Nosiči vody
Epizoda 3623. srpen 2022

Poslechněte si podcast: Smráká se nad Slavií? Mnoho změn, málo lídrů a pověst přestupní stanice

Tým Slavie, který nedávno sváděl vyrovnané souboje s kontinentálními giganty v Lize mistrů, se nyní strachuje o účast v pohárové Evropě. Nosiči vody řeší proměnu týmu Jindřicha Trpišovského.

01:03:22

Nosiči vody

Vydává: Seznam Zprávy

Trio Jaromír Bosák, Luděk Mádl a Karel Tvaroh každý týden o českém a světovém fotbalu. Příběhy, výkony, aféry, důležité postavy na hřišti i v zákulisí. Každé úterý na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Web

Epizoda 123Před dvěma dny 59:07

Kam s Krejčím? Ani výhra v Norsku před Eurem řadu otázek nevyjasnila

Bude český tým na turnaji Euro konkurenceschopný? To je hlavní otázka, na kterou se protagonisté podcastu Nosiči vody zaměřují mezi výhrou týmu Ivana Haška v Norsku a druhým přípravným duelem proti Arménii.

„Vystoupení české fotbalové reprezentace na bahnitém hřišti v Oslu rozhodně nepatřilo mezi ty nejpovedenější,“ vykopává hlavní téma podcastu moderátor Jaromír Bosák.

„Vyhrálo se 2:1, výsledek je to slušný, což o to, ale pohled na herní obraz českého týmu už oku tolik nelahodil,“ hodnotí Bosák obnovenou premiéru Ivana Haška v roli reprezentačního kouče.

Trojice Nosičů vody se shodla, že ucelenější obrázek bude k dispozici až po vystoupení číslo 2, které v úterý večer na pražské Letné obstará duel s Arménií, v němž se představí i další adepti reprezentačního dresu.

Norský tým, v jehož středu se objevily i dvě velké hvězdy Premier League, jmenovitě Martin Odegaard a Erling Haaland, odhalil mnohé slabiny českého celku.

„Ačkoliv se Norové přes složitou kvalifikační skupinu na rozdíl od Čechů na šampionát nedostali, v Oslu navzdory těžkému terénu jasně ukázali, že disponují výrazně lepšími individualitami. Byli také o třídu jinde v kombinaci,“ konstatuje Karel Tvaroh, bývalý mládežnický reprezentant.

Podle novináře Luďka Mádla je zapotřebí zohlednit kontext severské prověrky. „I když je Euro doslova za rohem, nebál se trenér Hašek vsadit na několik nových tváří. Na akci se nové vedení realizačního týmu s mužstvem vlastně poprvé seznamuje. Stejně tak s  představami nového trenéra o taktice,“ vyjmenoval Mádl několik polehčujících okolností.

„Jisté ale je, že pokud by se Češi v tak nízkém herním tempu a s tak roztaženým hřištěm, tedy s velkou vzdáleností mezi zadní linií a napadajícími hráči při bránění, chtěli prezentovat i na Euru, rozhodně by se tam se zlou potázali,“ dodává jedním dechem Mádl.

Nosiči vody se blíže věnovali pozici Ladislava Krejčího, umístěného do zálohy. „Trenéři měli v hlavách, že při jeho stažení do obrany mohou v průběhu utkání přejít ze čtyřobráncového pojetí na rozestavení se třemi stopery. Nedošlo k tomu. Ale v záloze se Krejčí ocital úplně mimo hru,“ všímá si Jaromír Bosák.

Jak řešit slabinu týmu na levé straně defenzivy? Je Staněk jasnou brankářskou jedničkou? Které nedostatky brzdí Ladislava Krejčího v jeho rozvoji? I to jsou otázky, na které Nosiči vody hledají odpověď. Poslechněte si celou epizodu!

-----

Nosiči vody

  • Fotbalový podcast Seznam Zpráv. Jaromír Bosák, Luděk Mádl a Karel Tvaroh každý týden o českém a světovém fotbalu. Příběhy, aféry, důležité postavy na hřišti i v zákulisí.
  • Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.
  • Sledujte nás na Twitteru! Najdete nás tam jako @Nosicivody.
  • Máte návrh, jak podcast vylepšit? Nebo nás chcete pochválit? Pište na audio@sz.cz.
Epizoda 122Před týdnem 37:21

Nosiči ledu 1: Zlatá Praha 1985. Vzpomínky Jiřího Hrdiny

Už jen sedm týdnů zbývá do zahájení hokejového mistrovství světa, které se letos koná v Praze a Ostravě. Čekání si můžete zkrátit poslechem podcastové série Nosiči ledu věnované slavným momentům z dějin tuzemského hokeje.

