mimo nejznámější archeologická naleziště.

► Playlist:
✏️ Literární novinky: 0:00 - 17:20
🗯️ Knižní tipy: 17:27 - 26:21
📕 David Graeber, David Wengrow - Úsvit všeho: 26:52 - 1:22:30

► Líbil se vám tento díl TL;DR? Podpořte jejich vznik na Darujme.cz: www.darujme.cz/projekt/1205779

► Máte otázku nebo se chcete podělit o názor? Napište přímo Evě a Honzovi na tldr@denikalarm.cz

► podcasty Alarmu nahráváme ve studiu Mr. Wombat
► sound mix Ondřej Bělíček
► znělka Jonáš Kucharský

Před dvěma dny 10:36

Zemské klima se mění rychlostí, pro kterou chybí vysvětlení. České politiky to nezajímá

Deset měsíců v řadě zlomilo předchozí teplotní rekordy. Čeští politici k tomu buď mlčí, nebo nabádají, abychom to se záchranou Země zbytečně nepřeháněli.

► Líbil se vám tento díl Všichni tady umřeme? Podpořte vznik dalších dílů na Darujme.cz: https://www.darujme.cz/projekt/1205779
► Máte otázku nebo se chcete podělit o názor? Napište přímo Standovi na vsichnitadyumreme@denikalarm.cz
► postprodukce: Mikuláš Odehnal

Před pěti dny 40:48

Studio Alarm: Vyhrál ve slovenských prezidentských volbách Robert Fico?

Ve slovenských prezidentských volbách došlo k překvapení jen v prvním kole. Ve druhém jasně zvítězil Peter Pellegrini. Všimne si toho ale reálně někdo?

Ve Studiu Alarm diskutovali o prezidentských volbách na Slovensku redaktoři Saša Uhlová, Jan Bělíček a Stanislav Biler. Probrali předvolební kampaň i prezidentské debaty a zvláštní pozornost věnovali způsobu komentování voleb ze strany liberálních slovenských médií. Při pohledu zpoza hranic totiž nepůsobí bizarně ani tak kampaň či samotné výsledky voleb, ale neschopnost pochopit a komentovat motivace voličů jinak, než že nenávidí demokracii, jsou nevolníci nebo neumějí jíst příborem. Diskutující se také věnovali dopadům na českou politiku, tedy otázce, zda řádění vlády Roberta Fica pomůže v Česku spíše Andreji Babišovi, nebo vládním stranám, které získají nového strašáka na voliče.

Podpořte vznik dalších dílů a chod redakce Alarmu!
https://www.darujme.cz/podporuji-mostecko-alarm

Před šesti dny 18:15

Redneck #112: Donald Trump se bojí interrupcí. A má taky proč

Americký Nejvyšší soud před dvěma lety zvrátil půlstoletí starý kompromisní precedent, který garantoval minimální právo na interrupci přibližně do poloviny těhotenství – neboli Roe vs. Wade. Od půlky roku 2022 si ale jednotlivé státy mohou prosadit jakkoliv přísné interrupční regulace jaké jejich zákonodárci chtějí a téměř polovina států federace od té doby interrupční zákony výrazně zpřísnila. Některým konzervativcům to ovšem nestačí a chtěli by prosadit celofederální omezení.

Rozhodnutí o zrušení práva na interrupci by nepadlo bez tří konzervativních soudců, které nominoval právě Donald Trump. Exprezident má ale k tomuto svému zářezu velmi nejasný vztah. Na jednu stranu se chlubí, že nové interrupční pořádky by bez něj nenastaly. Na stranu druhou si podle všeho uvědomuje, jak nepopulární jsou mezi Američany některé z drsných zákazů, které Trumpovi spolustraníci navrhují. O tom, jak se z této šlamastiky snaží Trump vymanévrovat, je dnešní díl Rednecku.

Před šesti dny 01:07:29

Kolaps #128: Khalilova Bartůškova - Průměrná rodina v Gaze se za poslední půlrok stěhovala šestkrát

Minulý rok 7. října šokoval svět brutální útok hnutí Hamás z Gazy na Izrael, včetně vražd civilistů. Odpověď Izraele byla od počátku mimořádně tvrdá a nebrala příliš humanitárních ohledů. Situace v Gaze se od té doby dále zhoršuje a počty obětí izraelské invaze jdou do desítek tisíc včetně dětí. V Kolapsu o situaci mluvila Čechopalestinka a odbornice na Blízký východ Lamis Khalilová Bartůšková, která nedávno podepsala petici vyzývající českou vládu k přehodnocení jednostranného proizraelského postoje a k zasazování se o příměří, propuštění rukojmích a ukončení krveprolití.

► Líbil se vám tento díl Kolapsu? Podpořte jeho vznik na Darujme.cz: bit.ly/Chci_Dalsi_Kolaps
► Máte otázku nebo se chcete podělit o názor? Napište přímo redaktorům na kolaps@denikalarm.cz

► podcasty Alarmu nahráváme ve studiu Mr. Wombat
► sound mix Ondřej Bělíček
► znělka Jonáš Kucharský

Před týdnem 01:10:50

Moshpit #08: Kvůli youtuberům nám přišlo, že používání „n-word“ je nejlepší forma pozdravu

Nový díl podcastu Moshpit s Klárou Bělíčkovou a Hugem Wiesnerem zabrousí do tématu humoru. Jaký humor jsme ochotni akceptovat a jaký nás spíše zraňuje? Měl by mít humor hranice, a pokud ano, kde leží? Je v pořádku si s kámoši posílat fatfobní, rasistické nebo homofobní reels, když je vidíme jenom my, anebo bychom se vůči tomu měli striktně vymezit? Odpovědi jsme hledali s Adamem Královičem, Annou Kovaříkovou a Matějem Damianem.

