• Podcasty
  • Od Západu nefouká? Podcast o architektuře
Od Západu nefouká? Podcast o architektuře
NejnovějšíDnes

Poslechněte si podcast: „Při focení architektury se domům snažím porozumět,“ říká architekt a fotograf Petr Jehlík

Fotografování architektury přináší Petrovi Jehlíkovi radost. K zájmu o výtvarné umění, především kresbu, se během studia na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze přidala fotografie, která nyní doplňuje jeho architektonickou praxi. Proč je kresba stále nenahraditelným způsobem, jak zachytit veřejná prostranství? Jak architektonické vzdělání ovlivňuje Petrův přístup k focení staveb? A přemýšlel někdy Petr nad tím, že by opustil navrhování a věnoval se pouze fotodokumentaci architektury?   

Zásadním tématem první části dvoudílného rozhovoru byl projekt Plzeňský architektonický manuál (PAM), pro který Petr Jehlík fotografuje již více než deset let plzeňské stavby převážně z meziválečné éry. Proč považuje dokumentaci těchto objektů za důležitou? Jaký vliv má světlo a čas na fotografování architektury? A co je pro fotografa architektury nejtěžší – zachytit krásu stavby, nebo její funkčnost?

Co v rozhovoru uslyšíte:

(0:00) intro

(1:25) od architektury k fotografii

(04:00) kresba versus fotografie

(12:25) architekt fotograf

(21:35) Plzeňský architektonický manuál

(30:55) práce v terénu

(43:50) mizení historických staveb

Editace: Jan Balcar, Markéta Hossingerová, Petr Klíma

Hudba, zvukový design, fotografie: Jan Balcar

Přepis rozhovoru najdete na webech ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Od Západu nefouká?⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ a ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Seznam Médium⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠. Zpětnou vazbu k podcastu nám můžete poslat na ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠klima@pestujprostor.cz⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠.

Sledujte nás na sociálních sítích ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Facebook⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ a ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Instagram⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠.

55:04

Od Západu nefouká? Podcast o architektuře

Vydává: Pěstuj prostor

Podcast představuje současné plzeňské architektky a architekty, které kromě vysoké úrovně jejich práce spojuje i generační blízkost – architektuře se začali věnovat po roce 1989. V rozhovorech přibližují své osobní i pracovní postoje, motivace, zkušenosti, vývoj svého vztahu k architektuře, genezi a záběr svých ateliérů i vybrané realizace. Tvůrci podcastu se snaží veřejnosti zprostředkovat současnou plzeňskou architekturu, upozornit na místní tvůrce a reflektovat jejich tvorbu.
Připravuje a moderuje Petr Klíma ze spolku Pěstuj prostor. Zpětnou vazbu mu můžete poslat na klima@pestujprostor.cz.

Web

Před 2 týdny 01:08:49

„Architektura nespočívá jen v budovách, ale také v lidech a jejich propojení s veřejným prostorem,“ říká architektka, fotografka a pedagožka Zuzana Zbořilová

Zuzana Zbořilová se po studiu architektury rozhodla věnovat fotografii, která se posléze stala jejím hlavním vyjadřovacím prostředkem a nástrojem pro zkoumání městského prostoru. Zuzana dlouhodobě vyučuje uměleckou fotografii na Fakultě umění a designu Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni, kde se snaží inspirovat studenty z různých oborů. Architekturu ale představuje i nejmenším dětem, a to v rámci svého projektu Město letí

Kdy a jak ji oslovila fotografie? Jaká je její zkušenost se školstvím a jaké výzvy přináší vzdělávání nových generací? A jak mohou umělecké projekty měnit naše vnímání měst? Řeč bude také o komunitních aktivitách na Jižním Předměstí v Plzni, kde pomocí fotografických projektů a veřejných akcí usiluje o zlepšení kvality života tamních obyvatel a zvýšení povědomí o významu veřejného prostoru u široké veřejnosti. Čeho už s Annou Andrlovou, Petrou Hefnerovou a Lenkou Kobesovou v komunitním Společenství pro obnovu „Jižáku“ dosáhly a jaké akce chystají?