Domácí mistrovství světa mělo vždy v historii svou magickou sílu a nejinak tomu bylo i v roce 1985, o kterém je v prvním dílu podcastové série řeč především (i když nejenom). Kdo by si nevzpomněl např. na slavný hattrick Jiřího Šejby v zápase proti Kanadě? Nebo na porážku Sovětského svazu, který byl v 80.letech na ledě téměř k nezastavení?

„Byla to v podstatě taková výměna generací, která právě měla vrcholit v tom roce 84-85, (kdy se konaly) olympiáda a mistrovství světa Praha, což si myslím, že se povedlo úplně skvěle,“ vzpomíná na cestu reprezentačního výběru vedeného trenérským duem Luděk Bukač-Stanislav Neveselý za zlatem tehdejší člen útočné řady Jiří Hrdina.

Jak vysoko řadí Jiří Hrdina zlato z domácího mistrovství světa ve své velmi úspěšné kariéře, která vyvrcholila v NHL ziskem hned dvou Stanley Cupů? Jak vzpomíná na své angažmá v Calgary Flames? A na svou poslední hokejovou štaci v týmu Pittsburgh Penguins, kde se potkal s mladičkým Jaromírem Jágrem? Poslechněte si první epizodu podcastové série Nosiči ledu!

Nosiči ledu je podcastová série Seznam Zpráv, ve které Tomáš Kučera přibližuje nejzajímavější okamžiky naší bohaté hokejové historie a zpovídá ty, kteří byli u těch největších úspěchů osobně. Každý čtvrtek - od 21. 3. - po dobu devíti týdnů bude vycházet jako bonusová epizoda spřízněného podcastu Nosiči vody na Podcasty.cz, Apple Podcasts, Spotify a v dalších podcastových aplikacích.

Epizoda 121Před týdnem 58:39

Hašek už jde do akce. Na stvoření týmu pro Euro má jen dva duely a pak kemp

Dny, kdy měli fanoušci plnou hlavu soubojů „S“ s Liverpoolem a Milánem, už patří historii. Teď se o slovo hlásí reprezentace, krátce před Eurem své taktické plány prvně vyzkouší kouč Ivan Hašek. Nominací překvapil i Nosiče vody.

Tvořit fotbalový tým trvá obvykle týdny, měsíce, v pokročilejších fázích i celé roky. Ivan Hašek na to u české reprezentace bude mít nyní jeden sraz. V pátek se národní tým v rámci své přípravy na letní Euro představí v norském Oslu, příští týden v úterý uvítá na pražské Letné tým Arménie.

„Na to, aby podle svých představ sladil národní tým na vrcholnou událost, má teď jen pár dní přípravy a dva zápasy k tomu. Musí mu postačit na to, aby se v podstatě s týmem seznámil, vytvořil v něm patřičnou atmosféru. A dost možná i zahladil staré jizvy a rány. Na červnový kemp bezprostředně před Eurem už musí jet hráči v tomto ohledu s čistou hlavou,“ říká Luděk Mádl, jeden z trojice tvůrců podcastu Nosiči vody.

Reprezentace byla jedním z nosných témat nejnovější epizody. Kvalifikaci o Euro zakončili loni Češi se smíšenými pocity. Po debaklu v Albánii se zatřáslo křeslo trenéra Jaroslava Šilhavého, který nakonec dostal důvěru i pro listopadový sraz, na kterém nakonec mj. výhrou nad Moldavskem postup zkompletoval.

Sám se však rozhodl v tomto momentu od národního týmu odejít. Vznikla tak nevšední situace, kdy se půl roku před Eurem hledal trenér nový. Stal se jím Ivan Hašek, který se obklopil novými asistenty, jinak se realizační tým na pozicích lékařů, kustodů či masérů příliš neměnil.

Kádr národního týmu povolaný na březnový sraz ovšem celou řadu neokoukaných tváří. První pozvánku dostal například Adam Gabriel, odchovanec Sparty, toho času hráč dánského Midtjyllandu. „Musím se přiznat, že zrovna jeho jméno jsem dopředu vůbec nečekal, všichni asi očekávali, že se v nominaci pro pravou stranu obrany jako tradičně objeví Vladimír Coufal. Jenže se Ivan Hašek na poslední chvíli rozhodl, že skandál z listopadového srazu v Olomouci přeci jen zohlední,“ rekapituluje Karel Tvaroh, někdejší obránce rezervy pražské Sparty.

Poslechněte si celý podcast a dozvíte se víc třeba o odvetách pohárových duelů Sparty proti Liverpoolu a Slavie proti Milánu nebo bodových odečtech v tabulce Premier League, vyvolaných porušováním ekonomických regulačních pravidel.

