Omeletky
27. červenec 2024

Poslechněte si podcast: Když tě chce, má vždycky čas, říkávala moje maminka. Omeletky Haliny Pawlowské

Téma dnešních Omeletek vystihuje věta: Zas až tak tě nežere! Halina Pawlowská bude mluvit o sebeobelhávání, o platonické lásce a o prozření. „Už je to dlouho, co se mi dostala do ruky motivační knížka s názvem Zas tak moc tě nežere. Koupila jsem si ji proto, že mi připomněla mou maminku, která vždy, když jsem se cítila obletovaná, pravila: ,Vždycky si pamatuj, že když tě doopravdy chce, tak má vždycky čas a vždycky chuť!'“

34:51

Omeletky

Vydává: Český rozhlas

Víkendová popolední show s Halinou Pawlowskou. Pořad, který chutná.

Web

Včera 26:49

„Rčení o sto šest prý vzniklo kvůli sázce.“ Omeletky Haliny Pawlowské za tajemstvím českých rčení

V Omeletkách se vydáme za tajemstvím českých rčení. Často je vyslovujeme, ale nevíme, jak vznikla. Taky používáte výraz, že pracujete o sto šest? Znamená to dělat věci naplno. Vše prý začalo sázkou dvou přátel uzavřenou v roce 1880. Jeden z nich byl zamilovaný do dívky a chtěl ji získat do svátku sv. Jana Nepomuckého. Zbývalo do něj 106 dní. Dále se dozvíte, jak vznikla rčení: jdi do háje, jsem z toho jelen, houby s octem, oslí můstek, kout pikle, je to v čudu a chytat lelky.

Před týdnem 24:30

Karlovarské rohlíky, játrový salám a most v Davli. To bylo moje dětství. Omeletky Haliny Pawlowské

K dětství Haliny Pawlowské patřilo ale i krasobruslení. „V pět ráno mě maminka vozila tramvají přes Hlávkův most na Štvanici. Brzy ji to ale přestalo bavit. Fascinující talent jsem neměla a také ji štvalo, že není bohatá, a nemůže si lebedit v kožichu z norka.“ V pořadu ještě zazní povídka posluchače Stanislava Jugy Efcharistó aneb Řecký ráj. Václav Šanda přidá tipy na zajímavé filmy. Na závěr zavoní recept na pečené ovoce s tvarohem.

Před týdnem 24:46

„Svého přítele rozčiluji neustále.“ Omeletky Haliny Pawlowské na téma lidi, co mě štvou

Jedna anketa ukázala, že největší množství naštvání vyvolává partner/ka. Já svého přítele rozčiluji neustále. Nedávno mi sdělil, že zatímco muži řeknou denně asi 2200 slov, ženy 4400. Řekla jsem: „To je tím, že ženy musí mužům všechno říkat dvakrát.“ Přítel se na mě podíval a pravil: „Mohla bys mi to, prosím tě, ještě jednou zopakovat?“ Omeletky nabídnou povídku Lenky Konečné Honzíkova cesta. Halina Pawlowská přečte povídku Ach ti muži a přidá recept na dýňovou polévku.

Před 2 týdny 21:36

Tatínek tvrdil, že žádná houba není jedovatá. Omeletky Haliny Pawlowské na téma Vzpomínky

V Omeletkách budeme vzpomínat. Jsem totiž na chalupě v Podkrkonoší, kam jsem jezdila od svých dvou let. Sbírali jsme všechny druhy hub. Tatínek totiž patřil k té sektě mykologů, kteří tvrdí, že vlastně žádná houba není jedovatá. Když sousedi viděli, jaké hnusy si nosíme domů, tak se křižovali a prosili nás: „To nejezte, tím se otrávíte!“ V Omeletkách uslyšíte povídku Jiřího Čutky: Spěchám na svět k obědu. Halina Pawlowská přidá povídku Fero z Košic i recept na huculské hřiby.