Co v rozhovoru uslyšíte:

(0:00) intro

(1:30) architektka fotografkou…

(07:55) ...a také pedagožkou

(13:20) o projektu Město letí

(20:30) o výuce a studentech

(35:20) o architektuře do škol

(48:15) o komunitě na „Jižáku“

Editace: Jan Balcar, Markéta Hossingerová, Petr Klíma

Hudba, zvukový design, fotografie: Jan Balcar

Přepis rozhovoru najdete na webech ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Od Západu nefouká?⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ a ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Seznam Médium⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠. Zpětnou vazbu k podcastu nám můžete poslat na ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠klima@pestujprostor.cz⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠.

Sledujte nás na sociálních sítích ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Facebook⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ a ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Instagram⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠.

20. červen 2024 44:58

„V Plzni vzniká nová kvalitní architektura, ale letité problémy město neřeší,“ upozorňuje historik architektury Petr Domanický

V pokračování rozhovoru s Petrem Klímou vzpomíná historik architektury a kurátor sbírky architektury Západočeské galerie v Plzni Petr Domanický na svou snahu kultivovat přístup ke kulturně-historickému dědictví Plzně především v roli městského zastupitele. 

Proč a s jakými cíli vstoupil před lety do komunální politiky? A jaké si ze svého působení odnesl zkušenosti? V čem by se podle něho měl přístup současné politické reprezentace k plánování města změnit? Jak nahlíží na chystané městské projekty, například na vyhlášení soutěže na rekonstrukci náměstí Republiky? Patří podle něj na hlavní plzeňské náměstí zeleň? A proč jezdí každý rok na výlet do Rakovníka?

Co v rozhovoru uslyšíte:

(0:00) intro

(0:30) památková ochrana Plzně

(07:00) plánování Plzně

(17:35) (efektivní) práce zastupitele

(30:30) Plzeň jako město promarněných příležitostí

(35:05) připomenutí Hanuše Zápala

Editace: Jan Balcar, Markéta Hossingerová, Petr Klíma

Hudba, zvukový design, fotografie: Jan Balcar

Přepis rozhovoru najdete na webech ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Od Západu nefouká?⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ a ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Seznam Médium⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠. Zpětnou vazbu k podcastu nám můžete poslat na ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠klima@pestujprostor.cz⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠.

Sledujte nás na sociálních sítích ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Facebook⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ a ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Instagram⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠.

6. červen 2024 59:09

„Kvalitní architektura přece nemůže být luxus,“ tvrdí historik architektury Petr Domanický

Petr Domanický nestudoval architekturu proto, aby mohl domy stavět, ale kvůli tomu, aby je byl schopen lépe chránit. Už během střední školy začal o historii Plzně a její nemovité kulturní bohatství projevovat nebývalý zájem, který ho nakonec dovedl až do Prahy na Fakultu architektury ČVUT. Která místa v Plzni kdysi stihl s fotoaparátem v ruce zdokumentovat, než definitivně zmizela? A jaké bylo studium v Praze v porevolučních devadesátých letech?    

V následujících letech působil Petr Domanický jako odborný garant v Národním památkovém ústavu. Doporučoval koncepce a dohlížel na opravy mnoha památek. Zároveň prováděl systematický průzkum regionu a pro vybrané stavby zajišťoval podklady pro jejich památkovou ochranu. Které architekty minulosti pomáhal znovuobjevit? A v čem bychom se mohli inspirovat prvorepublikovým přístupem k architektuře a městské výstavbě?

Co v rozhovoru uslyšíte:

(0:00) intro

(02:00) za svým snem

(15:10) odborný garant památkové péče

(36:40) prvorepubliková Plzeň

(52:40) architekturu do škol

Editace: Jan Balcar, Markéta Hossingerová, Petr Klíma

Hudba, zvukový design, fotografie: Jan Balcar

Přepis rozhovoru najdete na webech ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Od Západu nefouká?⁠⁠⁠⁠⁠⁠ a ⁠⁠⁠⁠⁠⁠Seznam Médium⁠⁠⁠⁠⁠⁠. Zpětnou vazbu k podcastu nám můžete poslat na ⁠⁠⁠⁠⁠⁠klima@pestujprostor.cz⁠⁠⁠⁠⁠⁠.

