Vinohradská 12
12. říjen 2021

Poslechněte si podcast: O hradním mlžení s etikem a právníkem

Prezident Miloš Zeman dál zůstává v intenzivní péči lékařů v nemocnici a otázky o jeho zdravotním stavu zůstávají bez odpovědi. Co všechno má veřejnost právo o jeho kondici vědět? A jak vážnou komplikací je jeho hospitalizace z hlediska povolebních jednání? Lenka Kabrhelová mluví s etikem a filozofem Davidem Černým a ústavním právníkem Janem Wintrem.

31:05

Vinohradská 12

Vydává: Český rozhlas

Nestíháte sledovat nové události? Noviny a sociální sítě jsou plné jmen a fotek a vy nevíte proč? Zpravodajský podcast Českého rozhlasu Vinohradská 12 vysvětlí aktuální témata v souvislostech. Najdete také na našem zpravodajském webu iRozhlas.cz, v mobilní aplikaci mujRozhlas a v dalších podcastových aplikacích.

Web

Před třemi dny 25:14

Politický extrém, díl I.: Levice a pravice

Levice a pravice. Nesmiřitelné tábory. Jedni jezdí na snowboardu, druzí na lyžích – jak by nám patrně vysvětlil Václav Klaus. Co ale pravice a levice říká o našich politických postojích? Pokud vůbec něco? Jan Charvát z Institutu politologických studií Univerzity Karlovy se v prvním rozehřívacím díle série o politickém extremismu zabývá základními pojmy – levicí a pravicí. Ptá se Matěj Skalický.

Před čtyřmi dny 20:30

Guru Jára na svobodě

*** UPOZORNĚNÍ: V této epizodě se objevuje explicitní popis sexuálního násilí. *** Odsouzený, uprchlý a znovu svobodný. Guru Jára. Proč ho české soudy neposlaly po deportaci z Filipín znovu do vězení? Co všechno má vůbec na svědomí? A kdo mu v tom pomáhal? Téma pro reportérku Kristýnu Guryčovou z webu iRozhlas.cz. Ptá se Matěj Skalický.

Před pěti dny 21:39

Triumf krajní pravice. Východní Němci rozhodli

Velký triumf AfD, hořký výprask spolkové vládě. Východní Němci rozhodli – v zemských volbách pomohli krajní pravici k významnému úspěchu. Co je k tomu vedlo? Téma pro politoložku Kateřinu Smejkalovou z německého think-tanku Friedrich-Ebert-Stiftung. Ptá se Matěj Skalický.

Před šesti dny 22:11

Stanjura na roztrhání. Koho naštval rozpočet?

Tomu vzal, tomu dal. Ale prý málo. Šéf státní kasy Stanjura představil rozpočet roku 2025. Kdo z ministrů dostane nejvíc? A proč si někteří stěžují, že nemají dost? Do materiálu ministerstva financí se začetla Jana Klímová, hlavní ekonomická analytička Českého rozhlasu. Ptá se Matěj Skalický.

Před týdnem 22:19

Krutý Tálibán umlčuje ženy

Tvář zakrýt a jazyk za zuby. Ženy mají v Afghánistánu čím dál méně práv. Tálibán je krutý, už zavedl i bičování a kamenování. Zmůže s tím něco mezinárodní společenství? A když ne, jaká budoucnost Afghánky čeká? Otázky pro Fatimu Rahimi, reportérku Deníku Referendum. Ptá se Matěj Skalický.

Před týdnem 21:52

ODS vs. KDU-ČSL. Vládní spor o výpovědi

Výpověď bez udání důvodu. Část koalice je pro, část proti. Takže tu máme spor. Proč výpovědi prosazuje ODS a co na nich vadí KDU-ČSL? A když už se vláda na něčem shodne, může se to změnit ve Sněmovně? Téma pro komentátora serveru SeznamZprávy.cz Martina Čabana. Ptá se Matěj Skalický.

Před týdnem 20:02

„Zbraně utichly.” Britští rebelové Oasis se vrací

Velký návrat Oasis, velké usmíření bratrů Gallagherových. Zbraně prý utichly, tvrdí britské hudební ikony. Jak dlouho jim to vydrží? A co všechno v rámci svého comebacku chystají? Otázky na Vojtěcha Tkáče, hudebního publicistu z Rádia 1 a magazínu Full Moon. Ptá se Matěj Skalický. Seznam použitých skladeb najdete na webu iRozhlas.cz/vinohradska12.

Před týdnem 20:36

Šéf Telegramu zatčen

Pavel Valerjevič Durov. Rodák z Petrohradu. Boháč, který vymyslel sociální síť Telegram. A teď taky muž zatčený francouzskými policisty. Co na něj mají? Otázky pro Ivanu Milenkovičovou, bývalou zpravodajku Českého rozhlasu v Moskvě, která dnes působí v Prague Civil Society Centre neboli Centru pro občanskou společnost. Ptá se Matěj Skalický.

Před týdnem 23:15

Dvojky do Bílého domu. Kdo jsou Vance a Walz?

Senátor z Ohia proti guvernérovi Minnesoty. Kdo jsou J.D. Vance a Tim Walz? Jak se stali kandidáty na viceprezidenta USA a jakou roli sehrají v boji o Bílý dům? Otázky na Janu Ciglerovou, zpravodajku Deníku N v USA. Ptá se Matěj Skalický.

Před 2 týdny 21:04

Agent Pablo: ruský špion slídil v Praze

Vysoký, holohlavý muž s plnovousem. Pavel Rubcov. Nebo spíš Pablo Gonzáles? Špicl hlavního zpravodajského ředitelství ruského generálního štábu působil i v Česku. Na koho donášel? A proč ho nikdo neodhalil? Zjišťoval Vojtěch Gavriněv z investigativní redakce Radiožurnálu. Ptá se Kristýna Vašíčková