Názory a argumenty
Dnes

Poslechněte si podcast: Poslechněte si všechny pondělní komentáře s Petrem Hartmanem

Kdo si vedl lépe v konsolidaci rozpočtu: Fiala, nebo Fico? Rok od teroristického útoku Hamásu na Izrael. Penzijní reforma? Nekonečná dočasnost. Kvadratura kruhu pro evropské automobilky. Digitalizace bez dalšího plánu.

26:00

Názory a argumenty

Vydává: Český rozhlas

Každý den pohled pod povrch událostí doma i ve světě. Komentáře, analýzy. Informace, rozhovory a debaty.

Web

Dnes 04:01

Jan Fingerland: Hrozné dny aneb Izraelci a Palestinci rok poté

Válka má vždy tisíc tváří a tisíc výkladů. Někdy pomohou čísla, i když ani ta nemohou podat celou pravdu. Jak vypadá válka mezi Hamásem a Izraelem rok po 7. říjnu 2023?

Dnes 04:07

Karel Barták: Kvadratura kruhu pro evropské automobilky

Evropské automobilky vytáhly do boje proti povinnému snižování emisních limitů nových aut se spalovacími motory. Také za rychlejší revizi nařízení o úplném zákazu prodeje nových „spalováků“ od roku 2035. Očekávají, že nová Evropská komise, která se ujme úřadu v prosinci, a také nově zvolený Evropský parlament budou na tyto požadavky citlivější než jejich předchůdci.

Dnes 03:05

David Klimeš: Digitalizace bez dalšího plánu

Ivan Bartoš (Piráti) odchází po manažersky nezdařené digitalizaci stavebního řízení nejen z postu ministra pro místní rozvoj, ale i z postu vicepremiéra pro digitalizaci. To jsou dvě různé věci. Nepodařenou modernizaci stavebního řízení může nejspíše dočasně přebrat ministr dopravy Martin Kupka (ODS), ale rozhodně nemá energii na to, aby se stal lídrem celého digitalizačního úsilí státu.

Dnes 03:06

Julie Hrstková: Penzijní reforma? Nekonečná dočasnost

„Ráno vstanu a projednám penzijní reformu.“ Asi tak by se mohlo jmenovat pokračování starého českého filmu, který je založený na hrátkách s časem, kdyby jej natáčeli politici. V podstatě jsme za posledních 20 let neměli žádnou vládu, která by se nějakým způsobem nepostavila k penzijní reformě. Buď o ní mluvila, nebo se o ni pokusila, případně ji zrušila. A to vše hezky popořádku a znovu dokola.

Dnes 03:34

Petr Šabata: Kdo si v konsolidaci rozpočtu vedl lépe? Fiala, nebo Fico?

I na Slovensku musí vláda konsolidovat veřejné finance, jako vloni ta česká, protože schodek státního rozpočtu už je nebezpečný. Slovenských právě schválených 17 ozdravných kroků nabízí jedno srovnání a jedno varování.

Včera 03:49

Karel Barták: EU se zasadila o to, aby se snížila ochrana vlků v Evropě

Když velký zlý vlk zadávil v září roku 2022 v Dolním Sasku poníka Dolly, netušil, co tím způsobí svému druhu. Ukázalo se totiž, že nebohý poník patřil předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové. A jelikož ho měla opravdu ráda, řekla si, že to tak nenechá. Ačkoli legislativní programy Komise ani Rady EU s vlky nepočítaly, uvedla do pohybu proces, který vyvrcholil minulý týden.

Včera 03:51

Ondřej Konrád: SOCDEM z nesvornosti jednotná

Od soboty mají tři nejviditelnější levicové strany v čele ženy. Jenže tento unikát je bohužel časově limitovaný, protože po opakovaných volebních neúspěších ohlásilo kompletní vedení Zelených rezignaci a předsedkyně Magdalena Davis tudíž na sjezdu za měsíc skončí. I když ji může nahradit samozřejmě také žena.

Včera 03:51

Martin Fendrych: Fiala vyslyšel „vůli voličů“, proto vyhnal Bartoše z vlády. Blažek a další zůstanou

Krajské i senátní volby máme za sebou. Mezi dvěma koly voleb do Senátu se premiér Fiala (ODS) rozhodl odvolat vicepremiéra Ivana Bartoše (Piráti) z vlády. Nepočkal, až bude po druhém kole, ačkoli si snadno mohl spočítat, že rozkolem v pětikoalici znovu zklame část jejich voličů. Dokonce je zklame tak, že třeba nepůjdou volit pětikoaliční kandidáty.

Včera 03:32

Veronika Lefrancois: Italský vicepremiér Salvini před soudem

V dnešní době se stalo téměř běžnou praxí, že se vysoce postavení politici ocitají před soudem. Od Spojených států po Českou republiku sledujeme případy, kdy jsou političtí lídři obviněni z finančních podvodů, falšování dokumentů či dokonce ze sexuálního zneužívání.