Odpolední interview
Před 2 týdny

Poslechněte si podcast: Velká výstava připomene sto let organizované filatelie v Příboře

Známky sbíral už jako malý kluk. A drží se ho celý život. Teď část sbírky Jana Strakoše tvoří základ výstavy Krása tématické fotografie, která připomíná 100leté výročí organizované filatelie v Příboře. Klub tam funguje už od roku 1922. Mezi zakládajícími členy byli movití obyvatelé, třeba tamní veterinář nebo ředitel gymnázia.

10:27

Odpolední interview

Vydává: Český rozhlas

Rozhovory s osobnostmi známými i neznámými, které ale stojí za to poznat.

Web

Před týdnem 11:57

Beskydské Pustevny zdaleka nejsou jen útulny architekta Jurkoviče

Slovenský architekt Dušan Jurkovič se vlastně navěky se svým návrhem útulen otiskl do podoby beskydských Pusteven. Ale místo nese plno jiných, starších stop. Kromě aktivit turistického spolku Pohorské jednoty jsou to třeba vzpomínky na dávné poustevny. Areál Pusteven, který je národní kulturní památkou, je cílem dnešního rozhlasového výletu.

Před týdnem 11:21

Broušení je velkým koníčkem Václava Dobřanského z Ostravy

Václav Dobřanský z Ostravy má dva velké koníčky. Stolní tenis a broušení nožů, nůžek a nástrojů. Pravidelně zachraňuje nejednoho kuchaře od úrazu tupým nožem a chrání kvalitu práce šikovných řemeslníků.

Před 2 týdny 11:43

Valašský ženský pěvecký sbor Rokytenka z Liptálu slaví dvacet let od svého založení

Je to přesně 20 let, kdy se ve valašské obci Liptál poprvé sešla parta žen, obdařená hudebním sluchem, a rozhodla se, že zkusí zpívat jako ženský sbor. Pro název nešly daleko. Obcí totiž protéká přítok Bečvy, který se jmenuje Rokytenka.

Před 2 týdny 10:52

Maluje obrazy, vystavuje, ale také peče koláče. Ivo Novák je zkrátka tvůrčí člověk

Ivo Novák z Frýdku-Místku je pracovitý a tvůrčí člověk. Celý život má blízko k umění, maluje obrazy, a také je vystavuje. Kromě toho vždycky rád pekl.

Před 2 týdny 11:01

Muzeum Beskyd ve Frýdku-Místku vystavuje dva mincovní poklady

Nevyčíslitenou hodnotu mají dva poklady, které jsou aktuálně k vidění v Muzeu Beskyd ve Frýdku-Místku. Prvním z nich je poklad římských mincí a druhý pak pražských grošů.

Před 2 týdny 11:08

V českých stopách v Paříži aneb Na putování francouzskou metropolí s Petrou Trnkovou

V Paříži skočila olympiáda, a tak nastal klidnější čas pro poznávání této francouzské metropole. Pokud se tam chystáte na výlet či prázdninový pobyt, vydejte se s námi v českých stopách v Paříži.

Před 3 týdny 40:00

Diamantová svatba s mikrofonem. Dokument připomínající Evu Mudrovou

Diamantová svatba s mikrofonem. Tak se jmenuje dokument, kterým si připomeneme paní Evu Mudrovou, rozenou Kunertovou. Je to právě týden, co ve věku 91 let odešla do rozhlasového a televizního nebe.

Před 3 týdny 10:50

Zchátralý zámek v Dolní Lutyni se spolu s dobrovolníky snaží zachránit Otakar Lucák

Kdysi kouzelné šlechtické sídlo. Dnes je zámek v Dolní Lutyni na Karvinsku tak zchátralý, že pohyb v něm je takzvaně jen na vlastní nebezpečí. Nedávno ale zámek koupili noví majitelé a už jsou na něm vidět první změny. I díky dobrovolníkům už jeho vlastník Otakar Lucák provizorně zakryl díru ve střeše či vyčistil okolí zámku.

Před 3 týdny 12:49

Kousek pod sovineckým hradem stojí nevšední arboretum Makču Pikču

Je to vlastně bývalá skládka slévárenských písků a stavebních sutí, přetvořená na úchvatné arboretum v podhradí Sovince, odkud je výhled do celého Hornomoravského úvalu. Areál, který zahradník Radim Slabý vrátil přírodě, návštěvníky doslova uchvátí.