Pochoutkový rok
11. prosinec 2022

Poslechněte si podcast: Originální vánoční limonáda s příchutí perníku vznikla původně z křenové limonády

„Řemeslné a lokální nealko zapamatovatelných chutí a opravdových surovin,“ hlásají tvůrci řady Zázračných limonád. Nápoje plné bublinek jsou spojeny s brněnským vyhlášeným barovým prostředím. Sami autoři přiznávají snahu dostat do nealkoholického světa podobnou pestrost, jaká funguje při míchání alkoholických nápojů.

03:00

Pochoutkový rok

Vydává: Český rozhlas

Kulinární průvodce pro všechny milovníky jídla. V pořadu vyhlašujeme soutěž o váš nejlepší recept – vítěze za rok 2022 jste se dozvěděli v prosincovém pořadu Pochoutkový rok (každou neděli 10.00–11.00, resp. 21.00–22.00). Výherci získali vybavení do kuchyně v celkové hodnotě 100 000 Kč.

Web

Před týdnem 08:29

Zámecký kunštátský perník si vychutnává už pátá generace. Vyzkoušejte vítězný recept!

Porotu Pochoutkového roku zaujal recept, se kterým se do soutěže přihlásila Marie Šafářová z Poličky na Vysočině. Po uležení je nesmírně vláčný a chuťově jemný perník plný bohaté náplně. Je to jako svátek v puse, když si dáte kousek.

Před týdnem 00:47

Jednoduchá rada, jak připravit karamel, aby se nespálil

Přípravy karamelu se každý většinou obává. Často se totiž stává, že se karamel připálí a chuťově pak není dobrý. Jak ho připravit, aby byl přesně akorát?

Před týdnem 04:24

Nejoblíbenější české větrové bonbóny jsou hašlerky

Když se řekne „hašlerky“, asi každý ví, že jde o větrové bonbóny. Začal je vyrábět pražský podnikatel František Lhotský. Své pojmenování dostaly po Karlu Hašlerovi, ve 20. letech populárním zpěvákovi a herci, který cukrovince své příjmení propůjčil. Prý byl tak skromný, že si za to vzal jen pytel bonbónů. Po téměř 100 letech výroby patří Hašlerky k nejznámějším českým značkám.

Před týdnem 26:43

Poslechněte si: Pochoutkový rok 22. 1. 2023

Kunštátský zámecký perník, vítěz Pochoutkového roku na sladko 2022. Josef Maršálek radí, jak udělat karamel, aby se nepřipálil. Historie hašlerek. Soutěž o kuchařku Pochoutkový rok 2.

Před 2 týdny 09:07

Plněné ořechové trubičky na skle získaly druhé místo! Jsou lahodné a vyloudí vám šťastný úsměv

Ořechové trubičky na skle, tak jim říká Vlasta Pospíšilová z Drnovic na Vyškovsku. Malé trubičky peče totiž na starých skleněných trubičkách. Po upečení je máčí v čokoládě a plní nadýchaným máslovým krémem s rumem. V Pochoutkovém roce na sladko 2022 vystoupaly na stříbrnou příčku.

Před 2 týdny 01:22

Levanduli do lineckého, zázvor do piškotového. Ozvláštněte tradiční těsta podle Josefa Maršálka

Jaká nejrůznější koření se dají přidat do sladkých těst, abyste získali zvláštní chuťový zážitek? Překvapte své nejbližší i hosty.

Před 2 týdny 27:20

Poslechněte si: Pochoutkový rok 15. 1. 2023

Ořechové trubičky na skle, druhý vítězný recept Pochoutkového roku 2022. Josef Maršálek radí jakým kořením ozvláštnit těsta. Historie pivních lahvích. Soutěž o kuchařku Pochoutkový rok 2.

Před 3 týdny 08:21

Likérové řezy od Aleny Doskočilové

Na likérové řezy použila Alena Doskočilová z Drnovic na Blanensku likér Bombardino, který má nejraději. Stejně tak dobře poslouží obyčejný vaječný koňak, griotka nebo peprmintový likér, který se přidává do máslového krému. Řezy pak tvoří ještě vláčný piškot, ovoce a vrstva šlehačky. Je to nebe v puse.

Před 3 týdny 01:18

Fígle, čím potírat pečivo před pečením, aby se hezky lesklo

Asi každý z nás chce mít jakékoliv pečivo vytažené z trouby pěkně upečené, lákavě vypadající a nádherně zbarvené. K tomu pomůže potírání pekařských a cukrářských pochoutek ještě před pečením. Jak a co potírat?

Před 3 týdny 28:07

Poslechněte si: Pochoutkový rok 8. 1. 2023

Likérové řezy, třetí vítězný recept Pochoutkového roku 2022. Josef Maršálek radí čím potřít pečivo před pečením. Slovácké klobásy. Soutěž o kuchařku Pochoutkový rok 2.