Názory a argumenty
Před dvěma dny

Poslechněte si podcast: Lída Rakušanová: Jaderný deštník Evropské unie? Je nevyšší čas

Znáte tu pohádku o pasáčkovi ovcí, který tak dlouho varoval před vlkem, až mu to nikdo ve vsi nevěřil? Takže, když pak vlk skutečně přišel, sežral v pohodě celé stádo. Obdobně jako „pasáček“ vypadají na první pohled i věrní Vladimira Putina, kteří vyhrožují Západu, že když nepřestane Ukrajině dodávat zbraně, smete Rusko celou Evropskou unii svým jaderným arzenálem z povrchu zemského.

02:45

Názory a argumenty

Vydává: Český rozhlas

Každý den pohled pod povrch událostí doma i ve světě. Komentáře, analýzy. Informace, rozhovory a debaty.

Web

Včera 05:37

Petr Honzejk: Tři fáze Kalouskova útoku

O tom, že z chaosu ve vládě má největší radost Andrej Babiš, není pochyb. Je tady ale ještě jeden politik, který při sledování odchodu či vyhození Pirátů z vlády a následného vzájemného napadání pirátské posádky a koalice Spolu musel spokojeně chroupat popcorn. A tím politikem je Miroslav Kalousek.

Včera 03:47

Petr Janyška: Francouzský premiér musí našlapovat jako mezi vejci

Nový francouzský premiér Michel Barnier si v úterý poprvé stoupl před poslance a představil jim programové prohlášení své vlády. Co je nejdůležitější informace: nenásledovalo hlasování o nedůvěře, jehož se někteří obávali ze strany opozice, vláda tedy může zatím existovat, Barnier se vyhnul nejhoršímu. Ovšem stále bude žít s tím Damoklovým mečem nad hlavou.

Včera 03:14

Helena Truchlá: Debata o migraci se v Německu utrhla ze řetězu

Představte si hypotetickou situaci. Utekli jste třeba z Afghánistánu, máte za sebou několik týdnů nebezpečného putování. Blížíte se k německé hranici a před vámi je kolona, silnice v online mapě svítí rudě.

Včera 04:00

Jiří Leschtina: Hvězda jménem Grolich zřejmě lidovecký sjezd nerozsvítí

Výsledky evropských, krajských a senátních voleb rozhodně nevnesly do řad lidovců paprsky naděje pro budoucnost jejich preferenčně podvyživené strany. Tím spíš se před jejich volebním sjezdem upnuly zraky funkcionářů a členů KDU-ČSL k Janu Grolichovi, který na jižní Moravě dovedl k impozantnímu vítězství krajskou verzi vládního hnutí Spolu.

Včera 04:22

Libor Dvořák: Čtvrtstoletí od začátku druhé čečenské války, Putinova prvního válečného dobrodružství

Přesně před čtvrt stoletím, na přelomu září a října 1999, začala druhá čečenská válka. Příslušný výnos k zahájení sice ještě podepsal chřadnoucí Boris Jelcin, ale Vladimir Putin už byl tehdy premiérem a pár měsíců nato se stal i hlavou státu.

Včera 04:45

Týden očima Petra Schwarze: Perně vydřené výsledky a hlava na větráku

Druhým kolem skončily letošní senátní volby a zvítězili v nich všichni – alespoň se tak může zdát podle vyjádření lídrů vlády i opozice. Hnutí ANO v nich poprvé výrazněji uspělo, získalo nejvíce křesel ze všech stran, osm z 27, více než kdy předtím, a jeho společný klub se SOCDEM se stal třetím nejsilnějším v horní komoře parlamentu.

Včera 25:58

Poslechněte si všechny sobotní komentáře s Petrem Schwarzem

Tři fáze Kalouskova útoku. Čtvrtstoletí od začátku 2. čečenské války, Putinova prvního válečného dobrodružství. Francouzský premiér musí našlapovat jako mezi vejci. Debata o migraci se v Německu utrhla ze řetězu. Hvězda jménem Grolich zřejmě lidovecký sjezd nerozsvítí. Pro rakouského volebního vítěze asi zůstanou dveře od vlády zavřené.

Před dvěma dny 03:52

Apolena Rychlíková: Sociální demokracie hledá hlavně sama sebe

Sociální demokracie (SOCDEM) má o víkendu sjezd, během kterého do boje o křeslo předsedy/kyně vstoupí bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová a někdejší ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier.

Před dvěma dny 04:47

Alexandr Mitrofanov: Co je pravá ruská hodnota? Mít dítě s násilníkem

Ruské úřady v příštích třech letech utratí 95 miliard rublů na izolaci runetu – to je ruská odnož internetu –, a na propagaci pravých ruských duchovních hodnot. Vyplývá to z návrhu státního rozpočtu na léta 2025 až 2027. Podle dokumentu bude 60 miliard rublů směřováno na boj proti VPN servisům, 10 miliard na „zajištění síťové suverenity“ a 25 miliard na propagaci „duchovně morálních hodnot“ na internetu.