Reportáže Radiožurnálu
10. listopad 2021

Poslechněte si podcast: Oblečení jako ekologická hrozba. Jihoamerická poušť se mění v obří skládku neprodaného textilu

Pokud zamíříte na poušť Atacama, narazíte možná nejen na některou ze čtyř observatoří nebo na místní lávové ještěrky, ale také na obrovskou skládku oblečení. Hromady neprodaných svršků navíc každý rok rostou a znamenají velkou ekologickou zátěž. – a to nejen na místě, ale pro celý svět.
02:21

Reportáže Radiožurnálu

Vydává: Český rozhlas
Vybíráme to nejzajímavější z vysílání! Reportáže, jednotlivé díly seriálů a rozhovory z místa dění, které jste během dne slyšeli na vlnách Radiožurnálu.
Web

26. listopad 2021 03:16

Pravidla platí pro všechny stejně, vylučuje hygienička Svrčinová možnost výjimky pro prezidenta

Pražský hrad oznámil, že Miloš Zeman v neděli přijme Petra Fialu, aby ho jmenoval premiérem. Prezidentovi přitom ve čtvrtek vyšel pozitivní PCR test na koronavirus. Podle platných opatření by nyní u něj měla následovat dvoutýdenní karanténa. Jak by musela kancelář schůzku zorganizovat, aby proběhla z epidemiologického hlediska v pořádku?
25. listopad 2021 00:51

Činohru Národního divadla příštích pět let povede úspěšné duo SKUTR

Režisérskou dvojci SKUTR, tedy Lukáše Trpišovského a Martina Kukučku, do vedení činohry ve zlaté kapličce vybrala v konkurzu komise spolu s vedením první české scény.
25. listopad 2021 01:53

Beatles intimně. Peter Jackson natočil třídílný dokument s překvapivým závěrem

Dokumentární seriál s názvem Get Back! pro streamovací platformu Disney+ ho připravil oscarový režisér a tvůrce Pána prstenů Peter Jackson. Autentické videonahrávky přenesou diváky do nahrávacího studia kapely Beatles a taky do ledna roku 1969. Dvojice John Lennon a Paul McCartney právě dokončila text k nové písni Get Back a společně s Ringo Starrem a Georgem Harrisonem ji začínají nahrávat. Zvládli to za dva dny.
24. listopad 2021 01:54

Freddie Mercury před 30 lety podlehl AIDS. Jak na něj vzpomíná jeho osobní asistent Peter Freestone?

Zpěvák britské hudební skupiny Queen zemřel v pětačtyřiceti letech 24. listopadu 1991 a stal se jednou z nejznámějších obětí nemoci AIDS. Svým fanouškům to dal vědět pouhý den před smrtí a v prohlášení pro tisk také uvedl, že by se lidé měli zapojit do boje s touto zákeřnou chorobou.
24. listopad 2021 02:37

„V novinách bylo, že vůdce věnoval Židům město Terezín.“ První transport tam vyjel před 80 lety

24. listopadu 1941 v pět hodin ráno vyjel z Prahy vlak do Terezína. Skupina 342 mladých židovských mužů, takzvané komando výstavby, měla za úkol připravit městečko v Ústeckém kraji na příjezd dalších obyvatel – desetitisíců Židů z celé Evropy. Terezínské ghetto se stalo přestupní stanicí do nacistických vyhlazovacích táborů.
24. listopad 2021 01:54

„K očkování mě nepřesvědčil ani pobyt v nemocnici,“ říká penzista, který skončil na kyslíku

Víc než 90 procent pacientů na covidovém oddělení v nemocnici v Hranicích v Olomouckém kraji není podle ředitele zařízení Eduarda Sohlicha očkovaných. A někteří odmítají očkování i poté, co je přivezou z jednotky intenzivní péče na standardní oddělení, kde dál dostávají kyslík. To je i případ bývalého horníka a řidiče kamionu, 71letého penzisty Mariána z Lipníka nad Bečvou.
24. listopad 2021 02:42

NASA zkouší odvrátit kolizi Země s asteroidem. Dokáže lidstvo v budoucnu předejít katastrofě?

Americká NASA zahájila zkoušku takzvané planetární obrany. Ze základny v Kalifornii odstartovala mise s cílem otestovat schopnost lidstva vychýlit z dráhy vesmírné těleso, a tím případně někdy v budoucnu odvrátit nebezpečí pro celou planetu Zemi.
23. listopad 2021 02:13

„Nejsme ničí agenti!“ Ruská prokuratura chce zrušit lidskoprávní organizaci, která pátrá v archivech

V Moskvě začíná první soudní stání, kde se bude rozhodovat o likvidaci známé ruské organizace Memorial. Nejprve jejího lidskoprávního křídla a ve čtvrtek i moskevské centrály. Memorial mapuje oběti stalinského teroru a pomáhá zahraničním badatelům hledat stopy v archivech. Ruská prokuratura chce organizaci zrušit proto, že údajně systematicky porušuje zákon o takzvaných zahraničních agentech. Memorial to označuje za politické rozhodnutí.
22. listopad 2021 02:06

Zachraňte chuť parmazánu! Produkci kvalitního sýra komplikují klimatické změny i evropská pravidla

Na vině je ubývání luk v severní Itálii. Jediný pravý parmazán, sýr Parmigiano Reggiano, se totiž vyrábí podle pravidel pro tento typ sýru zásadně jen z mléka krav krmených zeleným krmivem produkovaným v regionu, tedy spásáním luk nebo senem z nich. Na severu Itálie ovšem přírodních luk, a tím i krmiva dlouhodobě ubývá, protože místní farmáři je často mění na pole. A může za to mimo jiné i Evropská unie.
22. listopad 2021 03:01

V Národním muzeu bude k vidění nejstarší rostlina na světě. Ve sbírkách je už sto let

Připadat si jako v kulisách filmů Cesta do pravěku nebo Jurský park můžete od příštího týdne v historické budově pražského Národního muzea. Bude tam nová stálá expozice s názvem Okna do pravěku. Nechybí v ní například věrné modely dinosaurů i mamutů, stejně jako drobné zkameněliny s nejstarší rostlinou světa.