ODPOSLECH | investigace.cz
Sezóna 1Epizoda 675. leden 2022

Poslechněte si podcast: #67 (Ne)bezpečnost novinářů

Mezinárodní tiskový institut vydal ke konci roku svůj každoroční Death Watch. Tento přehled obsahuje seznam novinářů a pracovníků médií, jejichž úmrtí nějak souvisí s novinářskou prací. Za loňský rok jich bylo 45. V tomto díle podcastu si povíme, kde a jak novináři nejčastěji umírají a z jakých důvodů bývají vražděni. Navážeme rozhovorem s Pavlou Holcovou o bezpečnosti novinářů v Česku, porovnání bezpečnosti s ostatními kolegy z mezinárodních novinářských sítí a rovnou připojíme pár bezpečnostních typů.

43:30

ODPOSLECH | investigace.cz

Vydává: investigace.cz

Jsme investigativní novináři z investigace.cz. Přinášíme původní investigativní kauzy o přeshraničním organizovaném zločinu, praní peněz, mafii, korupci a zneužívání moci. Ponořte se s námi do světa zločinců a nelegálních aktivit! Naše texty najdete na www.investigace.cz. Zajímají vás další podrobnosti? ⁠⁠Přihlaste se k odběru našeho newsletteru⁠⁠, kam vám každý týden zašleme doplňující obsah k epizodě 🎧 Odposlechu (https://investigace.ecomailapp.cz/public/subscribe/31/d06aafc5a31e5227c3d52534fd9d0c96).

Web

Před pěti dny 44:19

Data Boutique: Nikdo neudělal v kampani velkou chybu. Proto Pellegrini vyhrál

O tom, jak vyhrál Peter Pellegrini volby a proč nikdo v kampani neudělal žádnou velkou chybu si povídal Josef Šlerka s politickým komentátorem Arpádem Soltészem a volebním sázkařem Michalem Sirovým.

Vyhrál Pellegrini volby díky venkovu? Opravdu se nedalo odhadnout, že účast ve volbách bude tak velká? A ovlivní výsledky slovenských prezidentských voleb následující volby do Evropského parlamentu u nás či na Slovensku?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru⁠⁠, kam vám každý týden zašleme přehled nejzajímavějšího 🎧audioobsahu redakce ⁠investigace.cz.⁠ K odběru se přihlaste zde: https://investigace.ecomailapp.cz/public/subscribe/31/d06aafc5a31e5227c3d52534fd9d0c96

Před týdnem 27:58

V pasti na levnou práci

Nedodržování pracovní doby, nehrazení přesčasů, takzvaně motivační pokuty, nevyplacené výplaty, nevyhovující nebo předražené bydlení. S tím vším se na českém trhu práce setkala řada válečných uprchlíků z Ukrajiny. Kdo a jakým způsobem zneužívá těžké situace Ukrajinců u nás? Rozsáhlou investigativu v prostředí plzeňských pracovních agentur vedla redaktorka Kristina Vejnbender. K mikrofonu si ji pozval Petr Gojda.

Před 2 týdny 27:01

Roztržka visegrádských zemí a vliv Ruska. Rozhovor s maďarským novinářem Szabolcsem Panyim

Vztahy zemí visegrádské čtyřky se po parlamentních volbách v Polsku a na Slovensku značně mění. Zatímco Polsko začalo politicky směřovat spíše na Západ, Slovensko se kloní k Východu a některé kroky premiéra Roberta Fica, například co se týče svobody médií, jsou připodobňovány k těm Orbánovým. Szabolcs Panyi, maďarský investigativní novinář (VSquare a Direkt36), v rozhovoru s reportérkou investigace.cz Zuzanou Šotovou hodnotí dění v zemích Visegrádu a vysvětluje, jaké jsou rozdíly mezi maďarskou a slovenskou
politickou scénou.

Podcast připravil Jiří Slavičínský.

Další informace najdete na webu ⁠⁠⁠investigace.cz.⁠ ⁠⁠(https://www.investigace.cz/v4-madarsko-slovensko-vztahy/)

Zajímají vás další podrobnosti? ⁠⁠⁠⁠Přihlaste se k našemu newsletteru⁠⁠⁠⁠, kam vám každý týden zašleme doplňující obsah k epizodě🎧 Odposlechu.