Nosiči vody

  • Fotbalový podcast Seznam Zpráv. Jaromír Bosák, Luděk Mádl a Karel Tvaroh každý týden o českém a světovém fotbalu. Příběhy, aféry, důležité postavy na hřišti i v zákulisí.
  • Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.
  • Sledujte nás na Twitteru! Najdete nás tam jako @Nosicivody.
  • Máte návrh, jak podcast vylepšit? Nebo nás chcete pochválit? Pište na audio@sz.cz.
Epizoda 120Před 2 týdny 58:38

Po duelech s Liverpoolem Priske se Spartou takticky propadl v Plzni

Do utkání s Liverpoolem šla Sparta s otevřeným hledím a podlehla 1:5. Že vzápětí dostane tvrdý výsledkový direkt také v Plzni, to už její příznivce zaskočilo. Nosiči vody detailně rozebírají příčiny neúspěchů týmu Briana Priskeho.

Pět gólů nasázela Spartě na Letné naposledy Steaua Bukurešť v roce 1988. Přesto se Letenští po pohárové prohře s Liverpoolem 1:5 nedočkali žádných dramatických odsudků.

„Sparta odehrála ten zápas neohroženě, neměnila svou typickou hru a hrála velmi útočně. Po mém soudu trenéru Priskemu nešlo už před rozehrání dvojzápasu s Liverpoolem ani tak o postup, jako spíš o další cihlu v budování silného letenského týmu i pro budoucnost. Chtěl, aby si sparťané vyzkoušeli své útočné schopnosti naplno i v konfrontaci s nejlepší fotbalovou kvalitou, kterou na kontinentu můžou potkat. S tím, že i tuhle obrovskou zkušenost jednou zúročí, ačkoli teď svoje šance na skórování ještě pozahazovali,“ míní Luděk Mádl, dlouholetý fotbalový novinář. 

Spolu s dalšími protagonisty podcastu Nosiči vody přirovnává duely Sparty s Liverpoolem k počítačové hře. „V ní také postupujete stupeň po stupni, zvyšuje se přitom náročnost té hry. To, co v pohodě zvládáte třeba proti Hradci, už musíte proti Galatasaray udělat pod větším tlakem a ve větší rychlosti. A duely s Liverpoolem jsou pak ten nejvyšší level. Zatím na něm Sparta své dovednosti ideálně předvést nedokázala. Ale už jen sama zkušenost, kterou přitom načerpá, by jí příště měla takovou konfrontaci ulehčit a zjednodušit. Stačí se podívat na Slavii, kam ji zkušenosti z pravidelného přísunu zápasů s top evropskými soupeři posunuly,“ přemítá Mádl.

Mezi dva zápasy s Liverpoolem vložila termínovka Spartě i ligový duel v Plzni. A ten Letenští nezvládli, tady jim prohra 0:4 určitě udělala velkou čáru přes rozpočet. 

„Sparta se stala obětí vlastního úspěchu. Trenér Priske asi došel k názoru, že ať postaví kohokoli, může se spolehnout, že to dobře dopadne. Jenže vyrovnanost kádru Sparty v tomto ohledu ještě dostatečná není,“ upozornil Jaromír Bosák na to, že kádr Letenských stále obsahuje i slabší položky. Například při absenci Preciada v podání Wiesnera či Mejdra.

„Středové dvojici Laci-Sadílek kolegové v dresu Sparty v Plzni dostatečně nepomáhali, sama o sobě podala slabý výkon a navíc spadla do taktické pasti, kterou si na ni připravil domácí stratég Miroslav Koubek. Viktoria Plzeň získala uprostřed hřiště převahu z permanentního přečíslení, to dostávalo hosty pod tlak a v kombinaci s obrovskými chybami některých sparťanů, tentokrát zejména Filipa Panáka, a také s vynikající hrou domácích se zrodila vysoká porážka Letenských,“ analyzuje zápas Mádl.

„V přístupu obou stran k utkání byl diametrální rozdíl,“ přitakává Karel Tvaroh, někdejší obránce sparťanské rezervy. „Spartu nepodržel ani Vindahl, který některé střely jenom vyrážel před sebe.“

Sparta si zápas v Plzni nechala tak trochu protéct mezi prsty. Než se na trávník dostali Kairinen nebo Kuchta, prohrávali už hosté 0:2. A navíc kvůli dalšímu vyloučení Krejčího, už třetího u tohoto hráče v ligové sezoně, kopali Pražané o deseti. A neměli už šanci se do duelu takříkajíc dostat. V Plzni si vlastně nevytvořili ani jedinou gólovou příležitost. 

