Názory a argumenty
Včera

Poslechněte si podcast: Julie Hrstková: Bude zálohování PET lahví záminkou k dalšímu zdražování?

Vláda posvětila plán na zálohování PET lahví a plechovek, novela zákona o obalech teď zamíří do parlamentu, kde se pravděpodobně bude hodně upravovat. Vyloučit se nedá ani to, že se ji nakonec projednat ani nepodaří.

03:22

Názory a argumenty

Vydává: Český rozhlas

Každý den pohled pod povrch událostí doma i ve světě. Komentáře, analýzy. Informace, rozhovory a debaty.

Web

Dnes 02:53

Luboš Kreč: Draghiho zpráva má i světlá místa. Pořád ale platí, že musíme přidat

Škoda Auto před pár dny ukázala svůj nový elektromobil, se kterým má velké plány a doufá, že jich ročně po světě prodá aspoň 70 tisíc kusů. Šéfové automobilky při premiéře prozradili i jeden byznysový detail, který hodně vypovídá o kondici celého segmentu – nový vůz totiž bude ziskový jen tak tak.

Dnes 03:32

Karel Hvížďala: Proč atmosféra nahrává opozičním stranám?

Po volbách do Senátu jeho předseda Miloš Vystrčil (ODS) prohlásil, že atmosféra nahrávala kandidátům opozičních stran. To je sice nezpochybnitelná pravda, ale na té atmosféře se vždy podílejí všichni politici, takže nejde veškerou vinu házet jen na opozici. Ty podle něj totiž překlopila volby do Senátu v hlasování proti vládě.

Dnes 03:38

Petr Janyška: Polsko rok po volbách? Návrat do evropských kolejí je obtížný

Přesně před rokem se v Polsku konaly volby, které přinesly kardinální změnu. Jako první se tehdy sice umístila strana Jarosława Kaczyńského Právo a spravedlnost (PiS), která tehdy vládla už osm let, nenašla k sobě ale žádného partnera do vlády. Volby fakticky vyhrály tři formace tehdejší opozice: Tuskova Občanská koalice, lidovci spolu s Třetí cestou a Nová levice.

Dnes 04:07

Ondřej Konrád: Piráti na rozpacích

Uvnitř České pirátské strany se možná uvažovalo o variantě odchodu z vlády. S dostatečným předstihem, aby to těsně před volbami nevypadalo moc vypočítavě. A také s uvěřitelnou záminkou. Kterou jim nakonec poskytl premiér odvoláním předsedy Bartoše z ministerského postu. Ale Piráti na to zjevně nebyli připraveni, reagovali chaoticky. Což je stav, ze kterého se patrně ještě nevymanili.

Dnes 25:55

Poslechněte si všechny úterní komentáře s Petrem Schwarzem

Lidovecký sjezd mohl přinést změnu, ale nepřinese. Kdo povede Piráty? Světlé momenty Draghiho zprávy. Rok od voleb, které v Polsku změnily svět. Proč atmosféra nahrává opozičním stranám?

Dnes 03:52

Lukáš Jelínek: Lidovecký sjezd mohl přinést změnu, ale nepřinese

Druhá nejstarší česká politická strana se točí v kruhu. Snad ze zoufalství, snad v naději, že přijde nějaký spásný zásah shůry. O potřebě změn, aby lidovci opustili společnost trpaslíků, kterým volební modely připisují pod pět procent hlasů, mezi nimi přemítá skoro každý, ale nikdo nepřichází s jejich uceleným nástinem.

Včera 04:07

Martin Fendrych: Nobelista Hinton varuje před umělou inteligencí

Nobelovu cenu za fyziku letos získali John Hopfield a Geoffrey Hinton za výzkum strojového učení, neuronových sítí. Tedy za práci na tvorbě metod, které pomohly položit základy umělé inteligence. Na rozvoji umělé inteligence sice pracuje velkou část svého života, ale v poslední době varuje, že by mohla vést až k zániku lidstva.

Včera 03:28

Robert Schuster: Jak dlouho ještě bude svítit německá „semaforová“ vláda?

Špatných zpráv, které se v minulých týdnech objevily, nebylo z pohledu německého kancléře Olafa Scholze zrovna málo. Nejdřív to byly nepříznivé výhledy pro ekonomiku, kterou zřejmě ani v nejbližších měsících nečeká růst. K tomu se přidala série zemských voleb, které dopadly pro tři vládní strany špatně. Ani komentátoři, kteří ještě jsou shovívaví vůči Scholzově týmu, je nemohli označit jinak než fiasko.

Včera 03:34

Apolena Rychlíková: Zákon o podpoře bydlení opravdu potřebujeme co nejdřív

Přestože se u debat, které se týkají odchodu Ivana Bartoše (Piráti) z vlády nejčastěji skloňuje oblast digitalizace, zásadním tématem jeho bývalého resortu bylo bydlení. Schválení zákona o dostupném bydlení bylo jedním z hlavních pirátských lákadel, a vláda si tento velmi potřebný zákon dala i do programového prohlášení.