Neklepat!
NejnovějšíEpizoda 49Před čtyřmi dny

Poslechněte si podcast: Darováním ledviny se váš život nezmění, ale jiný tím zachráníte

O ledvinách jsme už v podcastu Neklepat! jednou hovořili. Víme, že onemocnění tohoto párového orgánu nebolí. V Česku je ale zhruba milion lidí, kteří trpí nějakou formou poškození ledvin. Ročně u nás lékaři transplantují  ledvinu zhruba 530 lidem, nejvíce od zemřelých dárců. Přitom málokdo ví, že dárcovstvím ledviny se kvalita jeho života nezmění. Nejen o transplantacích ledvin přišla do podcastu Neklepat! pohovořit vedoucí lékařka Nefrologické a transplantační ambulance nemocnice IKEM Silvie Rajnochová Bloudíčková. 

29:29

Neklepat!

Vydává: Novinky.cz

Vítejte v ordinaci Novinek.cz, posloucháte podcast Neklepat. Do hlubin českého zdravotnictví vás bude pravidelně brát naše reportérka Kristýna Léblová se svými hosty, kteří jsou těmi nejpovolanějšími odborníky tohoto ostře sledovaného oboru.

Web

Epizoda 48Před 2 týdny 21:24

Vypadávají vám vlasy? Na vině může být i porucha štítné žlázy

Vlasy. To je téma, které čas od času řešíme snad všichni. Denně nám jich vypadne až sto. Co ale dělat, když vlasy začnou vypadávat víc, než je zdravé? Dá se naše kštice ještě zachránit? O tom, jak o své vlasy správně pečovat, aby nám vydržely zdravé co nejdéle, přišla do podcastu Neklepat pohovořit dermatoložka Natália Havlíček z Laserového centra Praha.  

Epizoda 476. červen 2024 28:27

Co je to funkční medicína? Pro klasiky pseudověda, pro někoho naděje

V rámci klasické medicíny lékaři řeší následky obtíží pacientů třeba pomocí léků a operací. Pak ale existují i ti, co neřeší následky nemocí, ale jejich příčinu. Oboru se říká funkční medicína. O tom, jak léčit s nadsázkou řečeno "nevyléčitelné", přišel do podcastu Neklepat! pohovořit lékař z kliniky Endala Jan Vojáček, který s sebou přivedl i svého pacienta a volejbalového reprezentanta Milana Moníka.

Epizoda 4623. květen 2024 39:26

K selhání střev může dojít u zdravého člověka. Naděje na lepší život je v mobilních pumpách i novém léku

Střeva jsou nezbytnou součástí našeho trávícího systému. Někdy ale může z různých příčin dojít k jejich selhání. Jak moc jsou pro nás střeva důležitá a co se děje, když nefungují tak, jak mají? Co způsobuje jejich selhání, kolik lidí je dnes na tzv. parenterální výživě a jak jejich život vypadá? Na tyto otázky přišel do podcastu Neklepat odpovědět přední český odborník na parenterální výživu z IKEMu, lékař Petr Wohl.

Epizoda 459. květen 2024 32:10

Každý pátý český pár se potýká s neplodností, moderní medicína dokáže pomoci

Neplodnost se řadí mezi civilizační onemocnění, přičemž problémy s početím řeší každý pátý český pár. Příčin neplodnosti může být celá řada, mnoho z nich lze ale řešit. Nejen o tom, jak probíhá umělé oplodnění, přišla do podcastu Neklepat pohovořit vedoucí lékařka Prague Fertility Centre Lucie Švabíková.

Epizoda 4425. duben 2024 25:21

Lidí s Alzheimerovou chorobou a demencí bude přibývat. Nadějí jsou nové způsoby léčby

Lidský mozek je fascinující orgán, který nedá po staletí spát mnohým lékařům a vědcům. Dodnes je v něm mnoho neprobádáno. Bohužel ho postihuje mnoho neduhů, které nám pak nesmírně komplikují život. O tom, jaké nemoci mohou mozek zasáhnout, jak je léčit, případně jak se jich vyvarovat, přišel do podcastu Neklepat! pohovořit profesor Jakub Hort z Neurologické kliniky 2. LF UK a fakultní nemocnice v Motole.

Celý díl si můžete přehrát také na videu na serveru Novinky.cz 

Epizoda 4311. duben 2024 22:35

Až dvě třetiny testovaných žen trpí poruchou imunity, která je příčinou opakovaných potratů

Pro nastávající rodiče není snad nic horšího, než když žena o miminko přijde. Pokud se to stane vícekrát za sebou, měl by se problém řešit zeširoka a to na úrovni imunologie. O tom, co může nastávající maminku trápit za obtíže a jak je hlavně řešit, přišel do podcastu Neklepat promluvit vedoucí lékař porodnice Kliniky gynekologie, porodnictví a neonatologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Michal Koucký.

Epizoda 4229. březen 2024 28:13

Dramaticky narůstá počet autoimunitních onemocnění

Štítná žláza je endokrinní orgán motýlovitého tvaru, který reguluje metabolismus a stará se o produkci hormonů. Tyto hormony jsou pro život zcela nezbytné, protože ovlivňují normální růst a vývoj, funkci centrální nervové soustavy a mechanismy dlouhodobé adaptace na stres a vlivy zevního prostředí. O tom, jak nás štítná žláza dokáže potrápit a jak se projevují autoimunitní onemocnění, přišel do podcastu Neklepat pohovořit přednosta Kliniky endokrinologie a metabolismu Všeobecné fakultní nemocnice v Praze profesor Michal Kršek a jeho pacientka Lucie Kočí.

Epizoda 4114. březen 2024 28:07

Strach, který provází celé generace. Většinou je přitom zcela zbytečný

Zuby někdy určitě potrápily každého z nás. Mnoho lidí ale kvůli strachu odkládá pravidelné návštěvy u zubaře a péči o svůj chrup tak zanedbává. Přitom v dnešní době umějí už i zubaři učinit návštěvu bezbolestnou. O tom, proč je důležité zuby čistit správně nebo jak digitalizace proměňuje stomatologii, přišla do podcastu Neklepat pohovořit stomatoložka a členka České parodontologické společnosti Kamila Cmíralová.

Epizoda 4029. únor 2024 28:52

Je vám po doběhnutí autobusu na omdlení? Možná máte větší problém než jen špatnou fyzičku

Když se řekne onemocnění srdce, nejčastěji se mluví o kardiovaskulárních chorobách a spojení s lidmi, kteří se k nim dopracují špatným životním stylem. I přes skvělou péči kardiologů zde pořád máme skupinu lidi s tzv. degenerativními srdečními vadami, které se mohou objevit až v dospělosti. O tom, o jaké vady jde, proč se na ně nepřijde v dětském věku a jak je můžeme léčit, přišla do podcastu Neklepat pohovořit kardioložka Radka Kočková.