„Panák předvedl možná svůj nejhorší. zápas za poslední dva roky. A těch Krejčího vyloučení už je tolik, že by je z Letné mohli vyvážet do zahraničí,“ podotýká trpce moderátor podcastu Jaromír Bosák.

Poslechněte si celou epizodu a dozvíte se víc!

Nosiči vody

  • Fotbalový podcast Seznam Zpráv. Jaromír Bosák, Luděk Mádl a Karel Tvaroh každý týden o českém a světovém fotbalu. Příběhy, aféry, důležité postavy na hřišti i v zákulisí.
  • Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.
  • Sledujte nás na Twitteru! Najdete nás tam jako @Nosicivody.
  • Máte návrh, jak podcast vylepšit? Nebo nás chcete pochválit? Pište na audio@sz.cz.
Epizoda 119Před 3 týdny 01:00:40

Duely „S“ s Liverpoolem a Milánem jsou superhit. Pozor na falešné lístky!

I ligové zápasy Sparty a Slavie jsou teď fanouškovský hit. A co teprve pohárové duely s Liverpoolem, resp. s AC Milán. Každý by je chtěl vidět na vlastní oči, kapacita stadionů zájmu nestačí. A zneužívají toho četní podvodníci.

Chcete si z podcastu vybrat jen některá témata?

2:00 Dvojité derby pražských S

15:00 Lístky na superzápasy s Liverpoolem a Milánem

25:00 Jaké jsou šance českých klubů proti legendám?

42:00 Premier League další zahraniční dění

55:00 Sázkařské okénko s Fortunou

#####

V české metropoli se v rozmezí jednoho týdne vystřídají dva evropské velkokluby. Anglický Liverpool patří po boku italského AC Milán k nejúspěšnějším celkům kontinentální fotbalové historie.

Organizační stránka věci je velmi komplikovaná. „Je parádní, že zájem o český fotbal roste. Jenže současná fanouškovská poptávka mnohonásobně převyšuje nabídku, kterou poskytují limitované kapacity stadionů Sparty a Slavie.

A právě toho se snaží zneužít spousta lidí, pohybujících se na černém trhu. Buď vstupenky přeprodávají za několikanásobně vyšší cenu, anebo rovnou prodávají falzifikáty,“ upozorňuje Karel Tvaroh, bývalý hráč Sparty. Nosiči vody se v nejnovější epizodě podcastu vydali po stopách problému, na kterém už se spálilo mnoho fanoušků.

„V posledních týdnech jsem v kontaktu s Pavlem Kubátem, sparťanským manažerem ticketingu. Podle jeho slov se situace na černém trhu výrazně zhoršila. Znatelně přibylo podvodníků na internetových bazarech. Například před odvetným zápasem Evropské ligy proti Galatasaray zachytili sparťanští pořadatelé u turniketů přes tisíc falešných vstupenek,“ referuje Karel Tvaroh.

Digitalizace prodeje vstupenek poskytla podvodníkům větší prostor pro jejich kreativitu. „Sparta i Slavia v tomto ohledu spolupracují. Pokud se nám podaří vytrasovat někoho, kdo se chce obohatit přeprodejem vstupenek, rušíme jejich platnost a vracíme mu peníze. Absolutním základem je, aby si fanoušci vstupenky zakupovali přes oficiální klubové kanály. Jedině tak se vyvarují nechtěných potíží,“ prozradil Nosičům vody právě Pavel Kubát.

Poslechněte si celou epizodu a dozvíte o dalších nástrahách ticketingu, o dvojitém derby pražských S, neuznaném gólu bílého baletu proti Valencii nebo pozici brankáře Ipswitche Václava Hladkého.

-----

Nosiči vody

  • Fotbalový podcast Seznam Zpráv. Jaromír Bosák, Luděk Mádl a Karel Tvaroh každý týden o českém a světovém fotbalu. Příběhy, aféry, důležité postavy na hřišti i v zákulisí.
  • Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.
  • Sledujte nás na Twitteru! Najdete nás tam jako @Nosicivody.
  • Máte návrh, jak podcast vylepšit? Nebo nás chcete pochválit? Pište na audio@sz.cz.
Epizoda 11827. únor 2024 59:34

Óda na Priskeho: vrátil Spartě dračí sílu, šturmuje na Slavii s Liverpoolem

Trvalo jí to, ale nakonec fotbalová Sparta svého spasitele našla. Dánskému trenérovi Brianu Priskemu stačilo půldruhého roku práce. Výsledek? Sparta má titul a je úspěšná i v Evropě. Nosiči vody dnes přicházejí s ódou na Priskeho.

Chcete si z podcastu vybrat jen některá témata?

