Online Plus
NejnovějšíDnes

Poslechněte si podcast: Koubský: Kvantové počítače proti asymetrické šifře – fetiš?

Výzkumníci z univerzity v Šanghaji publikovali výzkum, podle kterého se jim za pomoci kvantového počítače podařilo prolomit algoritmus RSA, na kterém stojí například většina zabezpečené internetové komunikace „Zřejmě je k dispozici nový postup, nový algoritmus, jak pomocí kvantového počítače prolomit asymetrickou šifru,“ konstatuje pro Český rozhlas Plus vědecký redaktor Deníku N Petr Koubský.

23:46

Online Plus

Vydává: Český rozhlas

Co se děje ve světě nových médií, vysvětlují odborníci ze světa IT, fanoušci internetu a pionýři mobilních aplikací.

Web

Před týdnem 23:53

Čínští hackeři se dostali do síťových systémů v USA

Do citlivých systémů velkých amerických poskytovatelů internetového připojení se zřejmě dostali útočníci spojovaní s Čínou. Podle informací deníku Wall Street Journal šlo i o nástroje, které mohou na základě soudních příkazů využívat bezpečnostní složky k získání dat o internetovém provozu. „Pro operátory je to zásah na tom nejcitlivějším místě,“ hodnotí pro Český rozhlas Plus vědecký redaktor Deníku N Petr Koubský.

Před 2 týdny 23:27

Návrat tlačítek místo dotykových obrazovek? Spíš jen móda, soudí Koubský

Věk dotykových obrazovek se možná chýlí ke konci a začíná návrat tlačítek, všímá si americký deník The Wall Street Jounal. Nový trend je podle něj vidět například u automobilů, do kterých výrobci stále častěji přidávají fyzické přepínače. „Ustaví se rovnováha, která bude maličko víc ve prospěch fyzických tlačítek, než je v tuhle chvíli, ale ne příliš daleko od současného stavu,“ domnívá se pro Český rozhlas Plus vědecký redaktor Deníku N Petr Koubský.

Před 3 týdny 24:00

Telegram změnil své podmínky, Durov vyhověl úřadům

Telegram změnil podmínky užívání, které dříve vylučovaly například předávání IP adres či telefonních čísel policii. Zakladatel služby Pavel Durov také oznámil, že Telegram smazal velké množství nelegálního a rizikového obsahu a upravil aplikaci tak, aby uživatelé nemohli nelegální obsah tak snadno vyhledat. „Telegram bezpečný není a nebyl,“ namítá redaktor Deníku N Petr Koubský pro Český rozhlas Plus.

20. září 2024 24:07

Dva roky s ChatGPT. „Článek pořád nenapíše,“ míní Koubský

Blíží se dvouletému výročí od spuštění ChatGPT. OpenAI jej veřejně vpustila do světa na konci listopadu 2022 a zanedlouho hlásila více než 100 milionů uživatelů. Po jejím vzoru brzy vznikly další podobné aplikace, přilákala investory a odstartovala celospolečenskou diskuzi o kladech a záporech umělé inteligence. „Dokud s ní zacházíme jako s hračkou, výstupy budou jako od hračky,“ je přesvědčený ve vysílání Českého rozhlasu Plus redaktor Deníku N Petr Koubský.

13. září 2024 24:02

Koubský: Na sociální sítě až od 16 let? A jak to kontrolovat?

V Austrálii se mluví o zvýšení minimální věkové hranice pro vstup na sociální sítě, nejčastěji se zmiňuje hranice mezi 14. a 16. narozeniny. Mělo by to zajistit lepší podmínky pro duševní zdraví dětí a jejich silnější kontakt s fyzickým světem. „Přijmout nevymahatelný zákon je morální hazard,“ myslí si o tom redaktor Deníku N Petr Koubský ve vysílání Českého rozhlasu Plus. Je možné minimální hranici kontrolovat? A měla by se vůbec posunout?

6. září 2024 23:27

Koubský o zákazu X v Brazílii: Musk neměl vyhazovat obsílky

Brazilský nejvyšší soud zakázal v zemi přístup k sociální síti X. Stalo se tak v reakci na to, že vlastník sítě Elon Musk odmítl vyhovět soudnímu příkazu k zablokování několika účtů stoupenců bývalého brazilského prezidenta Jaira Bolsonara. „Musk neměl házet soudní obsílky do koše,“ myslí si novinář Deníku N Petr Koubský v pořadu Online Plus. Podle něj si Musk myslel, že k brazilským úřadům se může chovat jinak než k evropským.

30. srpen 2024 24:02

Durova zatkli, protože může odhalit zprávy na telegramu, říká Koubský. Zuckerbergovi tohle nehrozí

Francouzské úřady vyšetřují šéfa telegramu Pavla Durova, v sobotu 24. srpna večer ho zadržely s odůvodněním, že je jeho síť podezřelá z napomáhání zločincům a ve středu 28. srpna zahájily oficiální vyšetřování. Durov byl propuštěn na kauci, nesmí opustit Francii a musí se dvakrát týdně hlásit policii. „Ignoroval požadavky francouzských a evropských úřadů na to, čemu by se měl telegram podřídit,“ analyzuje situaci pro Český rozhlas Plus vědecký redaktor Deníku N Petr Koubský.

23. srpen 2024 23:54

Koubský: Náhrada za Google Play? Instalace je těžká záměrně

Do mobilních systémů Android a iOS v Evropě je nově možné instalovat první alternativní obchody s aplikacemi. Umožnilo to nařízení evropské unie o digitálních trzích, které má diverzifikovat trh a zabránit monopolizaci. „Donedávna to bylo technicky složité až nemožné, Applu a Googlu se to nelíbí,“ říká Koubský. Je stahování z alternativních obchodů pro uživatele rizikové? A jak vlastně funguje?

16. srpen 2024 23:47

Aktuality ze světa nových médií