Sledujte nás na sociálních sítích ⁠⁠⁠⁠⁠⁠Facebook⁠⁠⁠⁠⁠⁠ a ⁠⁠⁠⁠⁠⁠Instagram⁠⁠⁠⁠⁠⁠.

23. květen 2024 38:41

„Trend menších bytů tady je a bude,” říká architekt a developer Patrik Novák

Architekt v roli developera, Patrik Novák v pokračování rozhovoru zhodnotil, jak si Plzeň stojí z hlediska developmentu, prozradil, jak funguje jeho developerská firma, i další detaily z bytové výstavby v bývalém průmyslovém areálu na břehu řeky Radbuzy v blízkosti centra Plzně. 

Tam postupně vzniká městská čtvrť Nová papírna, která nejen že nese název upomínající na někdejší továrnu, ale zbylé torzo výrobních hal přemění v kulturní centrum celé lokality. O jaké byty je v současnosti zájem? Kdo si je kupuje a co to je fondové bydlení? Transformace území je pro Nováka a jeho firmu aktuálně velké téma. Kde bude stavět další domy? 

Co v rozhovoru uslyšíte:

(0:00) intro

(00:30) cestování

(06:55) prodej bytů

(15:10) development v Plzni

(28:45) zástavba dalších lokalit

Editace: Jan Balcar, Markéta Hossingerová, Petr Klíma

Hudba, zvukový design, fotografie: Jan Balcar

Přepis rozhovoru najdete na webech ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Od Západu nefouká?⁠⁠⁠⁠⁠ a ⁠⁠⁠⁠⁠Seznam Médium⁠⁠⁠⁠⁠. Zpětnou vazbu k podcastu nám můžete poslat na ⁠⁠⁠⁠⁠klima@pestujprostor.cz⁠⁠⁠⁠⁠.

Sledujte nás na sociálních sítích ⁠⁠⁠⁠⁠Facebook⁠⁠⁠⁠⁠ a ⁠⁠⁠⁠⁠Instagram⁠⁠⁠⁠⁠.

9. květen 2024 55:59

„Děláme domy, které nejsou drahé a přinášejí nápad,“ říká architekt v roli developera Patrik Novák

Pro Patrika Nováka nebylo studium architektury vůbec samozřejmé. Po maturitě pracoval jako kreslič a projektant a na akademickou půdu se vrátil až po dvou letech. Fascinován procesem stavby a s přetrvávajícím zájmem o realitní trh nakonec Patrik zakotvil v pozici developera. Jakou výhodu mu v jeho profesi přineslo vysokoškolské studium architektury? Proč přestal navrhovat? S kým spolupracuje, a o co společně s architekty usiluje? 

Co v rozhovoru uslyšíte:

(00:00) intro

(00:30) studium, nebo zaměstnání

(11:00) architekt, nebo developer

(17:30) architekt developer

(30:30) čtvrť u Radbuzy

Editace: Jan Balcar, Markéta Hossingerová, Petr Klíma

Hudba, zvukový design, fotografie: Jan Balcar

Přepis rozhovoru najdete na webech ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Od Západu nefouká?⁠⁠⁠⁠ a ⁠⁠⁠⁠Seznam Médium⁠⁠⁠⁠. Zpětnou vazbu k podcastu nám můžete poslat na ⁠⁠⁠⁠klima@pestujprostor.cz⁠⁠⁠⁠.

Sledujte nás na sociálních sítích ⁠⁠⁠⁠Facebook⁠⁠⁠⁠ a ⁠⁠⁠⁠Instagram⁠⁠⁠⁠.

25. duben 2024 53:37

„Stromy na náměstí by neměly být politickým tématem,“ míní krajinářská architektka Lucie Tlustá

Lucie Tlustá před lety vyměnila Prahu za Plzeň a práci projektantky v soukromé firmě nahradila zaměstnáním na zdejším pracovišti Národního památkového ústavu, kde působí jako specialistka-krajinářka. Co ji k oběma rozhodnutím vedlo? Čím se v rámci své profese nyní zabývá? A jak hodnotí stav zeleně a parků v Plzni?

