O knihách s knihovnicí
NejnovějšíPřed třemi dny

Poslechněte si podcast: Rozhovor slovenské prezidentky a českého novináře, který trval dva roky, vyšel knižně

Knihu Neztratit se sama sobě, která je rozhovorem už bývalé slovenské prezidentky Zuzany Čaputové a českého novináře Erika Taberyho, představuje knihovnice Monika Vlasáková. „Rozhovor probíhal dva roky a reflektoval společenská i politická témata tak, jak šla s dobou,“ říká. Dále pořad přináší rozhovor s Petrou Hůlovou o jejím románu Nejvyšší karta.

06:57

O knihách s knihovnicí

Vydává: Český rozhlas

Rubrika pro všechny čtenáře a knihomily o tom, co stojí za to číst.

Web

Před týdnem 06:17

Kniha Nevšedníci vypráví dětem zapomenuté příběhy českých vynálezců

Knihu Terezy Přibilíkové Nevšedníci s podtitulem Zapomenuté příběhy českých vynálezců představuje knihovnice Helena Jelínková. „Autorka vtipným textem a obrázky přibližuje dětem tři zapomenuté vynálezce,“ říká. Dále pořad přináší rozhovor se spisovatelkou Lucií Brejšovou o jejím románu Město nad městem.

Před 2 týdny 07:20

Vyjmenovaná čtení o vlasti připomínají, jak se správně píší názvy různých českých míst a měst

Knihu Vyjmenovaná čtení o vlasti, která připomíná, jak se správně píší názvy různých český míst a měst, představuje knihovnice Helena Jelínková. „Obsahuje 42 kapitolek, každá je věnována jednomu místu, název je vždy zvýrazněn. Čtenář si tedy psanou podobu opravdu uloží do paměti,“ říká. Dále pořad přináší rozhovor s Eliškou Pěnkavovou, mladou autorkou fantasy a sci-fi novel.

Před 3 týdny 06:40

Jihočeský horor ze Šumavy napsala Petra Klabouchová. V románu Ignus fatuus se dějí temné věci

Jihočeský horor Ignis fatuus z pera Petry Klabouchové představuje knihkupkyně Veronika Kučerová. „V příběhu se skupina racionálně smýšlejících vědců ocitá uprostřed Šumavy, kde se v mlze začínají dít temné věci. Autorka mistrně mísí hororový žánr s místními legendami a vtáhne do děje,“ říká. Dále pořad přináší rozhovor se Štěpánem Kučerou o jeho knize Alžírské arabesky.

18. srpen 2024 05:50

Je libo pampeliškové chipsy, zelenou bábovku či žaludové palačinky? Recepty nabízí Divoký zelinář

Divoký zelinář, knihu plnou neuvěřitelných kuchařských receptů s rostlinami, představuje knihovnice Monika Vlasáková. „Můžeme zkusit třeba přesličkovou rýži, pampeliškové chipsy, žaludové palačinky. Moc se mi líbí zelená bábovka, to je recept na normální bábovku, ale přidává se tam pyré ze spařených kopřiv, vypadá to nádherně,“ říká. Dále pořad přináší rozhovor s Pavlem Čechem, autorem komiksové série Dobrodružství Rychlé Veverky.

11. srpen 2024 06:04

V Krajině roztavených zvonů se odehrávají příběhy sedmi mužů z jedné rodiny

Knihu jihočeského spisovatele Jana Štiftera Krajina roztavených zvonů představuje knihkupkyně Veronika Kučerová. „Je to taková rodinná kronika v povídkách mapující období 200 let. Se sedmi muži z rodu Soukupů se ocitneme nejen v minulosti a přítomnosti, ale také v budoucnosti,“ říká. Dále pořad přináší rozhovor s knihovnicí Kateřinou Šťastnou o knihovně v Soběslavi.

4. srpen 2024 06:43

Stín železné opony přináší napínavý příběh pro mladé čtenáře a připomíná i část našich dějin

Knihu pro mladé čtenáře Stín železné opony, kterou napsal Petr Hugo Šlik, představuje knihovnice Helena Jelínková. „Velmi napínavý příběh, který nenásilně připomíná část našich dějin, je zasazený do reálných kulis města Slavonice. Hlavní hrdina Matěj objeví v takřka zapadlém bunkru dopis kluka, který v roce 1973 utíkal přes hranice, a začíná pátrat, jak to tenkrát bylo,“ říká. Dále pořad přináší rozhovor s Alešem Palánem o jeho knize Náčelník.

28. červenec 2024 06:25

Když chcete vidět hezké obrazy, otevřete knihu o malíři Teodorovi Buzu, doporučuje knihovnice

Knihu Teodor Buzu o akademickém malíři, který už dlouho žije a tvoří v Táboře, představuje knihovnice Helena Chrastinová. „Když je vám smutno a chcete vidět hezké obrazy, otevřete tuto výpravnou publikaci. Jeho díla jsou abstraktní, ale zároveň dobře srozumitelná,“ říká. Dále pořad přináší rozhovor s E. M. Baco o její knize …bude dobrej…

21. červenec 2024 06:27

Tajemství ztracených koček je fantasy příběh pro nejmenší čtenáře

Originální knížku Tajemství ztracených koček, kterou napsala Darina Dyntarová, představuje knihovnice Helena Jelínková. „Je to fantasy pro nejmenší čtenáře. Autorka volí jednoduchý a srozumitelný jazyk, příběh je o kamarádství, vztahu mezi sourozenci i lásce ke zvířatům,“ říká. Dále pořad přináší rozhovor s Bronislavou Volkovou, která píše poezii.

14. červenec 2024 04:49

Stanislav Schneedorf zachraňuje šumavské křížky a jejich příběhy vypráví v knihách

Publikaci fotografa Stanislava Schneedorfa, který zachraňuje šumavské křížky, představuje knihovnice Helena Chrastinová. „Příběhy šumavských křížků jsou už druhou publikací podobného zaměření,“ připomíná. Dále pořad přináší rozhovor s Magdou Křepelkovou o její knize Stvořena pro lásku.