Vinohradská 12
12. říjen 2021

Poslechněte si podcast: O hradním mlžení s etikem a právníkem

Prezident Miloš Zeman dál zůstává v intenzivní péči lékařů v nemocnici a otázky o jeho zdravotním stavu zůstávají bez odpovědi. Co všechno má veřejnost právo o jeho kondici vědět? A jak vážnou komplikací je jeho hospitalizace z hlediska povolebních jednání? Lenka Kabrhelová mluví s etikem a filozofem Davidem Černým a ústavním právníkem Janem Wintrem.

31:05

Vinohradská 12

Vydává: Český rozhlas

Nestíháte sledovat nové události? Noviny a sociální sítě jsou plné jmen a fotek a vy nevíte proč? Zpravodajský podcast Českého rozhlasu Vinohradská 12 vysvětlí aktuální témata v souvislostech. Najdete také na našem zpravodajském webu iRozhlas.cz, v mobilní aplikaci mujRozhlas a v dalších podcastových aplikacích.

Web

Před dvěma dny 21:55

GRU. Leninovi agenti na špinavou práci

GRU. Ruská vojenská rozvědka. Asi jste o ní už slyšeli, možná právě ve Vinohradské 12 v minulých dnech, kdy jsme mluvili o akustických zbraních. Co jsou agenti GRU zač, kde je trénují, co umí? Otázky pro Libora Dvořáka, komentátora Českého rozhlasu Plus a velkého experta na Rusko. Ptá se Matěj Skalický.

Před třemi dny 21:13

Havanský syndrom (díl IV.): Akustické zbraně

Záhadné útoky, nové důkazy. Takzvané akustické zbraně a ruská tajná služba GRU. Co mají společného? 10 kapitol pátrání věhlasných zahraničních novinářů z The Insider, Der Spiegel a CBS, exkluzivně v češtině ve Vinohradské 12. Tohle léto se vydáváme po stopách havanského syndromu. Díl čtvrtý – Akustické zbraně. Čte Matěj Skalický.

Před čtyřmi dny 19:21

Havanský syndrom (díl III.): Hledání cílů

Záhadné útoky, nové důkazy. Takzvané akustické zbraně a ruská tajná služba GRU. Co mají společného? 10 kapitol pátrání věhlasných zahraničních novinářů z The Insider, Der Spiegel a CBS, exkluzivně v češtině ve Vinohradské 12. Tohle léto se vydáváme po stopách havanského syndromu. Díl třetí – Hledání cílů. Čte Matěj Skalický.

Před pěti dny 17:56

Havanský syndrom (díl II.): Tajní agenti z GRU

Záhadné útoky, nové důkazy. Takzvané akustické zbraně a ruská tajná služba GRU. Co mají společného? 10 kapitol pátrání věhlasných zahraničních novinářů z The Insider, Der Spiegel a CBS, exkluzivně v češtině ve Vinohradské 12. Tohle léto se vydáváme po stopách havanského syndromu. Díl druhý – Tajní agenti z GRU. Čte Matěj Skalický.

Před pěti dny 23:03

Speciál: Bye Bye, Biden

Demokraté, je čas spojit se a porazit Trumpa. Napsal Joe Biden poté, co stáhl svoji kandidaturu. Proč se rozhodl až teď? A bude mít větší šanci v boji o Bílý dům viceprezidentka Kamala Harrisová? Otázky pro Jakuba Dopierallu, amerikanistu z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

Před šesti dny 20:53

Havanský syndrom (díl I.): Šílený bolehlav

Záhadné útoky, nové důkazy. Takzvané akustické zbraně a ruská tajná služba GRU. Co mají společného? 10 kapitol pátrání věhlasných zahraničních novinářů z The Insider, Der Spiegel a CBS, exkluzivně v češtině ve Vinohradské 12. Tohle léto se vydáváme po stopách havanského syndromu. Díl první – Šílený bolehlav. Čte Matěj Skalický.

Před týdnem 24:28

Střelba na FF UK: Nové střípky

UPOZORNĚNÍ: Tato epizoda se věnuje případu střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Získali jsme nové střípky k tragické události na Filozofické fakultě. Odpovídají na některé z otázek, které ke třem hodinám před střelbou máme. Bílá místa ale v příběhu zůstávají. V epizodě otevřeně popisujeme, jak jsme k informacím přišli a čemu stále nerozumíme. Vypráví Matěj Skalický.

Před týdnem 21:32

Miliardový Blade Runner v Česku

Megaprodukce za víc než miliardu korun. V Praze se v létě začal točit nový dystopický seriál. Čím hlavní město filmaře nalákalo? Proč se Praha ve filmech často tváří jako Paříž? A co dalšího se má v Česku točit? Ví filmová kritička Kristina Roháčková z webu iRozhlas.cz. Ptá se Matěj Skalický.

Před týdnem 20:15

Novinář vs. stát: 3 miliony za info

10 let se soudil o data od státní správy. Za pravdu mu dal nakonec až Ústavní soud. Na jaké informace má veřejnost právo a proč by za ně stát neměl účtovat miliony? O svém dlouhodobém soudním sporu vypráví Jan Cibulka, datový novinář Českého rozhlasu. Ptá se Matěj Skalický.

Před týdnem 21:01

Ostře sledovaná olympiáda

Tisíce sportovců, desítky tisíc policistů, milionů návštěvníků. Paříž se chystá na olympiádu. Jak přísná jsou bezpečnostní opatření kvůli mimořádným událostem ve světě? A Seina už je čistá? Zavolali jsme Martinu Baluchovi, zpravodaji Českého rozhlasu ve Francii. Ptá se Matěj Skalický.