2:00 Letenská paráda proti Galatasaray

14:00 Evropský los silných soupeřů pro Spartu a Slavii

34:00 Finále Ligového poháru 0:0

45:00 Sudí Szikszay neudržel zápas pohromadě

55:00 Sázkařské okénko s Fortunou

#####

Úspěch na evropském poli patřil mezi další cíle Letenských, kterým se hned v první sezoně pod dánským trenérem podařilo znovu opanovat českou ligu. „Teď Sparta dokázala vyřadit Galatasaray. To v jejích silách před Priskeho příchodem nebylo. Když vezmu v potaz, kolika překážkám Sparta v odvetě čelila, musím před celým týmem smeknout,“ rozplývá se Karel Tvaroh, který si v mládí prošel sparťanskou akademií.

„Příliš snadno se zapomíná na to, že Priske působí na Letné teprve od léta 2022. Za tak krátký časový úsek se mu podařilo totálně změnit kulturu a vnímání celého klubu,“ dodává spokojený Tvaroh.

„Přitom Sparta krátce po jeho příchodu utrpěla další potupu v pohárové Evropě, když se nedokázala v předkole Evropské konferenční ligy prokousat přes Viking Stavanger. Na začátku nasazoval dánský kouč prakticky pořád stejnou sestavu, neměl solidní alternativy pro účinnou rotaci. Průběžně ale Sparta začala po jeho příchodu kádr výrazně posilovat, kdo přišel, zintenzivnil konkurenci uvnitř týmu. Výjimek byloopravdu minimum. A síla Sparty je nyní jinde než před Priskeho příchodem,“ vysekl poklonu na Letnou fotbalový novinář Luděk Mádl.

Nosiči vody označili sparťanský postup do osmifinále Evropské ligy za velkolepý návrat na vrcholnou mezinárodní scénu. Zároveň ovšem v nové epizodě pojmenovali i několik faktorů, které Spartu i v posledních utkáních limitovaly. Slávistickému rivalovi tak zůstává po ruce několik zbraní, s jejichž pomocí může rozjetou Spartu v nadcházejících dvou derby zaskočit. Po středečním utkání v Mol Cupu dojde v neděli i na derby ligové.

Fotbalový podcast Seznam Zpráv neopomenul ani klíčový páteční los evropských pohárů, který tuzemským klubům přisoudil mimořádně atraktivní soupeře. Je podle Nosičů vody lepší postavit se věhlasným klubům, nebo by se měly české celky chtít poměřit s papírově slabšími a vidinou větší šance na postup?

V další části podcastu uslyšíte o Liverpoolu a jeho souboji s Chelsea o první trofej, kterou dobyl v této sezoně. Ve finále anglického Ligového poháru dohrávali Reds se sestavou plnou nezkušených dorostenců, přesto ve vysoké kvalitě. Dozvíte se, v čem tkví šance Sparty zaskočit slavného soupeře, a sázkařské okénko s Fortunou nabídne úvahy před oběma derby.

-----

Nosiči vody

  • Fotbalový podcast Seznam Zpráv. Jaromír Bosák, Luděk Mádl a Karel Tvaroh každý týden o českém a světovém fotbalu. Příběhy, aféry, důležité postavy na hřišti i v zákulisí.
  • Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.
  • Sledujte nás na Twitteru! Najdete nás tam jako @Nosicivody.
  • Máte návrh, jak podcast vylepšit? Nebo nás chcete pochválit? Pište na audio@sz.cz.
Epizoda 11720. únor 2024 56:28

Sparta bez opor, přesto v naději. Na Galatasaray už ladí formu i Haraslín

Na stadionu Galatasaraye předvedla Sparta výkon, kterému by slušel i lepší výsledek než prohra 2:3. Ve čtvrtek dostane šanci soupeřův náskok smazat. „Bude sice oslabena, ale v jejích silách to je,“ myslí si Nosiči vody.

Sparta se ani v divoké atmosféře hučícího istanbuského kotle ničeho nebála. Vytvořila si v utkání prvního vyřazovacího kola Evropské ligy až překvapivé množství šancí. Potřebovala by ale výrazně vylepšit efektivitu při jejich proměňování. „To ji stálo lepší výsledek,“ shodli se protagonisté podcastu Nosiči vody, kteří souboji českého mistra s Galatasaray věnovali velkou pozornost.

„Obrana Galatasaraye ukázala svou zranitelnost, pod tlakem sparťanského napadání několikrát propadla. Překvapilo mě, že si tým Briana Priskeho proti soupeři takového kalibru dokáže v utkání vypracovat i pět či šest gólových šancí,“ hodnotí sparťanský vstup do vyřazovací fáze Evropské ligy Jaromír Bosák, moderátor podcastu Nosiči vody.

