Zbytečná Válka
Epizoda 4326. srpen 2022

Poslechněte si podcast: Nový : Lvov vypadá jako před válkou, denně ji připomínají poplachy

Válka na Ukrajině trvá už půl roku. Nejsou jí už Ukrajinci unaveni? Jak se změnila za tu dobu situace na západě země, kam zamířily statisíce uprchlíků, přiblížil v podcastu Zbytečná válka generální konzul ve Lvově David Nový, který hovořil s redaktorem Novinek Alexem Švamberkem.

23:11

Zbytečná Válka

Vydává: Novinky.cz

Dne 24. února 2022 započal útokem ruských vojsk na Ukrajinu nejnovější válečný konflikt v Evropě. Podcast Zbytečná válka přináší nejen čerstvá fakta, ale i úvahy o příčinách války a tom, jak se může celá situace dále vyvíjet.

Web

Epizoda 116Před šesti dny 39:21

Studio Novinek k útoku Íránu na Izrael

Írán v noci na neděli zaútočil na Izrael. Útok byl masivní, vypáleno bylo až 300 dronů a střel, ale nezpůsobily žádné ztráty: 99 procent střel zachytila protivzdušná obrana. Izraeli s obranou výrazně pomohli spojenci. Bezpečnostní analytik Milan Mikulecký a redaktor Novinek Alex Švamberk budou útok a vše s ním související rozebírat ve speciálním podcastu Zbytečná válka živě. 

Epizoda 115Před 3 týdny 44:13

Za útokem u Moskvy stojí na 95 procent Islámský stát. Pochybnosti ale zůstávají

Sál Crocus City Hall v Krasnogorsku u Moskvy se v pátek stal terčem teroristického útoku, který si vyžádal na 140 obětí. Přihlásila se k němu afghánská odnož Islámského státu. Představuje tato teroristická organizace deset let po ovládnutí severozápadu Iráku a vyhlášení chalífátu opět nebezpečí? O boji s Islámským státem i počínání ruské tajné služby FSB ve speciálu pořadu Zbytečná válka hovořil Alex Švamberk s bezpečnostním analytikem Milanem Mikuleckým.

Celý díl si můžete přehrát také na videu na serveru Novinky.cz 

Epizoda 11418. březen 2024 48:46

Co znamená Putinovo znovuzvolení pro Rusko a pro svět? Jeho slova jsou zlověstná

Vladimir Putin byl popáté zvolen ruským prezidentem, když dostal rekordní počet 87 procent hlasů při rekordní 77procentní účasti. Co výsledek znamená a proč vůbec Putin potřebuje tak moc uspět ve volbách, probrali Marek Příhoda z Ústavu východoevropských studií Univerzity Karlovy s redaktorem Alexem Švamberkem ve speciálu podcastu Zbytečná válka. Zaměřili se i na Putinovy povolební výroky a další možný vývoj Ruska nebo otázku následnictví.

Celý díl si můžete přehrát také na videu na serveru Novinky.cz

Epizoda 11314. březen 2024 40:37

Válka na Ukrajině bude trvat roky. Mají-li se osvobodit všechna území včetně Krymu, tak i desítky let, řekl analytik

Ruské jednotky přešly na Ukrajině do ofenzivy, což přiznal v půlce února i velitel ukrajinských sil Oleksandr Syrskyj. Ruský postup u Avdijivky je docela rychlý. Jak se může vyvíjet konflikt na Ukrajině, probíral s bezpečnostním analytikem Milanem Mikuleckým redaktor Alex Švamberk.

Celý díl si můžete přehrát také na videu na serveru Novinky.cz 

Epizoda 11213. březen 2024 22:27

Rusko dělá všechno, aby destabilizovalo situaci v Moldavsku, řekl velvyslanec

V Moldavsku zesílily aktivity podněsterských separatistů, kteří požádali Rusko o ochranu. Vladimira Putina minulý týden o pomoc požádala také başkanka, tedy guvernérka Gagauzské autonomní republiky Evhgenie Guțulová, která jednala i s dalšími vysokými ruskými představiteli. Český velvyslanec v Kišiněvě Stanislav Kázecký dění v Gagauzii považuje ze největší hrozbu pro Moldavsko a zřejmě větší politický problém než situaci v Podněstří.

Celý díl si můžete přehrát také na videu na serveru Novinky.cz

Epizoda 11129. únor 2024 28:06

Červený kříž ohledně rukojmí v Gaze své možnosti vyčerpal. Není to mytí si rukou, říká šéf české pobočky

Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK) opakovaně apeluje na politiky, aby zasáhli v případě rukojmí zadržovaných v Pásmu Gazy Palestinci. Své možnosti už vyčerpal, přiznal prezident Českého červeného kříže (ČČK) Marek Jukl v podcastu Zbytečná válka. Odmítl, že by se o osud rukojmí začal starat pozdě.

Celý díl si můžete přehrát také na videu na serveru Novinky.cz

Epizoda 11027. únor 2024 25:52

Zpravodaj Martin Dorazín: Z odhodlání bránit se je nenávist k Rusům

Ukrajinci Západu vyčítají váhání ohledně dodávek zbraní, protože každý odklad znamená další oběti. O to víc bude mrtvých a zraněných i rozbořených měst a vesnic, řekl v podcastu Zbytečná válka stálý zpravodaj Českého rozhlasu na Ukrajině Martin Dorazín. Průběh války sleduje na místě nepřetržitě už více než dva roky.

Rozhovor s Martinem Dorazínem vyšel na serveru Novinky.cz

Epizoda 10923. únor 2024 01:04:37

DVA ROKY VÁLKY: Západ má zdroje, Rusové vůli

Od rozsáhlé ruské invaze na Ukrajinu uplynou v sobotu dva roky. Letos je to navíc deset let od anexe Krymu a propuknutí bojů na Donbasu. Výroční speciál podcastu Zbytečná válka se věnuje nejen zhodnocení vývoje na frontě, ale i tomu, kdy vlastně konflikt začal, jak může skončit a co by měl dělat Západ. Debatu pětice hostů moderuje Michael Rozsypal.

Celý díl si můžete pustit také na videu na serveru Novinky.cz 

Epizoda 1082. únor 2024 33:44

Platby UNRWA jsou výpalné teroristům, kteří nenávidí ty, co jim posílají peníze

Riziko rozšíření bojů na Blízkém východě se po zabití tří amerických vojáků na základně v Jordánsku opět zvětšilo. Ukazuje to snahy Íránu zvyšovat napětí, shodli se v podcastu Zbytečná válka redaktor Alex Švamberk s bezpečnostním analytikem Milanem Mikuleckým. Velkou pozornost v posledních dnech vyvolává skandál úřadu OSN pro palestinské uprchlíky, který dlouhodobě zaměstnával teroristy. Své platby pozastavily nejen USA, ale i neutrální Rakousko a Švýcarsko.

Tento díl si můžete přehrát také na serveru Novinky.cz

Epizoda 10722. leden 2024 49:24

Matěj Stropnický horuje po mír, i když o něm Rusko jednat nechce

Podcast Zbytečná válka se věnoval iniciativě Mír a spravedlnost, která letos přišla s novou výzvou k ukončení války na Ukrajině. Ta by se podle iniciativy dál neměla podporovat. Rozhovor přinesl názorový střet mezi předsedou iniciativy Matějem Stropnickým a redaktorem zahraniční sekce Novinek Alexem Švamberkem.