Nezapomeňte nás sledovat na ⁠⁠⁠⁠Facebooku⁠⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠⁠Instagramu⁠⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠⁠Threads⁠⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠⁠LinkedInu⁠⁠⁠⁠ a ⁠⁠⁠⁠X⁠⁠⁠⁠.

Před 3 týdny 18:58

Dealeři inzerují na Instagramu a Facebooku

Kreslená postavička Spongebob s rozšířenými zorničkami, lysohlávky, kytky marihuany, nejrůznější bílé krystaly anebo třeba nápis „Marocký hašiš v Evropě, pospěšte si, než to skončí.“

I takovou podobu můžou mít reklamy, které si drogoví dealeři platí na komunikačních sítích společnosti Meta. Jedno kliknutí vás dovede na místo, kde si můžete objednat drogy často až k sobě domů.

Tématu se věnovala redaktorka Barbora Šturmová. Rozhovor s ní vedl Petr Gojda.

Další informace najdete na webu ⁠⁠⁠investigace.cz.⁠ ⁠⁠(https://www.investigace.cz/reklama-drogy-socialni-site/)

Zajímají vás další podrobnosti? ⁠⁠⁠⁠Přihlaste se k našemu newsletteru⁠⁠⁠⁠, kam vám každý týden zašleme doplňující obsah k epizodě🎧 Odposlechu.

Nezapomeňte nás sledovat na ⁠⁠⁠⁠Facebooku⁠⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠⁠Instagramu⁠⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠⁠Threads⁠⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠⁠LinkedInu⁠⁠⁠⁠ a ⁠⁠⁠⁠X⁠⁠⁠⁠.

13. březen 2024 21:45

České zbraně pořád proudí na ruský trh, říká reportérka investigace.cz

Představte si honosný obchodní dům v Moskvě, který je plný stánků se zbraněmi. Je podzim roku 2023, zmiňovaný obchodní dům se jmenuje Gostinyj Dvor a právě v něm probíhá zbrojařský veletrh Orëlexpo. Mezi zbraněmi, které jsou na veletrhu k vidění, jsou i výrobky západních značek – např. italské Beretty, finských značek Sako a Tikka nebo České zbrojovky.

Tento obraz z veletrhu Orëlexpo spustil pátrání ruského serveru The Insider po tom, jak se do Ruska navzdory embargu stále dostávají západní zbraně. Na článek serveru The Insider pak navázala reportérka investigace.cz Kristina Vejnbender. Zaměřila se na cesty, kterými se na ruský trh dostávají zbraně české. O výsledcích její práce si s Kristinou Vejnbender v Odposlechu povídal Jiří Slavičínský.

Další informace najdete na webu ⁠⁠investigace.cz. ⁠⁠(https://www.investigace.cz/ceske-zbrane-v-rusku/)

Zajímají vás další podrobnosti? ⁠⁠⁠Přihlaste se k našemu newsletteru⁠⁠⁠, kam vám každý týden zašleme doplňující obsah k epizodě🎧 Odposlechu.

Nezapomeňte nás sledovat na ⁠⁠⁠Facebooku⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠Instagramu⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠Threads⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠LinkedInu⁠⁠⁠ a ⁠⁠⁠X⁠⁠⁠.

6. březen 2024 29:06

Demokratizace podvržených videí. S Josefem Šlerkou o deepfake

V rámci projektu Testování hranic AI zveřejnil datový analytik a redaktor investigace.cz Josef Šlerka falešné video Václava Klause zhotovené v řádu minut na volně dostupných nástrojích generativní umělé inteligence. O jeho přesvědčivosti a o nepřipravenosti řady diváků svědčí vlna reakcí, které do redakce přišly. Jaké výzvy nám přináší dnešní technologické možnosti i doba, ve které autenticita ustupuje míře diváckého zaujetí? Josefa Šlerky se v Odposlechu ptal Petr Gojda.

Článek a další informace najdete na webu ⁠investigace.cz. ⁠

Zajímají vás další podrobnosti? ⁠⁠Přihlaste se k našemu newsletteru⁠⁠, kam vám každý týden zašleme doplňující obsah k epizodě 🎧 Odposlechu.

Nezapomeňte nás sledovat na ⁠⁠Facebooku⁠⁠, ⁠⁠Instagramu⁠⁠, ⁠⁠Threads⁠⁠, ⁠⁠LinkedInu⁠⁠ a ⁠⁠X⁠⁠.