„Je velká škoda, že se Spartě nepovedlo využít sebevědomého úvodu, kdy domácí tým zaskočila aktivní nátlakovou hrou, ze které pramenily dobré šance. Právě úvodní patnáctiminutovka bohužel nakonec dokonale vystihla příběh celého zápasu. Slibný odvážný výkon srazily individuální chyby v obraně a nedůraz v koncovce,“ přemítá Karel Tvaroh, bývalý sparťanský obránce.

Podcasteři také řešili, kde současnou Spartu nejvíce tlačí bota. Řeč se stočila mimo jiné i k nepovedenému výkonu stopera Martina Vitíka. Právě on tentokrát dostal v sestavě překvapivě přednost před Filipem Panákem.

Do jaké míry diktuje Panákovu minutáž jeho zdravotní stav? Dojel Priskeho tým na nedostatek zkušeností? Za co Spartu pochválil turecký tisk? Proč Tomáš Wiesner přímo před brankářem Muslerou velkou šanci Sparty nezúročil? Co je podle Nosičů vody největší brzdou letenské obrany? A na co by si měl dát velký pozor produktivní krajní bek Angelo Preciado?

Poslechněte si celou epizodu a dozvíte se víc!

-----

Nosiči vody

  • Fotbalový podcast Seznam Zpráv. Jaromír Bosák, Luděk Mádl a Karel Tvaroh každý týden o českém a světovém fotbalu. Příběhy, aféry, důležité postavy na hřišti i v zákulisí.
  • Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.
  • Sledujte nás na Twitteru! Najdete nás tam jako @Nosicivody.
  • Máte návrh, jak podcast vylepšit? Nebo nás chcete pochválit? Pište na audio@sz.cz.
Epizoda 11613. únor 2024 01:02:33

Bayern se otřásá v základech. Po titulu jde Leverkusen i s Čechy na lavičce

Bavorská nadvláda je pro německou fotbalovou Bundesligu typická po řadu desetiletí. Bayern Mnichov pouští své protivníky k titulu jen výjimečně, naposledy před tuctem let. Tentokrát ale bude mít s útočícím Leverkusenem co dělat.

Chcete si z podcastu vybrat jen některá témata?

2:00 Gólové žně v Edenu

10:00 Krejčího nůžky v Karviné 

18:00 Holoubkův efekt v Mladé Boleslavi

32:00 Kvalita trávníků na stadionech

35:00 Výbuch Baníku v Budějovicích

38:00 Čeští rozhodčí na Kanárech

42:00 Bayer zvalchoval Bayern

49:00 Bellingham zářil proti Gironě 

57:00 Sázkařské okénko

$$$$$

Ve famózní formě hrající Bayer Leverkusen ještě v této sezoně v žádné ze soutěží nenarazil na svého přemožitele. Úchvatnou bilanci si lídr Bundesligy vylepšil i sobotním dominantním výkonem proti Bayernu Mnichov. V duelu, který měl napovědět, zda se tradiční bavorská síla dokáže ještě vzepřít týmu ze silné průmyslové aglomerace v Porýní.

Přímé měření sil skončilo totální devastací Bayernu Mnichov. Nejenže prohrál 0:3, ale nebyl schopen čelit soupeři doslova v žádném ohledu. Na šlágr Bundesligy se podívali i Nosiči vody.

„Je potřeba říct, že Mnichovští podali absolutně bezkrevný výkon. Hosté se prezentovali bezradným herním stylem, bez sebemenší vášně, kloudné myšlenky a vůle vyhrát,“ kritizoval moderátor Jaromír Bosák představení vedené trenérem Thomasem Tuchelem.

Trio Nosičů vody se pozastavilo právě nad experimentální strategií německého kouče Tuchela, který se pokusil zaskočit protivníka změnou rozestavení, nově se třemi stopery, a navíc netradiční sestavou, kdy na střídačce zůstali zkušení borci jako Joshua Kimmich či Thomas Müller. „Šlo o zvláštní tah, který mu vůbec nevyšel. To je samozřejmě ve fotbale běžné, ale co mě překvapilo víc, Bayern se z toho nedokázal oklepat a vážněji zareagovat ani ve druhé půli,“ podivil se Karel Tvaroh, bývalý fotbalový obránce.

„Kromě frustrace nepředvedl Bayern na hřišti žádnou emoci. Je evidentní, že to v trojúhelníku mezi trenérem, vedením klubu a hráči skřípe. Přesto se Thomas Müller v televizním rozhovoru nenavážel do kouče, ale obrátil kritiku jednoznačně směrem k týmu. Stál si za tím, že hráči nedali do hry nasazení, pro Bayern vždy typické. A nedokázali trenérovy plány převést správně na hřiště,“ všiml si novinář Luděk Mádl.

