Názory a argumenty
Dnes

Poslechněte si podcast: Apolena Rychlíková: Kdo bude učit naše děti? Mladí už nechtějí být levnou pracovní silou

Zájem mladých lidí, kteří mají za sebou studium na pedagogických fakultách, o výkon profese učitelů a učitelek klesá. Plyne to jak z celé řady výzkumů, tak ze stále hlasitějších stížností ředitelů a ředitelek, kteří dnes nedokážou najít kvalitní pracovníky a pracovnice.

03:16

Názory a argumenty

Vydává: Český rozhlas

Každý den pohled pod povrch událostí doma i ve světě. Komentáře, analýzy. Informace, rozhovory a debaty.

Web

Dnes 04:12

Martin Fendrych: Vondra „bojuje“ za svobodu slova s lidmi od Okamury a Konečné

V sobotu 12. října proběhla akce Společnosti pro obranu svobody projevu nazvaná Konzervativní kemp. Zajímaví byli účastníci.

Dnes 03:40

Kateřina Perknerová: Proč dává třetina lidí přednost minulému před současným režimem?

Míra roztrpčení se ve společnosti zvyšuje. Nadávají podnikatelé, živnostníci, zemědělci, důchodci, státní zaměstnanci i lékaři. Méně naštvaní jsou snad jen studenti, ale ti ještě o životě za své vědí poměrně málo – a k mládí jaksi přirozeně optimismus a nadějné vyhlídky patří.

Dnes 03:57

Karel Barták: Souboj obnovitelné zdroje vs. jádro pokračuje

Na evropské úrovni úporně pokračuje dlouhodobý spor mezi státy, které chtějí svou energetiku opírat především o jádro, a těmi, které sázejí převážně na zdroje obnovitelné. Má to dokonce i jistou strukturovanou podobu. Na okraji zasedání ministrů pro energetiku se tento týden sešly obě skupiny: „jaderná aliance“ sdružující 10 zemí včetně Česka, a s podobným počtem účastníků i „přátelé obnovitelných zdrojů“.

Dnes 26:00

Poslechněte si všechny čtvrteční komentáře s Radko Kubičkem

V souboji o Bílý dům má mírně navrch Trump, Harrisová mění taktiku. Kdo bude učit naše děti? Mladí učitelé a učitelky už nechtějí být levnou pracovní silou. Proč třetina lidí dává přednost minulému před současným režimem? Saša Vondra „bojuje“ za svobodu slova s lidmi od Okamury a Konečné. To jsou paradoxy.

Dnes 03:39

Petr Fischer: Svět je krvavá a vlídná realita Pulp Fiction

Byl to z dnešního pohledu velmi symbolický akt, když filmový festival v Cannes v roce 1994 vyhrál film Pulp Fiction: Historky z podsvětí Quentina Tarantina. A když hlavní cenu vybrala porota pod vedením amerického herce a režiséra Clinta Eastwooda.

Dnes 03:45

Jiří Pehe: V souboji o Bílý dům má mírně navrch Trump, Harrisová mění taktiku

Několikaprocentní náskok ve voličských preferencích, který v klání o post prezidenta Spojených států získala Kamala Harrisová na republikánského exprezidenta Donalda Trumpa poté, co v čele demokratické kandidátky nahradila Joea Bidena, se výrazně ztenčil. Američtí političtí analytici začali předpovídat, že pokud Harrisová nepřijde s radikální změnou v kampani, souboj o Bílý dům prohraje.

Včera 03:28

Marek Hudema: Nobelova cena za ekonomii. A demokracii

Letošní Nobelovu cenu za ekonomii získala trojice v Americe pracujících ekonomů Daron Acemoglu, Simon Johnson a James Robinson. Ne náhodou, protože to co zkoumají – tedy souvislosti mezi ekonomickým rozvojem, institucemi a také demokracií –, je dnes důležitější než dřív. Přitom ukazují, že účast lidí na správě věcí veřejných přispívá k ekonomické prosperitě. A že k udržování demokracie je třeba neustálých změn.

Včera 03:54

Tereza Zavadilová: Rozdělení Google, ale s křížkem po funuse

Americké ministerstvo spravedlnosti připravilo návrh, kterým chce potrestat technologickou společnost Alphabet postavenou kolem vyhledavače Google. Za monopolní chování. Soud už v srpnu dospěl k závěru, že Google si coby internetový vyhledavač drží na americkém trhu monopolní postavení – a tím omezuje konkurenci a brání inovacím.

Včera 03:49

Petr Hartman: Zmrazení platů politiků je nesmysl

Právě jsem předložil návrh na zmrazení platů politiků na příštích pět let, pochlubil se na sociálních sítích předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Vzhledem k blížícím se sněmovním volbám budou jeho návrhu ostatní politici těžko odolávat.