Kromě metodické a badatelské činnosti se Lucie nadále věnuje i vlastní tvorbě, zpravidla ve spolupráci s architektonickými kancelářemi. Společně s ateliérem projectstudio8 se například podílela na návrhu plzeňské Paluby Hamburk, která získala Grand Prix Architektů – Národní cenu za architekturu pro rok 2022 v kategorii Krajinářská architektura a zahradní tvorba. Kde ještě můžeme v Plzni nalézt výsledky Luciiny tvůrčí práce? Co teprve chystá? A čím je zvláštní její dům?    

Co v rozhovoru uslyšíte:

(0:00) intro

(00:30) krajinářská architektka v Národním památkovém ústavu

(11:57) stromy na náměstí, zeleň ve městech

(16:48) badatelská činnost

(23:30) Plzeň a zeleň

(32:30) spolupráce s architekty

(44:10) vegetační střechy

(48:20) vlastní dům

Editace: Jan Balcar, Markéta Hossingerová, Petr Klíma

Hudba, zvukový design, fotografie: Jan Balcar

Přepis rozhovoru najdete na webech ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Od Západu nefouká?⁠⁠⁠ a ⁠⁠⁠Seznam Médium⁠⁠⁠. Zpětnou vazbu k podcastu nám můžete poslat na ⁠⁠⁠klima@pestujprostor.cz⁠⁠⁠.

Sledujte nás na sociálních sítích ⁠⁠⁠Facebook⁠⁠⁠ a ⁠⁠⁠Instagram⁠⁠⁠.

11. duben 2024 01:16:09

„Víc než samotné domy mě zajímají jejich vztahy s okolím,“ říká architekt Jaroslav Holler

Během studia na Fakultě architektury ČVUT sbíral Jaroslav Holler zkušenosti na výměnných pobytech v Madridu a v Mexico City. Sám říká, že to pro něj bylo mimořádně formativní období. Kde a kdy zažil největší kulturní šok? Na jakých zahraničních projektech se podílel a co ho přivedlo zpátky domů? 

Po dvou letech v Praze dal před další prací pro velkou architektonickou kancelář přednost pozici ve struktuře městské samosprávy v domovské Plzni a od roku 2014 působí na Útvaru koncepce a rozvoje města Plzně, kde vede Úsek veřejného prostoru. Jak se podílel na plzeňských projektech Nového divadla nebo centra TechTower? Jak zpětně hodnotí realizaci projektu Evropského hlavního města kultury v Plzni? Jaká je jeho strategie v roli jednoho z vedoucích pracovníků plánovací instituce, jaké úspěchy si připsal a co vnímá jako svoji misi?

Co v rozhovoru uslyšíte:

(0:00) intro

(0:30) Plzeň 2015 – Evropské hlavní město kultury

(9:15) studium a práce v hispánském světě

(42:26) Nové divadlo a TechTower

(57:00) Plzeň kulturní?

(1:04:15) Práce na Útvaru koncepce a rozvoje města Plzně

Editace: Jan Balcar, Markéta Hossingerová, Petr Klíma

Hudba, zvukový design, fotografie: Jan Balcar

Přepis rozhovoru najdete na webech ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Od Západu nefouká?⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ a ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Seznam Médium⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠. Zpětnou vazbu k podcastu nám můžete poslat na ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠klima@pestujprostor.cz⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠.

Sledujte nás na sociálních sítích ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Facebook⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ a ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Instagram⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠.

28. březen 2024 01:11:19

„Za zdánlivě jednoduchými hmotami je velké množství práce,” říkají architekti Marcel Hausner a Martin Spěváček

Z jednoho zprostředkovaného setkání Marcela HausneraMartinem Spěváčkem vzešla úspěšná dlouholetá spolupráce. V první chvíli je však čekal maraton příprav expozic pro Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR, které prezentovaly české výrobky po celém světě. Jak k takovému úkolu přistoupili, kde se jejich expozice objevily a kolik jich pro ministerstvo navrhli? 