Duel sledoval přímo na stadionu také trenér české reprezentace Ivan Hašek. Adama Hložka viděl na hřišti jen na pár závěrečných minutek, jeho spoluhráči Patrik Schick a brankář Matěj Kovář zůstali mezi náhradníky Leverkusenu.

Nosiči vody nabízejí mimo jiné důkladnou analýzu herního stylu Bayeru Leverkusen. V podcastu se dozvíte, proč tým trenérského nováčka Xabiho Alonsa oslňuje experty na celém kontinentu. A Bayernu dává velký důvod k přemýšlení, jak na na něj. Pětibodová ztráta v tabulce se smazat dá. S rýhou na duši, kterou si Bayern z Leverkusenu v sobotu odvážel, to bude horší.

Pusťte si novou epizodu Nosičů vody a dozvíte se víc o nejhezčím gólu prvního jarního kola nebo o gólové přestřelce v pražském Edenu!

-----

Nosiči vody

  • Fotbalový podcast Seznam Zpráv. Jaromír Bosák, Luděk Mádl a Karel Tvaroh každý týden o českém a světovém fotbalu. Příběhy, aféry, důležité postavy na hřišti i v zákulisí.
  • Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.
  • Sledujte nás na Twitteru! Najdete nás tam jako @Nosicivody.
  • Máte návrh, jak podcast vylepšit? Nebo nás chcete pochválit? Pište na audio@sz.cz.
Epizoda 1156. únor 2024 01:03:24

Milion, který chtěl Berbr od Slavie, se stále řeší, říká šéf Etické komise

Na Strahově se Jan Eisenreich coby šéf Etické komise objevil ve chvíli, kdy Fotbalová asociace ČR reálně začala řešit kauzu kolem bývalého místopředsedy Romana Berbra. V podcastu Nosiči vody hovoří otevřeně též o „cinklých“ sázkách.

Jan Eisenreich měl v uplynulých měsících příležitost prostudovat si kompletní vyšetřovací spis, který ke kauze Šváb, tedy k případu korupčních manipulací a defraudací kolem někdejšího místopředsedy fotbalové asociace Romana Berbra sestavili detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu.

„Trochu jsem se těšil, že tam budou hlášky jako z Ivánka,“ připomíná Eisenreich korupční kauzu Ivana Horníka z úvodu tisíciletí, kterou proslavila divadelní hra Čtvrtníčka a Lábuse nazvaná Ivánku, kamaráde, můžeš mluvit? „V tomto ohledu jsem byl tedy zklamán. Roman Berbr v těch odposleších příliš smyslu pro humor neprojevoval,“ odlehčuje Jan Eisenreich vážné téma v úvodu podcastu.

Bebr přímo ze Strahova řídil mašinérii manipulací. „Jeho počínání samozřejmě oslabilo důvěru veřejnosti v český fotbal. Berbr si uvnitř asociace vybudoval tak silnou pozici, že bylo skoro nemožné nemožné shodit ho zevnitř. Do hry musela vstoupit policie,“ připomíná Eisenreich zatčení mocného svazového činovníka na podzim 2020.

Berbrův odchod ze scény umožnil započetí ozdravného procesu na asociaci, na kterém se podíli i Etická komise, kterou právník Jan Eisenreich od roku 2021 vede.

Berbr a jeho kumpáni už několik měsíců čelí obžalobě před plzeňským soudem. Etická komise FAČR už v kauze řadu disciplinárních trestů rozdala, na tu nejvyšší figuru ale sama nejspíš nedosáhne. Berbr totiž vystoupil z řad FAČR. „Tím pádem jsme nad ním ztratili pravomoc,“ vysvětluje Eisenreich. Berbr by musel do FAČR opět vstoupit, aby si ho komise mohla předvolat a jeho skutky efektivně šetřit. A to je nepravděpodobné.

„Řada lidí, kterých se to týkalo, se členství ve FAČR preventivně zbavila. Jeden už se nám tam pak pokusil zadními dvířky vrátit, ale zachytili jsme to,“ usmívá se Eisenreich.

Svou moc uplatňoval Berbr především prostřednictvím rozhodčích. „Bylo to nastavené tak, že aby šli výš, museli se podvolit systému. A pískat podle zadaných not,“ říká Eisenreich natvrdo.

Ze spisu v uplynulém období uniklo do médií několik ukázek. Třeba z debaty Berbra a sudího Pavla Královce před finálovým zápasem Mol Cupu mezi Libercem a Spartou. Berbr přitom použil termín „suchej hajzl“ (více si o kauze přečtěte zde). A Eisenreich Nosičům vody prozradil, jak Královec před komisí tento termín interpretoval.