28. únor 2024 24:27

Názor, že whistlebloweři jsou práskači, nedokážu pochopit, říká reportérka investigace.cz

V Česku už půl roku platí zákon o ochraně whistleblowerů. Jeho smyslem je chránit oznamovatele protiprávního jednání na pracovišti. Zákon byl schválen v červnu a platit začal v srpnu loňského roku, po zhruba desetileté snaze podobný zákon prosadit.

Co všechno se v Česku s přijetím nového zákona změnilo, o tom si s Hanou Čápovou povídal Jiří Slavičínský.

Další informace najdete na webu ⁠investigace.cz. ⁠(https://www.investigace.cz/zakon-ochrana-oznamovatelu-pribylo/)

Zajímají vás další podrobnosti? ⁠⁠Přihlaste se k našemu newsletteru⁠⁠, kam vám každý týden zašleme doplňující obsah k epizodě🎧 Odposlechu.

Nezapomeňte nás sledovat na ⁠⁠Facebooku⁠⁠, ⁠⁠Instagramu⁠⁠, ⁠⁠Threads⁠⁠, ⁠⁠LinkedInu⁠⁠ a ⁠⁠X⁠⁠.

21. únor 2024 33:31

Je odkaz Jána Kuciaka stále živý?

Rozhovor se slovenskou novinářkou Laurou Kellö Kalinskou k šestému výročí tragické události. Autorka knihy Vražda Jána a Martiny: Vyšetrovanie nastoupila do redakce Aktualit.sk bezprostředně po tragické události a od té doby nepřestala sledovat vyšetřování, soudní procesy i další souvislosti případu.
Redaktorka Zuzana Šotová se ji mimo jiné ptala, k jakým novým informacím se při psaní knihy dostala, jak probíhalo vyšetřování, jak se se vším vyrovnávali novináři, ale také co se ve slovenské politice a společnosti děje dnes.  

14. únor 2024 24:41

Česká ředitelka spywarové společnosti

Spyware je zbraň, která by měla být prodávána pouze vládám. Špionážní programy by se měly používat jen v případech ohrožení národní bezpečnosti, při potírání terorismu nebo organizovaného zločinu. Přesto se spyware využívá proti novinářům a politické opozici po celém světě, byť se jedná o hrubé porušování lidských práv. Jednou ze společností, které spyware vyrábí, je severomakedonská firma Cytrox. Její ředitelkou, právně zodpovědnou za firmu vyvážející špionážní software Predator, byla až do loňského léta penzistka z České republiky. Dokud ji reportérka Zuzana Šotová nenavštívila, své funkce si zřejmě nebyla vědoma.  

Vedle Zuzany Šotové z investigace.cz v Odposlechu uslyšíte i Jana Cibulku, datového novináře z Českého rozhlasu, který se věnuje kyberbezpečnosti v žurnalistice. Podcast připravil Jiří Slavičínský.

Článek a další informace najdete na webu investigace.cz (https://www.investigace.cz/deep-fake-vaclav-klaus/).

Zajímají vás další podrobnosti? ⁠Přihlaste se k našemu newsletteru⁠, kam vám každý týden zašleme doplňující obsah k epizodě 🎧 Odposlechu.

Nezapomeňte nás sledovat na ⁠Facebooku⁠, ⁠Instagramu⁠, ⁠Threads⁠, ⁠LinkedInu⁠ a ⁠X⁠.

7. únor 2024 29:30

Veterán mezinárodního černého obchodu se zbraněmi vyrábí v Česku

Ukrajinský rodák a majitel několika evropských i světových pasů Dmitrij Strešinskij se jako pašerák zbraní vyprofiloval už za války v Jugoslávii v 90. letech. Dnes vlastní továrny na zbraně po celém světě, a když zrovna nemůže legálně vyvážet své pušky z USA, dopraví je z Běloruska. Jeho pistole se od nedávna vyrábí také v Karlových Varech. Kariéru muže, jehož politické styky a obchody se dají vysledovat jak na Západě, tak v Rusku, Azerbajdžánu či Kazachstánu, popisuje v Odposlechu Kristina Vanbender. Připravil Petr Gojda.

Další informace najdete na webu investigace.cz (https://www.investigace.cz/kdo-je-dmitrij-stresinskij/)

Zajímají vás další podrobnosti? Přihlaste se k našemu newsletteru, kam vám každý týden zašleme doplňující obsah k epizodě 🎧 Odposlechu.

Nezapomeňte nás sledovat na Facebooku, Instagramu, Threads, LinkedInu a X.