Přírodní lékárna
9. březen 2023

Poslechněte si podcast: Obyčejná skořice neobyčejně pomůže diabetikům, ve spojení s medem také tlumí bolest

Máte rádi sladké? Pokud vaše upřímná odpověď zní ano, pak naše upřímná rada zní: Ať vás skořice provází každým dnem! Jedná se totiž o naprosto zásadní koření, které aktivizuje organismus při efektivním zpracování cukru.

04:47

Přírodní lékárna

Vydává: Český rozhlas

Rubrika o potravinách a plodinách, které se vyplatí zařadit do jídelníčku.

Web

4. květen 2023 05:02

Znamení boží přízně i svatební dar. Mandle mají dávnou tradici a i dnes se vyplatí je často jíst

Tradičním svatebním darem v Itálii bylo pět kandovaných mandlí, které symbolizovaly pět znaků šťastného manželství: zdraví, majetek, štěstí, plodnost a dlouhověkost. Jak je to s majetkem, je sporné, ale moderní věda rozhodně potvrzuje verzi o vysoké zdravotní prospěšnosti mandlí.

27. duben 2023 05:37

Ve středověku věřili, že popenec chrání před morem a očarováním. Dnes ho ocení diabetici a kardiaci

Když budete bedlivě sledovat jarní kvítka, nemůžete minout modrofialové květy rostlinky plazící se trávníkem nebo okrajem záhonu. Nejčastěji narazíte na popenec obecný či břečťanovitý, méně často na popenec chlupatý. Jsou to jediné dva u nás rostoucí druhy.

20. duben 2023 07:16

Je čas na jarní detox. Pomohou zeleninové šťávy a salát s listy pampelišek

Na jaře mnoho lidí cítí potřebu držet krok s přírodou a trochu se oživit, probudit a rozkvést. Stejně jako rostlinám nám může pomoci více vody, více čerstvého vzduchu a více slunečních paprsků, na které se nebudeme dívat pouze z okna.

2. březen 2023 03:25

Bolí vás zuby? Začněte žvýkat hřebíček. Nezapomínejte na něj ani při vaření

Hřebíček se odedávna využíval na očistu dechu a ústní hygienu. Za vlády čínské dynastie Chan si lidé, kteří chtěli mluvit s císařem, museli do úst vložit hřebíček, aby ho neobtěžovali páchnoucím dechem.

16. únor 2023 05:03

Kajenský pepř je velkým pomocníkem při hubnutí a prospívá srdci

Co kdybychom z kuchyňské zásuvky vytáhli jedno z nejběžnějších koření a použili ho na obnovení střevní stěny, zlepšení trávení, zničení rakovinných buněk, zastavení srdečních potíží a navíc by nám pomohlo zhubnout? To zní zajímavě a rozhodně to není nemožné.

9. únor 2023 04:44

Konopná semínka chrání mozek a mohou velmi pomoci při vážných chorobách

Rostlinu konopí máme spojenou spíše s psychoaktivními a toxickými účinky odrůd s vyšším podílem látky THC. Pro řadu minulých generací však byla běžně pěstovaným všestranným pomocníkem. Z konopí se totiž vyráběly látky, koudel, lana, plachty, pytle odolné proti hnilobě a vlhkosti, ale také papír.

2. únor 2023 03:54

Grepy podporují hubnutí. Hollywoodské grapefruitové dietě se ale vyhněte

Velkými pomocníky v boji proti civilizačním nemocem, včetně srdečních chorob a obezity, jsou citrusové plody. Patří mezi ně i grapefruit, který byl objeven na Barbadosu v polovině 18. století jako kříženec pomeranče a citroníku šedoku.

19. leden 2023 05:24

Objevil se ve vašem obchodě mangold nebo pak choi? Sáhněte po něm

Na půli cesty mezi špenátem a řepou je chuť mangoldu. Hlíza jedlá není, ale podobně jako u špenátu se konzumují listy, které můžeme vařit nebo přidat čerstvé do salátu. Řapíky zpracováváme jako chřest či brokolici.

12. leden 2023 03:46

Sezamová semínka jsou skvělým pomocníkem v boji proti rakovině, olej vám srovná tlak

Zralé tobolky sezamu indického pukají a z nich vypadávají semínka žlutá, bílá, ale i červená a černá. Jsou jednou z prvních plodin používaných jako koření i jako surovina k výrobě oleje.