Na přetřes přišly i hovory mezi Berbrem a tehdejším sportovním šéfem Slavie Janem Nezmarem, ve kterých si svazový činovník nárokoval milion v nespecifikované měně. A Nezmar přitakával, že mu tato suma, kterou Berbr uplatňoval jako svou pohledávku vůči Slavii, vskutku náleží (víc se dozvíte zde).

„Tuhle kauzu jsme zatím neuzavřeli. Co se týče Slavie, řešili jsme případ spojený s jejím B-týmem,“ poznamenává Eisenreich. Tento případ vyplývá zejména z policií zachycené komunikace mezi Nezmarovým nástupcem Jiřím Bílkem a Berbrovým pobočníkem Romanem Rogozem (více zde). V této věci byli Bílek a Slavia původně Etickou komisí potrestáni, Odvolací komise FAČR však případ vrátila k novému projednání.

Poslechněte si čerstvou epizodu fotbalového podcastu Seznam Zpráv a dozvíte se víc nejen o problematice match-fixingu!

Nosiči vody

  • Fotbalový podcast Seznam Zpráv. Jaromír Bosák, Luděk Mádl a Karel Tvaroh každý týden o českém a světovém fotbalu. Příběhy, aféry, důležité postavy na hřišti i v zákulisí.
  • Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.
  • Sledujte nás na Twitteru! Najdete nás tam jako @Nosicivody.
  • Máte návrh, jak podcast vylepšit? Nebo nás chcete pochválit? Pište na audio@sz.cz.
Epizoda 1142. únor 2024 57:26

Poborský exkluzivně: Válečník Hašek je politicky těžší váha než Svědík

Karel Poborský patří k legendám české fotbalové reprezentace. V roli hosta speciálního vydání podcastu Nosiči vody se otevřeně vyjadřuje k výběru nového trenéra národního týmu Ivana Haška i k ostudným tanečkům, jež mu předcházely.

Jeho nohy psaly české fotbalové dějiny. Gólový oblouček přes portugalského brankáře Vítora Baiu na stříbrném Euru 1996 nebo fenomenální přihrávka na Šmicerův vítězný gól v epochálním utkání s Nizozemskem na bronzovém Euru 2004 patří mezi kultovní momenty historie tuzemského fotbalu.

Ve 118 startech za národní tým získal Karel Poborský obrovské množství zkušeností a nejen díky nim má bezpochyby co říct i k současnému dění kolem české reprezentace.

Exkluzivní host speciálního vydání Nosičů vody pozorně sledoval celé dění kolem listopadové rezignace trenéra Jaroslava Šilhavého a následného hledání jeho nástupce pro turnaj Euro 2024. A v podcastu opravdu nešetří trefnými postřehy k celé této problematice.

Stranit se zahraničních trenérů je přežitek

„Vybíralo se z překvapivě velmi úzkého profilu trenérů. Ivan Hašek byl mezi nimi jedním z nejsilnějších nejen trenérsky, ale také politicky, a to ve finále víceméně převážilo misky vah na jeho stranu,“ konstatuje Karel Poborský.

„Určitě by stálo za pokus podívat se někdy i za hranice a zkusit hledat trenéra i tam. Klišé, že jsme jiní a specifičtí, je dávno přežité, vůbec bych se neuzavíral. Ostatně na Spartě vidíme, jak v ní teď dánský trenér Priske a jeho tým skvěle fungují,“ doplňuje.

„Ivan Hašek je synonymem válečníka, to je skvělý předpoklad. Pokud to dokáže přenést do kabiny a v dobrém slova smyslu tím hráče nakazit, bude to skvělé,“ říká Poborský, který oceňuje i Haškovy komunikační schopnosti a rozsáhlé zkušenosti s reprezentací a mezinárodním fotbalem.

Hašek působil v národním týmu jako hráč a kapitán, účastnil se MS 1990, posléze u mužstva působil jako asistent a v roce 2009 krátce i jako trenér. To všechno byly podle Karla Poborského výrazné Haškovy výhody ve srovnání s Martinem Svědíkem, o jehož aspiraci na pozici reprezentačního kouče také často hovořila odborná veřejnost i fanoušci.

Poslechněte si celý speciál Nosičů vody s Karlem Poborským a dozvíte se víc!

-----

Nosiči vody

  • Fotbalový podcast Seznam Zpráv. Jaromír Bosák, Luděk Mádl a Karel Tvaroh každý týden o českém a světovém fotbalu. Příběhy, aféry, důležité postavy na hřišti i v zákulisí.
  • Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.
  • Sledujte nás na Twitteru! Najdete nás tam jako @Nosicivody.
  • Máte návrh, jak podcast vylepšit? Nebo nás chcete pochválit? Pište na audio@sz.cz.