Názory a argumenty
Včera

Poslechněte si podcast: Martin Fendrych: Vondra „bojuje“ za svobodu slova s lidmi od Okamury a Konečné

V sobotu 12. října proběhla akce Společnosti pro obranu svobody projevu nazvaná Konzervativní kemp. Zajímaví byli účastníci.

04:12

Názory a argumenty

Vydává: Český rozhlas

Každý den pohled pod povrch událostí doma i ve světě. Komentáře, analýzy. Informace, rozhovory a debaty.

Web

Dnes 04:11

Karel Barták: Summit EU a zemí Perského zálivu je významný. Už tím, že byl

Končící předseda Evropské rady Charles Michel označil výsledky prvního vrcholného setkání států Evropské unie a bohatých arabských monarchií z oblasti Perského zálivu za velký úspěch. Není divu, bylo to jeho poslední dílo ve vysoké funkci, kterou odevzdá za šest týdnů Portugalci Antoniovi Costovi. Z vydřeného společného usnesení je nicméně zřejmé, že k jistému pozitivnímu posunu došlo a že EU uhrála důležitý bod v regionu, kde její vliv v posledních letech povážlivě ochabuje.

Dnes 03:31

Libor Dvořák: Zelenského vítězný mírový plán s otazníky

Volodymyr Zelenskyj mluví o své vítězném plánu už dlouho a třeba v Bílém domě ho už představil během svého posledního pobytu. Dlužno říct, že tam nad ním zrovna nejásali. Udělal tedy zřejmě dobře, když ho – až na tři tajné dodatky –, na veřejnosti poprvé přednesl ve středu, a to na půdě Nejvyšší rady, tedy jednokomorového ukrajinského parlamentu.

Dnes 04:44

Alexandr Mitrofanov: Kdo po Putinovi? Rozhodně ne dnešní emigranti

Vladimir Putin před několika dny propagoval vakcínu proti chřipce. Řekl: „Doktoři v Ústřední klinické nemocnici, kde mi dělají různá pravidelná vyšetření, také doporučují očkování právě naším domácím preparátem.“ Takže se začalo spekulovat, jestli Putin není nemocný. Prohlášení vydal mluvčí Dmitrij Peskov: „Prezident Ruska Vladimir Putin nemá problémy se zdravím, hlava státu navštívila lékaře v rámci preventivní zdravotní péče.“

Dnes 02:57

Petr Holub: Prokleté slovo digitalizace

Dlouho se čekalo, až se digitalizace stavebního řízení rozběhne. Pak se ukázalo, že zavedení nového systému bude na dlouhé lokte. Opět se čekalo, jak vláda rozhodne o osudu digitalizačního projektu. Padaly desítky a stovky složitých slov, konečný verdikt byl ale takový, že tomu může rozumět i člověk s obyčejným selským rozumem.

Dnes 26:03

Poslechněte si všechny páteční komentáře s Petrem Schwarzem

Právo na azyl v destrukci, nebo v rekonstrukci? Prokleté slovo digitalizace. Summit EU a zemí Perského zálivu je významný už tím, že byl. Zelenského vítězný mírový plán s otazníky. Kdo po Putinovi? Rozhodně ne dnešní emigranti.

Dnes 03:46

Lída Rakušanová: Právo na azyl v destrukci, nebo v rekonstrukci?

Je to jeden z největších výdobytků moderní doby: azyl jako základní lidské právo. Jeho pilíř, Ženevskou konvenci o uprchlících, podepsalo v červenci 1951, kdy světem bloudily po 2. světové válce miliony lidí bez domova, celkem 145 států. Včetně Číny, Sovětského svazu nebo Iránu.

Včera 03:40

Kateřina Perknerová: Proč dává třetina lidí přednost minulému před současným režimem?

Míra roztrpčení se ve společnosti zvyšuje. Nadávají podnikatelé, živnostníci, zemědělci, důchodci, státní zaměstnanci i lékaři. Méně naštvaní jsou snad jen studenti, ale ti ještě o životě za své vědí poměrně málo – a k mládí jaksi přirozeně optimismus a nadějné vyhlídky patří.

Včera 03:57

Karel Barták: Souboj obnovitelné zdroje vs. jádro pokračuje

Na evropské úrovni úporně pokračuje dlouhodobý spor mezi státy, které chtějí svou energetiku opírat především o jádro, a těmi, které sázejí převážně na zdroje obnovitelné. Má to dokonce i jistou strukturovanou podobu. Na okraji zasedání ministrů pro energetiku se tento týden sešly obě skupiny: „jaderná aliance“ sdružující 10 zemí včetně Česka, a s podobným počtem účastníků i „přátelé obnovitelných zdrojů“.

Včera 03:16

Apolena Rychlíková: Kdo bude učit naše děti? Mladí už nechtějí být levnou pracovní silou

Zájem mladých lidí, kteří mají za sebou studium na pedagogických fakultách, o výkon profese učitelů a učitelek klesá. Plyne to jak z celé řady výzkumů, tak ze stále hlasitějších stížností ředitelů a ředitelek, kteří dnes nedokážou najít kvalitní pracovníky a pracovnice.