Očima Saši Mitrofanova
NejnovějšíEpizoda 299Před třemi dny

Poslechněte si podcast: Veselé Rusko ve vsi Veselucha

Opět jsem se poddal své pracovní neřesti, sledování ruského uměleckého braku. Tyto kýče totiž odhalují atmosféru v Rusku často lépe než učená pojednání. Tak prosím o strpení, jedno takové čerstvé dílo popíšu.

05:16

Očima Saši Mitrofanova

Vydává: Novinky.cz

Alexandr Mitrofanov komentuje nejčastěji vnitropolitické dění a témata spojená s vývojem v Rusku.

Web

Epizoda 298Před týdnem 05:05

Smrádek ohrožen, anaerobové úpí

Češi žijící v zahraničí budou moci hlasovat poštou. V pátek to schválili poslanci vládních stran navzdory protestům opozičního ANO a SPD. Poprvé tak budou Češi v cizině hlasovat příští rok, pokud návrh schválí Senát a podepíše prezident.

Epizoda 297Před týdnem 04:05

Rusko neví, co s vrahy a sadisty, kteří se vrátili z války

V ruské obci Topky na Kuzbasu našli ve studni mrtvolu 12leté holčičky se stopami mučení. Jako pravděpodobný pachatel byl zadržen 49letý místní obyvatel. Byl dříve šestkrát odsouzen, předčasně osvobozen s tím, že půjde zabíjet Ukrajince, byl zajat, pak se vrátil do Ruska. 

Epizoda 296Před 2 týdny 04:48

Připravil je Vova Putin o věneček zelený?

Ruský politolog Vadim Truchačov, který se specializuje na Česko a Slovensko, zveřejnil po volbách do Evropského parlamentu v režimním listu Izvěstija něco jako analýzu pro ruské čtenáře. Je to úsměvné čtení zvláště tam, kde autor píše, že postřelený Robert Fico se v těchto volbách pomstil Petru Fialovi mimo jiné za to, že Fiala vlastnoručně posílá střely na ruský Bělgorod. V Česku však rezonovala jiná část článku.

Epizoda 295Před 2 týdny 04:57

Medvěděv fakticky vyhlásil Západu válku. Je třeba to brát vážně

Dnes se to bude točit kolem čtvrtečního prohlášení bývalého prezidenta Ruské federace a současného místopředsedy Bezpečnostní rady RF Dmitrije Medvěděva. Uvedu ho celé. Předtím si však dovolím jednu poznámku.

Epizoda 294Před 3 týdny 04:34

Lokajští plebejci útočí

A kdyby bylo předmětů s haknkrajcem víc, mohl by být výsledek koalice Přísaha a Motoristé v evropských volbách ještě lepší! Kdo dokáže tomuto předpokladu oponovat, když jen pár předmětů s nacistickými symboly vyneslo takový zisk? Evidentně je tento trend Turkovým voličům když ne přímo sympatický, tak přinejmenším blízký.

Epizoda 293Před 3 týdny 05:00

Putin naznačuje propojení Ruska s teroristy

Vladimir Putin ve středu mluvil se zástupci mezinárodních informačních agentur včetně Reuters, Associated Press, Agence France-Presse, EFE či Kyodo News. Naznačil možnost, že se Rusko propojí s teroristy, aby došlo k zasažení citlivých objektů západních zemí.

Epizoda 2923. červen 2024 04:19

A na Titaniku se piplá manikúra

Každou chvíli čtu nebo slyším, že někdo protestuje či protestovat chce. Má pocit, že se musí mít líp. Nouze o vůdce, kteří takovým lidem ochotně opakují, že se jim opravdu vede hůř než těm, které oni nemají rádi, nikdy nebyla, nebude a není ani dnes.

Epizoda 2911. červen 2024 04:50

Putinovo Rusko příbuzným Hitlerova Německa. Může mít stejný osud?

Druhým nejmocnějším mužem v SSSR byl dlouho ideologický tajemník Michail Suslov. V roce 1962 řekl spisovateli Vasiliji Grossmanovi, že jeho román Život a osud nebude otištěn nikdy. Nikdy. Mimo jiné proto, že autor přirovnává stalinský Sovětský svaz k hitlerovskému Německu.

Epizoda 29027. květen 2024 05:00

Osina v zadku, opruz, otrava… Realita

Jen pro představu: Rusové vybombardují pražské obchodní centrum Letňany a Stromovku s tím, že to schválně načasují na dobu, kdy je tam nejvíce lidí. To se stalo před pár dny v ukrajinském Charkově. Jestli nebude Rusko na Ukrajině zastaveno, objeví se v Moskvě plány na zásah, který popisuji na začátku. O tom jsem přesvědčen. Kreml totiž zkouší schopnost západního světa ubránit se před barbary.