- Podcasty
- Pochoutkový rok
Poslechněte si podcast: Ořechové lupínky z bílků od Marty Sikorové
Recept na ořechové lupínky od soutěžící Marty Sikorové z Držovic na Prostějovsku je dokonalým zužitkováním bílků, které vám zůstanou v lednici, když pečete jiné pochoutky. Je to chutné křupání k televizi nebo třeba ozdoba zmrzlinových pohárů. Doporučujeme!
Pochoutkový rok
Kulinární průvodce pro všechny milovníky jídla. V rámci pořadu vyhlašujeme soutěž Pochoutkový rok o váš nejlepší recept. Vítěz získá vybavení do kuchyně v hodnotě 100 000 Kč.
Likérové řezy od Aleny Doskočilové
Na likérové řezy použila Alena Doskočilová z Drnovic na Blanensku likér Bombardino, který má nejraději. Stejně tak dobře poslouží obyčejný vaječný koňak, griotka nebo peprmintový likér, který se přidává do máslového krému. Řezy pak tvoří ještě vláčný piškot, ovoce a vrstva šlehačky. Je to nebe v puse.
Málokdo peče listové správně, naučte se to od Josefa Maršálka
Při pečení listového těsta platí úplně stejná pravidla jako při pečení odpalované hmoty. To znamená, že těsto, ať již ve formě plátů nebo namotané na trubičky kvůli kremrolím, vkládáme jej vždy do silně vyhřáté trouby na 200 °C a ihned po vložení do trouby zavřeme dvířka a teplotu stáhneme na 180 °C. Používáme program horkovzduch a pozor – prvních 20 minut troubu neotvíráme.
Poslechněte si: Pochoutkový rok 26. 6. 2022
Další soutěžní recept na sladko: Likérové řezy od Aleny Doskočilové. Málokdo peče listové správně, naučte se to od Josefa Maršálka. Anýzová limonáda.
Anýzová limonáda se asi jako jediná na světě vyrábí ve středočeském Kladně
Anýzovka je jednou ze šesti variant limonád, kterou vyrábějí v jablářství F. H. Prager v Kladně. Má žlutou barvu, chutná po pendreku a prý vás zbaví mrzutosti.
Tvarohové knedlíky s rebarborou od Václava Ségla
Tvarohové knedlíky plněné rebarborou jsou od Václava Ségla z Praskolesů na Hořovicku. Knedlíky jsou díky tvarohu lehké a naplněné nezvykle rebarborou se skořicí. Tato kombinace jim sluší a skvěle chutnají. Podávány jsou ještě s perníkem, rozpuštěným máslem, cukrem a zbytkem ochucené rebarbory.
Poslechněte si: Pochoutkový rok 19. 6. 2022
Další soutěžní recept na sladko: Tvarohové knedlíky s rebarborou od Václava Ségla. Nejlepší šodó krém k buchtičkám podle babičky Josefa Maršálka. Příběh hermelínu.
Nejlepší vanilkový krém, který můžeme podávat k buchtičkám, podle Josefa Maršálka
Buchtičky s krémem, to je vrchol delikates. Recept na buchtičky má náš cukrář od své babičky Josefky, která k němu dělá i naprosto dokonalý vanilkový krém. Zkuste ho i vy.
Jablkové šátečky od Jitky Loudové
Šátečky jsou z tvarohového těsta, které je jen ze 3 surovin. Naplněné jsou celým kouskem jablka, upečené dorůžova a nakonec obalené v cukru. Jeden kousek vám stačit nebude.
Existují tři druhy šlehačky, k čemu se která hodí, prozradil Josef Maršálek
Cukráři šlehají smetanu ve třech stupních. Záleží totiž, na co pak budeme šlehačku potřebovat.
Poslechněte si: Pochoutkový rok 12. 6. 2022
Další soutěžní recept na sladko: Jablkové šátečky od Jitky Loudové. Jak vyšlehat šlehačku záleží na tom, kam ji chcete použít – radí Josef Maršálek. Tvarůžkové speciality.