Z náročných zakázek tvorby dočasných expozic oba architekti čerpali zkušenosti i pro návrhy trvalých výstavních prostorů a dalších interiérů. Marcel s Martinem se však věnují i projektům většího měřítka, přestože Marcela Hausnera jeho dědeček, rovněž architekt, před urbanistickou prací varoval. Do jaké míry Marcel s Martinem uplatňovali své zkušenosti i v projektech obytných lokalit v Plzni-Radčicích, v Dobřanech nebo při komponování rekreačního resortu na břehu Orlické přehrady?

Co v rozhovoru uslyšíte:

(0:00) intro

(2:30) výstavní expozice

(20:10) rodinné kořeny

(24:58) zahraniční inspirace

(46:00) rekreační resort

(56:42) atriové domy

Editace: Jan Balcar, Markéta Hossingerová, Petr Klíma

Hudba, zvukový design, fotografie: Jan Balcar

Přepis rozhovoru najdete na webech ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Od Západu nefouká?⁠⁠⁠⁠⁠ a ⁠⁠⁠⁠⁠Seznam Médium⁠⁠⁠⁠⁠. Zpětnou vazbu k podcastu nám můžete poslat na ⁠⁠⁠⁠⁠klima@pestujprostor.cz⁠⁠⁠⁠⁠.

Sledujte nás na sociálních sítích ⁠⁠⁠⁠⁠Facebook⁠⁠⁠⁠⁠ a ⁠⁠⁠⁠⁠Instagram⁠⁠⁠⁠⁠.

14. březen 2024 01:16:47

„Jsem zastáncem velké reformy české památkové péče,“ říká plzeňský památkář Karel Zoch

Karel Zoch vystudoval pozemní stavitelství a architekturu v Praze a snil o navrhování budov v architektonickém ateliéru. Série životních událostí ho však před dvaceti lety přivedla k profesi památkáře na Magistrátu města Plzně. Z pozice řadového referenta se během let vypracoval na vedoucího oddělení. Co ho přimělo ucházet se právě o tuto práci? Jak vzpomíná na své začátky na úřadě a kam se památková péče podle něho za těch dvacet let posunula? 

Kromě samotného smyslu památkové péče se jedním ze stěžejních témat rozhovoru stalo také industriální dědictví, které pro sebe Plzeň začala objevovat v první dekádě tohoto století. Karel Zoch byl díky své profesi přítomen hned u několika projektů, jejichž cílem bylo adaptovat již nevyužívané prostory a stavby, ať už šlo o přeměnu někdejší kantýny a posléze výrobní haly v areálu Škodových závodů na Techmania Science Center nebo o transformaci jedné z budov nádraží Plzeň – Jižní Předměstí na kulturní centrum Moving Station. Jak Karel tyto konverze hodnotí? Jaký přístup k památkově hodnotným budovám považuje za adekvátní? A které místo v Plzni na objevení svých historických a architektonických kvalit teprve čeká?  

Co v rozhovoru uslyšíte:

(00:00) intro
(00:30) architekt památkářem
(14:40) dvojkolejnost památkové péče
(30:15) industriální dědictví
(40:55) vznik Techmania Science Center
(46:57) konverze budovy nádraží Plzeň – Jižní Předměstí na kulturní prostor Moving Station
(01:05:17) přístup investorů

Editace: Jan Balcar, Markéta Hossingerová, Petr Klíma

Hudba, zvukový design, fotografie: Jan Balcar

Přepis rozhovoru najdete na webech ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Od Západu nefouká?⁠⁠⁠⁠ a ⁠⁠⁠⁠Seznam Médium⁠⁠⁠⁠. Zpětnou vazbu k podcastu nám můžete poslat na ⁠⁠⁠⁠klima@pestujprostor.cz⁠⁠⁠⁠.

Sledujte nás na sociálních sítích ⁠⁠⁠⁠Facebook⁠⁠⁠⁠ a ⁠⁠⁠⁠Instagram⁠⁠⁠⁠.