Před 2 týdny 27:27

Znáte originální zaměstnání? Co třeba naslouchač sýrů? Omeletky Haliny Pawlowské na téma Originalita

Omeletky jsou dnes naplněné originalitou. Víte, že existují originální zaměstnání? Představte si, že v italském městě Parma se až do dnešní doby zachovala nezvyklá profese „naslouchač sýrů“. Pracovník poklepe na bochník sýra hůlkou a podle zvuku určuje, zda sýr uzrál. V Omeletkách uslyšíte povídku Dana Pazdírka: Sedm dní štěstí. Halina Pawlowská nabídne povídku Skoro miss aneb Modrá nebyla dobrá a přidá recept na originální francouzské briošky.

Před 3 týdny 26:23

„Na škole jsem netušila, že se vyhýbám Kusturicovi.“ Omeletky Haliny Pawlowské o kariéře

V Omeletkách si dnes budeme povídat o kariéře. Na FAMU mne pořád oslovoval takový zvláštní člověk. Mluvil špatně česky, tvářil se divně. Pořád říkal, abych mu dala něco přečíst, že by to rád natočil. Já se mu mistrně vyhýbala. Asi za pět let jsem zjistila, že to byl režisér Emir Kusturica, který právě v Cannes vyhrál hlavní cenu. Uslyšíte povídku Stanislava Jugy ‚Schody‘. A Halina Pawlowská přidá recept na kuřecí stehýnka Raniery a švestkový dezert.

Před 3 týdny 24:30

„Během diety jsem zjistila, že nemůžu být bez řízku a salátu.“ Omeletky Haliny Pawlowské

Omeletky jsou naplněné závislostí. Halina Pawlowská by se chtěla zbavit závislosti na jídle. Na jídlo myslím proto, že nechci jíst, že pořád držím diety. Jednou jsem byla v krizi a řekla příteli: „Neřekl bys mně ta dvě krásná slovíčka?“ Nezaváhal ani vteřinu a řekl: „Řízek! Salát!“ V Omeletkách ještě uslyšíte povídku Jany Emlerové Matky, do pozoru! Svoji povídku Můj strašně tlustej život nabídne Halina Pawlowská a přidá i recept na sněhový koláč s rybízem.

11. srpen 2024 24:34

„Můj přítel nebyl na zájezdu tak dlouho, aby ho hodokvas přestal bavit.“ Omeletky Haliny Pawlowské

Když se řekne nenasytnost, vybaví se mi léto, zájezdy k moři a švédský stůl. První den má každý pocit, že musí ochutnat všechno. V závěru pobytu se přiblíží k normální porci. Můj přítel ale nikdy nebyl na žádném zájezdě tak dlouho, aby ho hodokvas přestal bavit. Jak si užívá v Chorvatsku, se dozvíte od Martiny Hudečkové. Uslyšíte povídku Oldřicha Faměry: Slunce, voda, plavky. Halina Pawlowská přečte svoji povídku Diety, diety... anebo ne? a přidá recept na tiramisu.

10. srpen 2024 28:42

Vezměte si pětihvězdičkový hotel, tam vám auto zaparkují! Omeletky Haliny Pawlowské

Omeletky dnes mají vůni Itálie. Halina Pawlowská vyrazila se svou dlouholetou kamarádkou do Alassia. Ta řekla: „Pojedeme autem a já budu řídit! Jenže neumím parkovat!“ Vykřikla jsem: „Musíme se ubytovat v hotelu s pěti hvězdičkami. Tam zaparkují za tebe!“ Hotel trůnil jako smaragd na pláži. Koupaly jsme se asi pětkrát za den. Halda šatů na židli smíchaná s mořským pískem byla mou jedinou poličkou a… stačila mi ke štěstí.

4. srpen 2024 25:17

Když na mě spočine mužské oko, mám pocit, že vysvitlo slunce. Omeletky s Halinou Pawlowskou

Každý touží po svém místě na slunci. Někomu ale slunce vůbec nesvítí. Dnešní Omeletky budou sluncem příjemně prohřáté. Herec Vašek Šanda prozradí filmy, kde slunce hraje hlavní roli. Na slunci uzrál i rybíz, ze kterého Halina Pawlowská připravila koláč. Letní atmosféru doplní moderátorčina povídka Křen v Sitges.