Online Plus
Před týdnem

Poslechněte si podcast: Koubský o zákazu X v Brazílii: Musk neměl vyhazovat obsílky

Brazilský nejvyšší soud zakázal v zemi přístup k sociální síti X. Stalo se tak v reakci na to, že vlastník sítě Elon Musk odmítl vyhovět soudnímu příkazu k zablokování několika účtů stoupenců bývalého brazilského prezidenta Jaira Bolsonara. „Musk neměl házet soudní obsílky do koše,“ myslí si novinář Deníku N Petr Koubský v pořadu Online Plus. Podle něj si Musk myslel, že k brazilským úřadům se může chovat jinak než k evropským.

23:27

Online Plus

Vydává: Český rozhlas

Co se děje ve světě nových médií, vysvětlují odborníci ze světa IT, fanoušci internetu a pionýři mobilních aplikací.

Web

Před třemi dny 24:02

Koubský: Na sociální sítě až od 16 let? A jak to kontrolovat?

V Austrálii se mluví o zvýšení minimální věkové hranice pro vstup na sociální sítě, nejčastěji se zmiňuje hranice mezi 14. a 16. narozeniny. Mělo by to zajistit lepší podmínky pro duševní zdraví dětí a jejich silnější kontakt s fyzickým světem. „Přijmout nevymahatelný zákon je morální hazard,“ myslí si o tom redaktor Deníku N Petr Koubský ve vysílání Českého rozhlasu Plus. Je možné minimální hranici kontrolovat? A měla by se vůbec posunout?

Před 2 týdny 24:02

Durova zatkli, protože může odhalit zprávy na telegramu, říká Koubský. Zuckerbergovi tohle nehrozí

Francouzské úřady vyšetřují šéfa telegramu Pavla Durova, v sobotu 24. srpna večer ho zadržely s odůvodněním, že je jeho síť podezřelá z napomáhání zločincům a ve středu 28. srpna zahájily oficiální vyšetřování. Durov byl propuštěn na kauci, nesmí opustit Francii a musí se dvakrát týdně hlásit policii. „Ignoroval požadavky francouzských a evropských úřadů na to, čemu by se měl telegram podřídit,“ analyzuje situaci pro Český rozhlas Plus vědecký redaktor Deníku N Petr Koubský.

Před 3 týdny 23:54

Koubský: Náhrada za Google Play? Instalace je těžká záměrně

Do mobilních systémů Android a iOS v Evropě je nově možné instalovat první alternativní obchody s aplikacemi. Umožnilo to nařízení evropské unie o digitálních trzích, které má diverzifikovat trh a zabránit monopolizaci. „Donedávna to bylo technicky složité až nemožné, Applu a Googlu se to nelíbí,“ říká Koubský. Je stahování z alternativních obchodů pro uživatele rizikové? A jak vlastně funguje?

16. srpen 2024 23:47

Aktuality ze světa nových médií

16. srpen 2024 23:49

Penězi, nebo osobními údaji? Weby hledají udržitelné příjmy

Uživatelé zpravodajského serveru iDNES.cz si nově budou muset vybrat, jestli si zaplatí předplatné, nebo dají souhlas s využíváním osobních údajů pro cílení reklamy. „U médií je tradičním zdrojem příjmů reklama. Cílená reklama je výnosnější než necílená. Možná to není hezká situace, možná to netěší čtenáře, ale ekonomická realita taková je,“ konstatuje v pořadu Online Plus vědecký redaktor Deníku N Petr Koubský.

9. srpen 2024 24:06

„Zasáhne to celý internet.“ Google prohrál spor o monopol

Google prohrál první kolo důležitého antimonopolního sporu. Byl obviněn ze zneužívání své pozice ve vyhledávání pro posílení svého monopolu. „Pokud se něco pro Google změní, bude to mít důsledky pro celý internet,“ říká redaktor Petr Koubský. Jaké důsledky může mít prohraný soud pro Google? A je možné, že se naruší stabilita firmy?

2. srpen 2024 24:07

Search GPT. Umělá inteligence spojí síly s vyhledávači

Chat GPT se může proměnit ve vyhledávač informací na internetu. Společnost OpenAI oznámila, že testuje nástroj Search GPT, který by měl vyhledávací funkce doplnit. „Já bych v této soutěži sázel spíše na Google,“ říká Petr Koubský, redaktor Deníku N. Jak bude nový nástroj fungovat? A proč bude nutné dospět k nějaké dohodě i s provozovateli obsahových webů?

26. červenec 2024 23:40

Malá chyba vyřadila letiště i lékárny. Proč došlo k výpadku?

Před týdnem zasáhl miliony počítačů výpadek, který zkomplikoval fungování firem, letišť i třeba lékáren. Způsobila to chybná aktualizace softwaru Falcon Sensor od společnosti CrowdStrike. „Bezpečnostní aktualizace tohoto typu, přinejmenším v případě Windows, musí kvůli softwarové architektuře sahat hluboko. Tudíž je to skoro součást operačního systému. Byť to není produkt přímo Microsoftu,“ vysvětluje v pořadu Online Plus novinář Deníku N Petr Koubský.

19. červenec 2024 23:34

Koubský: Konec Lidových novin je mezník. Trh se změnil

Po skoro 131 letech se vydavatelství MAFRA rozhodlo ukončit vydávání papírových Lidových novin. Zachovat plánují pouze sobotní přílohu, která se stane součástí deníku MF DNES, a fungování webu Lidovky.cz, kde se budou publikovat komentáře a glosy.