Slovo nad zlato
20. září 2019

Poslechněte si podcast: Těší nás váš neutuchající zájem. Existuje něco utuchajícího?

Co myslíte? Je také něco utuchajícího? Je. V češtině 19. století v díle obrozence Antonína Marka s názvem Základní filozofie, logika, metafyzika najdeme pasáž: „S utuchajícími silami strojovými i mocná snaha duše tuchne.“ Josef Pekař pak píše: „Styky Valdštejna s Arnimem utuchají...“ Což v tomto případě znamená něco jako přestávat... Další souvislosti vysvětluje jazykovědec doc. RNDr. Karel Oliva.

06:08

Slovo nad zlato

Vydává: Český rozhlas

Tipy na správné slovní typy. Nebo na problematické (z)jevy našeho jazyka. S Janem Rosákem a Lucií Jílkovou, Michaelou Liškovou a Martinem Šemelíkem.

Web

3. leden 2020 06:11

Snažil jsem se, seč jsem mohl. Jak znikla slova seč, nač, oč?

Dnes se podíváme na slovo „seč“. Nepůjde nám ale o sloveso a jeho rozkazovací způsob, ani o podstatné jméno ve významu „prudký boj“ nebo zkratku pro středoevropský čas. Zajímat nás bude ve větě: Snažil jsem se, seč jsem mohl, abych hovořil optimisticky. O jaký slovní druh se jedná?

27. prosinec 2019 04:14

Znějí vám slova champagne a žampion podobně? Jak spolu souvisí?

Možná vás překvapí, jak spolu souvisí slova žampion, kemping a kampaň... Odborný název pro žampion zní pečárka polní. A kemping a kampaň mají také něco společného s polem. Přesněji, s polními podmínkami, ať už je ta kampaň řepná, nebo vojenská.

20. prosinec 2019 03:55

Návrat k praslovanštině aneb Kde se vzal Boží hod vánoční

Po Štědrém dnu následuje den, který se jmenuje Boží hod vánoční. Proč zrovna hod? Posluchači asi tuší, že se nebude jednat o žádnou sportovní disciplínu.

13. prosinec 2019 05:23

Železná, bronzová, stříbrná a zlatá. Odkud pochází kovové adventní neděle?

Odkud vůbec máme slovo advent? Nedorazilo k nám náhodou až po roce 1989? A kde se vzaly všechny ty adventní neděle – železná, bronzová, stříbrná a zlatá?

6. prosinec 2019 04:34

Kde se u nás vzal Mikuláš?

To, že Mikuláš rozdává dárky, je zvyk kupodivu starší než to, že dárky dává pod stromeček Ježíšek. Svatý Mikuláš byl totiž velmi štědrý a z toho se vyvinul zvyk Mikuláše napodobovat.

29. listopad 2019 04:09

Jaký je voják, když je obdaňkovaný?

Možná jste už v nějakých kronikách nebo archivních materiálech narazili na slovo „obdaňkovaný.“ V běžné aktivní slovní zásobě se nevyskytuje, na druhou stranu, každému, kdo ovládá němčinu a ví něco o německých dialektech, bude povědomé.

22. listopad 2019 06:48

Existují v českém jazyce ryze česká slova?

Má český jazyk svá ryze česká slova, nebo je jen sebrán a papouškován? V posledních letech přejímáme hodně slov z cizích jazyků, často, ale nejenom, z angličtiny.

15. listopad 2019 04:26

Co mají společného slova kompaktní a kompaktáta?

Určitě už vás někdy napadlo, jestli existuje nějaká souvislost mezi podobně znějícími slovy – kompaktní a kompaktáta?

8. listopad 2019 05:36

Hned vzápětí mi přišel dopis. Odkud se vzalo slovo zápětí?

Vzápětí je příslovce, které vzniklo spojením předložky v- a podstatného jména zápětí. Toto příslovce může mít význam časový nebo místní. Časový význam je z hlediska dnešního užívání primární.

1. listopad 2019 05:47

Stát

Připravili a provází jazykovědec doc. RNDr. Karel Oliva a moderátor Jan Rosák.