Křížem krajem
8. říjen 2020

Poslechněte si podcast: Nová zbrojnice, příroda Beskyd v grafice, kopřivnický kalendář

Hasiči v Litultovicích na Opavsku získali novou zbrojnici, na kterou čekali řadu let. Významní umělci, kteří ve svých grafikách zvěčnili přírodu Beskyd, mají vystavena svá díla ve Frenštátě pod Radhoštěm. Prozradíme také, že v Kopřivnici už chystají nový stolní kalenedář na příští rok.

09:58

Křížem krajem

Vydává: Český rozhlas

Magazín dobrých zpráv a zajímavostí Moravskoslezského kraje.

Web

Před 3 týdny 02:47

Ostravský dopravní podnik chystá k 130. výročí MHD ve městě desítku akcí

Ostravská městská doprava slaví 130 let od první jízdy. Tehdejší tramvaj byla parní a její trasa vedla v podstatě přes tři města. A možná vás překvapí i to, že kdysi ostravské tramvaje jezdily dokonce přes několik států. Za vším je historie.

23. únor 2024 02:48

Chářovský park v Krnově čeká revitalizace. Úpravy se mají dotknout i vodních ploch

Více než 100 let starý Chářovský park v Krnově potřebuje obnovu. Město si proto nechalo vypracovat návrh na revitalizaci. Krnov tam chce vyměnit lavičky, obnovit některé chodníky, zlepšit vodní plochy i upravit zeleň. Jestli se radnice do obnovy pustí, ale zatím jasné není.

21. únor 2024 02:39

Výstava Pět v pralese představuje fotografie z beskydského pralesa Mionší

Pětice fotografů v Kopřivnici vystavuje snímky z jednoho deštivého víkendu, který strávili v pralese Mionší. Výstava zachycuje lesní scenérie ale i loveckou chatu, která je uprostřed lesa. Snímky vznikaly před několika lety a výstavu lidé mohli vidět na řadě míst. Kopřivnická zastávka je ta poslední.

19. únor 2024 02:48

Průvodci plánují po Ostravě nové okruhy turistických procházek

Informační centrum Ostravy i průvodci z městských obvodů plánují pro letošní sezónu další okruhy turistických procházek. Návštěvníci se tak mohou těšit na nová témata i prohlídky dosud neobjevených míst Ostravy. Vydat se budou moci třeba za městskými vilami anebo na cyklojízdu po zaniklých tramvajových tratích.

7. únor 2024 02:28

V celém Těšínském Slezsku je umí ušít jen jediný řemeslník. Karel Kufa zachraňuje tradici

Ke kroji si neobujete jen tak ledajaké boty. V Těšínském Slezsku potřebujete pořádné krpce. Karel Kufa zamlada sám protancoval troje. Nové ušít nikdo neuměl, tak se to metodou pokus-omyl naučil sám. Teď pomalu vyhlíží následovníky. Široko daleko to nikdo jiný neumí. Teď je v Moravskoslezském kraji mistrem tradiční rukodělné výroby.

8. leden 2024 06:02

Tříkrálová koleda zazněla tradičně i ve vysílání Českého rozhlasu Ostrava

Tříkrálovým koledníkům patří už tradičně začátkem ledna nejen ulice Moravskoslezského kraje, ale dnes dopoledne na chvíli i Český rozhlas Ostrava. Naši hosté přišli koledovat, ale také představit tu letošní sbírku na pomoc lidem v nouzi.

23. červenec 2023 03:56

Výherce z pátku 21. července

Celý týden vyrážela naše rozhlasová hlídka soutěže Křížem krajem na Opavsko a nabízela všem, kdo se soutěže zúčastní, že mohou vyhrát 16 půllitrů piva v plechu a taky získat spoustu malých dárků. V pátek 21. července jsme soutěžili v Hlučíně a v Kozmicích.

21. červenec 2023 03:04

Výherce ze čtvrtku 20. července

S náloží atraktivních pivních cen a drobných dárečků za vámi vyráží tento týden náš rozhlasový tým na Opavsko. Jak to ve čtvrtek dopadlo v Bolaticích a Kobeřicích, uslyšíte v reportáži.

20. červenec 2023 03:05

Výherce ze středy 19. července

Naši posluchači rádi soutěží. To jsme si ověřili i při středeční úspěšné jízdě Křížem krajem, kdy jsme zavítali do Dolního Benešova a Bohuslavic. Rádi také vyhrávají a navíc umí opravdu od srdce přát výhru jinému člověku.

19. červenec 2023 03:02

Výherce z úterý 18. července

V Kravařích a Štěpánkovicích na Opavsku se v úterý zastavila naše rozhlasová hlídka s tradiční letní soutěží Křížem krajem. Své štěstí v tipovací soutěži zkusili i náhodní turisté.