Názory a argumenty
Před pěti dny

Poslechněte si podcast: Petr Šabata: Vládní hospodářská strategie Česka má jednu neodstranitelnou vadu

Jedna věc je na budoucím ministrovi průmyslu a obchodu Lukáši Vlčkovi těžko pochopitelná. První místopředseda hnutí STAN a poslanec by měl zanedlouho vystřídat Josefa Síkelu, který se zřejmě stane eurokomisařem. Komunální politik z Vysočiny, člen sněmovního rozpočtového výboru má v politice solidní pověst, hnutí STAN nominaci svého ekonomického experta právě schválilo, koalice ho uznává.

03:24

Názory a argumenty

Vydává: Český rozhlas

Každý den pohled pod povrch událostí doma i ve světě. Komentáře, analýzy. Informace, rozhovory a debaty.

Web

Včera 03:52

Apolena Rychlíková: Sociální demokracie hledá hlavně sama sebe

Sociální demokracie (SOCDEM) má o víkendu sjezd, během kterého do boje o křeslo předsedy/kyně vstoupí bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová a někdejší ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier.

Včera 02:45

Lída Rakušanová: Jaderný deštník Evropské unie? Je nevyšší čas

Znáte tu pohádku o pasáčkovi ovcí, který tak dlouho varoval před vlkem, až mu to nikdo ve vsi nevěřil? Takže, když pak vlk skutečně přišel, sežral v pohodě celé stádo. Obdobně jako „pasáček“ vypadají na první pohled i věrní Vladimira Putina, kteří vyhrožují Západu, že když nepřestane Ukrajině dodávat zbraně, smete Rusko celou Evropskou unii svým jaderným arzenálem z povrchu zemského.

Včera 04:47

Alexandr Mitrofanov: Co je pravá ruská hodnota? Mít dítě s násilníkem

Ruské úřady v příštích třech letech utratí 95 miliard rublů na izolaci runetu – to je ruská odnož internetu –, a na propagaci pravých ruských duchovních hodnot. Vyplývá to z návrhu státního rozpočtu na léta 2025 až 2027. Podle dokumentu bude 60 miliard rublů směřováno na boj proti VPN servisům, 10 miliard na „zajištění síťové suverenity“ a 25 miliard na propagaci „duchovně morálních hodnot“ na internetu.

Včera 25:50

Poslechněte si všechny páteční komentáře s Ondřejem Konrádem

Nepřehánějte to s technologickým optimismem: modelový případ Česko. Jaderný deštník Evropské unie? Je nevyšší čas. Vzhůru k většímu zapomnění, nebo zpátky do hry? Sociální demokracie hledá sama sebe. Co je pravá ruská hodnota? Například mít dítě s násilníkem.

Včera 02:46

Petr Holub: Nepřehánějte to s technologickým optimismem aneb Modelový případ Česko

Pokud některý věcný problém podléhá politizaci, pak roste riziko, že se člověk už nikdy nedozví, jak to vlastně bylo. Jak známo, premiér Petr Fiala dospěl k názoru, že stavební řízení v digitální podobě nefunguje ani tři měsíce po svém spuštění, a odvolal odpovědného ministra Ivana Bartoše z Pirátské strany. Bartoš a ostatní Piráti v tom vidí podraz.

Před dvěma dny 03:30

Ondřej Konrád: Kalouskův odchod jako signál?

Možná měl zakladatel TOP 09 své sbohem straně už dlouho naplánované na přelom září a října. Nicméně do toho vpadla vládní polízanice s odchodem Pirátů z vlády, doprovázená jejich emotivní tiskovou konferencí, po které se zdá případná budoucí spolupráce mezi nimi a ODS spíš zablokovaná.

Před dvěma dny 03:52

Jan Fingerland: Za co Arabové děkují „izraelským ďáblům“

Někomu se to může zdát nečekané, ale po oznámení smrti vůdce Hizballáhu Hasana Nasralláha se hodně slavilo. Ani ne tak v Izraeli, jako spíš v řadě zemí okolo. Jak je to možné? Je to vlastně logický paradox. Hizballáh, stejně jako jeho patron Írán, sami sebe vidí, nebo přinejmenším líčí, jako vůdce muslimského světa v boji proti Americe a Izraeli. Jenže během desítek let ubližovali mnoha muslimům hned v několika zemích. A ti to nezapomněli.

Před dvěma dny 04:15

Karel Barták: Vítězství rakouských Svobodných? Národovci sílí, ale EU by se spíš měla sjednocovat

V Rakousku tentokrát průzkumy nelhaly – krajně pravicová, populistická strana Svobodní (FPÖ) vyhrála parlamentní volby. Potvrdil se tak trend, který v Evropě v poslední době posiluje. Voliči stále častěji trestají strany ztělesňující kontinuitu a zavedené pořádky a dávají hlasy tzv. „vlastencům“ propagujícím „národní zájmy“.

Před dvěma dny 03:33

Kateřina Perknerová: Hodnotová politika v podání Lipavského

Piráti odešli z vlády. Z mnoha důvodů, ze kterých zadrhnutá digitalizace stavebního řízení byla tím nejmarkantnějším. ODS neuspěla v krajských volbách a Petr Fiala se potřeboval předvést jako silný lídr. Když odvolal předsedu partnerské strany po telefonu, musel vědět, co bude následovat. Řeči o tom, že jde jen o jednoho ministra, byly plané jako nevyšlechtěná jablka. A pro Piráty stejně nepoživatelná.

Před dvěma dny 26:01

Poslechněte si všechny čtvrteční komentáře s Petrem Schwarzem

Jaká asi bude vládní čtyřkoalice? Kalouskův odchod z TOP 09. Za co Arabové děkují „izraelským ďáblům“? Vítězství rakouských Svobodných.