Novinky.cz
Epizoda 5294. únor 2023

Poslechněte si podcast: OČIMA SAŠI MITROFANOVA: Ruská zima bude ještě dlouhá

Téměř před rokem rozpoutalo Putinovo Rusko ničivou válku proti Ukrajině. Hynou tam lidé, města mizí v rozvalinách po barbarských útocích ruské armády, stovky tisíc Ukrajinců jsou mimo domov a nevědí, kdy se budou moci vrátit, Evropa pociťuje ekonomické následky války… Je přirozené, že by každý chtěl vědět, alespoň přibližně, kdy už skončí ta ruská zima, kterou Kreml vnucuje cizím zemím.

05:17

Novinky.cz

Vydává: Novinky.cz

Zpravodajský server Novinky.cz připravil pro své čtenáře sérii podcastů. Posluchači se mohou těšit na souhrn bizarních událostí, povídání z cest, politické komentáře a mnohem více.

Web

Epizoda 54127. únor 2023 04:58

OČIMA SAŠI MITROFANOVA: Sbohem a šáteček a ani to nebylo překrásné

V sobotu se na pražské Letné sešlo několik tisíc lidí, aby vyjádřili podporu statečným ukrajinským vojákům a civilistům. Šestapadesát procent dotázaných podporuje v Česku podle průzkumu agentury Median pro Česky rozhlas západní dodávky zbraní pro Ukrajinu. 

Epizoda 54025. únor 2023 05:02

OČIMA SAŠI MITROFANOVA: Na ruský pytel platí jen hrubá záplata

V končícím týdnu se definovala podoba nadcházející konfrontace mezi silami prosazujícími svobodu a silami, které svobodu neuznávají. Ano, tak prosté to je. Shodou okolností se v jednom dni sešly projevy ruské hlavy státu Vladimira Putina a amerického prezidenta Joea Bidena.

Epizoda 53924. únor 2023 02:22:24

Zbytečná Válka: Rok od invaze

Od ruské agrese na Ukrajinu uběhl rok. Uplynulých 365 dní, výhledy do budoucna, globální i lokální bezpečnostní, politické a ekonomické debaty rozebírají hosté Michaela Rozsypala: Lenka Klicperová, Tomáš Pojar, Jiří Baloun, Milan Mikulecký, Alex Švamberk, Alexandr Vondra, Petr Zahradník, Michal Macenauer a Michael Romancov.

Epizoda 53820. únor 2023 04:23

Očima Saši Mitrofanova: Pavel mezi psem a vlkem

Zvolený prezident Petr Pavel vyslyšel pozvání pořadatelů Mnichovské bezpečnostní konference a minulý pátek a sobotu strávil v bavorské metropoli mezi nejdůležitějšími politiky Evropy a světa.

Už jen nezpochybnitelné znásobení váhy České republiky, které s Pavlem do mezinárodních vztahů přichází, by stačilo ke kladnému zhodnocení první velké akce zvolené hlavy státu v cizině. Jenže to nebylo všechno.

Epizoda 53718. únor 2023 31:11

Vondrák: V ANO jste sluha, nebo nepřítel. Některé metody inklinují k totalitě

V ANO vládne triumvirát složený z šéfa Andreje Babiše a místopředsedů Aleny Schillerová a Karla Havlíčka. Novinkám to v podcastu Politalk řekl poslanec hnutí a moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák s tím, že jste v hnutí buď sluha, nebo nepřítel. V rozhovoru připustil také v spolupráci s ODS, pokud by sám v hnutí skončil. A rozpovídal se i o směřování ANO, které by si podle jeho slov nyní ve vládě vedlo podobně jako pětikoalice. 

Epizoda 53618. únor 2023 04:25

Očima Saši Mitrofanova: Kreml lká nad osudem ruské kultury v cizině, doma ji ničí sám

Čtenář, divák a posluchač v Ruské federaci, který nemá nebo nechce mít přístup k jiným než státním zdrojům, žije v přesvědčení, že všechna díla ruské kultury jsou mimo hranice jeho země buď zakázána, nebo zamlčována, či rovnou fyzicky likvidována.

Epizoda 53413. únor 2023 05:02

OČIMA SAŠI MITROFANOVA: Moranu je příjemné hodit do řeky, ale zima přijde znovu

Na sociálních sítích je vidět nejedno oznámení, že rozloučením se zimou a dnem radosti bude pro pisatele nikoli začátek astronomického jara, ale 9. březen, kdy bude slavit s dobrou náladou a dobrým pitím. 

Epizoda 53311. únor 2023 05:00

OČIMA SAŠI MITROFANOVA: Život v Rusku stojí za starou belu, proto nemá cenu

Po rozpoutání války, kterou téměř před rokem začalo Rusko proti Ukrajině, vrostl zájem českých uživatelů internetu o autentická videa z ruského prostředí. Takových videí lze najít velké množství. Často se u lidí, kteří je zhlédli, setkávám s nepochopením. Žádají o vysvětlení, protože to, co vidí a slyší, je v rozporu s jejich chápáním smyslu života a lidských hodnot obecně.

Epizoda 5328. únor 2023 29:31

ZBYTEČNÁ VÁLKA: Ruská agrese pomohla ke sblížení Polska a Ukrajiny

Polsko je zemí, která nejvíce podporuje Ukrajinu. Proč tomu tak, je i když obě země měly v minulosti spory se v podcastu Zbytečná válka vysvětlovat ředitel Polského institutu v Praze Maciej Ruczaj, který studoval na Karlově univerzitě.

Epizoda 5316. únor 2023 04:51

OČIMA SAŠI MITROFANOVA: Stínový box v očekávání novot

Zvolený prezident Petr Pavel ještě není ve funkci. Ani být nemůže. Inaugurace, tedy uvedení do úřadu, což znamená oficiální nabytí všech práv, povinností a pravomocí, které český prezident má, proběhne 9. března tohoto roku. Přesto se rozšířil zajímavý úkaz.