Podcast Moshpit vzniká jen díky podpoře našeho čtenářstva. Podpořte jeho vznik v naší crowdfundingové kampani:
https://www.darujme.cz/projekt/1205779

Před týdnem 44:23

Pay gap #22: Férová domácnost

V nové epizodě podcastu Pay Gap se Šárka Homfray a Lucie Václavková vrátily k tématu druhé směny a férovější rozdělení práce v domácnosti. Pozvání do podcastu přijala Martina Dvořáková, autorka projektu Férová domácnost a Auditu domácnosti. Audit pomůže párům zjistit, jak na tom doma jsou, a také pomoci řešit situace, kdy rozdělení není zrovna fér. Férové rozdělení domácí práce přitom nemusí znamenat dělení padesát na padesát. V každé rodině a v každé životní fázi to může být jiné a pro spokojenost partnerů jsou důležitější faktory jako faktické rozdělení domácí práce, účast na placené práci, nebo s kým se vlastně srovnáváme.

Chcete nás nejen slyšet, ale také mít ve vlastní knihovně?

Podpořte vznik naší knížky Kratší konec provazu, na které právě pracujeme. Sledujte nás na sociálních sítích, již brzy spustíme kampaň. Už teď nám ale můžete posílat své nápady a náměty – co vám například v minulých dílech podcastu chybělo a chtěli byste v knížce číst?

Stále nás zajímají vaše názory a zkušenosti, ale i dotazy, nejen k tématu dnešní epizody, ale obecně z pracovního života. Dejte nám vědět na sociálních sítích nebo na e-mailu paygap@denikalarm.cz.

Podcast vzniká s podporou české pobočky nadace Friedrich-Ebert-Stiftung.

Před týdnem 12:30

Redneck #111: Jak se námořní firmy snaží vykroutit z následků pádu mostu v Baltimoru

Baltimorský přístav odnepaměti platí za důležitý přepravní uzel. Stejně tak významný byl most Francise Scotta Keye, který minulý týden zkolaboval po nárazu lodě Dali. Ta sice plula pod singapurskou vlajkou, ale struktura firem, které ji vlastní, provozují, a nebo si ji pronajímají, je poněkud složitější. Od nehody uplynulo jen pár dní, ale tyto společnosti se už teď snaží snížit odškodné, které budou muset platit.

Jak se toho snaží docílit? Proč s tím souvisí Titanic a nehoda na ropné plošině Deepwater Horizon z roku 2010? Co říkají baltimorští dělníci o osudu svých pravděpodobně zesnulých kolegů, kteří v době nehody pracovali na mostě? A proč vlastně loď plula pod singapurskou vlajkou?

Před týdnem 01:25:25

Kolaps #127: Patočka, Ort - Levice se nesmí dívat jen na Západ, inspiraci najdeme i v Kostarice

Hosty Kolapsu byli tentokrát insideři českého grassrootového hnutí. Tématem byla organizace sociálního hnutí i nezdravá fixace na Západ. Před časem vyšel na Alarmu text Ani levicové dohánění Západu, ani nacionalismus. Za novou třídní politiku od autorské dvojice zkušených aktivistů Josefa Patočky a Jakuba Orta. Jakub Ort se výrazně angažoval v komunitním prostoru Klinika, Josef Patočka začínal s aktivismem ještě jako gymnazista při protestech proti zpoplatnění vysokého školství. Oba se výrazně angažovali a angažují v klimatickém hnutí a v současnosti se podílejí na aktivitách Re-setu, odborů i Iniciativy nájemníků a nájemnic.

Pořiďte si hrnek s grafickým motivem Kolapsu!
eshop.denikalarm.cz/kolaps-hrnek/

► Líbil se vám tento díl Kolapsu? Podpořte jeho vznik na Darujme.cz: bit.ly/Chci_Dalsi_Kolaps
► Máte otázku nebo se chcete podělit o názor? Napište přímo redaktorům na kolaps@denikalarm.cz

► podcasty Alarmu nahráváme ve studiu Mr. Wombat
► sound mix Ondřej Bělíček
► znělka Jonáš Kucharský

Před 2 týdny 17:35

Heatwave #05: Klimatická krize zvyšuje nerovnosti ve společnosti

Pátý díl podcastu Heatwave hodnotí evropskou zelenou politiku z různých úhlů. Klimatické krize byla převedena do čísel a ekonomických ukazatelů. Chápat ji jinak ve společnosti zaměřené na ekonomický zisk a růst snad ani nešlo. Odpor ke green dealu, tak může být i reflexí zmíněných nerovností, kdy jedna část společnosti padá do energetické chudoby a další neskutečně bohatne.

Podcast vznikl díky podpoře Heinrich Böll Stiftung.