Názory a argumenty
Včera

Poslechněte si podcast: Poslechněte si všechny středeční komentáře s Janem Bednářem

Síkela dostal nečekané portfolio. Proč v Bruselu neuspěl? Povodeň volby neodnesla. Ne každá pomoc je skutečná pomoc. Revize stalinských represí je v běhu.

25:56

Názory a argumenty

Vydává: Český rozhlas

Každý den pohled pod povrch událostí doma i ve světě. Komentáře, analýzy. Informace, rozhovory a debaty.

Web

Dnes 04:09

Martin Fendrych: Řehka chce, abychom dávali na obranu víc než 2 procenta HDP. Zatím to nehrozí

Poprvé se u nás konalo výjezdní zasedání Vojenského výboru NATO, kde bylo od pátku do neděle asi 350 zahraničních hostů. Na zasedání mluvil prezident Petr Pavel a náčelník generálního štábu české armády Karel Řehka. Pavel řekl, že svět už nestojí na soupeření Západu a Východu. Stále víc v něm soupeří demokracie s autokracií.

Dnes 03:25

Kamila Pešeková: Odvolání Michala Šimečky vrací na Slovensko mečiarismus

Slovenská vládní koalice splnila svou výhrůžku a nechala v parlamentu odvolat z funkce jednoho z místopředsedů Národní rady Michala Šimečku. Pro sesazení jediného zástupce opozice nehlasovali akorát tři poslanci vládní koalice, návrh tedy prošel jen těsnou většinou. Opoziční poslanci se na protest odmítli hlasování zúčastnit.

Dnes 02:30

Marek Hudema: Tak je NATO ve válce s Ruskem, nebo není?

Hrozí Západu skutečně horká válka s Ruskem? Podle nedávného vyjádření ruského prezidenta Vladimira Putina ano. Prohlásil totiž, že pokud Západ povolí Ukrajině útočit západními dalekonosnými zbraněmi na cíle hluboko na ruském území, bude to znamenat, že země Severoatlantické aliance jsou ve válce s Ruskem. Šlo o reakci na požadavek ukrajinského prezidenta, aby to Západ povolil.

Dnes 03:40

Kateřina Perknerová: Velká voda odplavila politiku. Ale jen na pár dní

Příroda ukázala svoji moc v plné síle. Naše babičky a dědové říkávali, že voda je dokonce horší než oheň, protože proti ní není obrany. Bere všechno. Letos to ale přece jen tak úplně nebylo. Poučení a zkušenost z tragédií jsou platidla vysoké ceny. Nezískáme je, dokud si neprojdeme něčím hrozným a bolestivým. Pokud to však přežijeme, příště se nebezpečí snažíme vyhnout, nebo ho minimalizovat. To je případ víkendové katastrofy.

Dnes 00:14

Poslechněte si všechny čtvrteční komentáře s Radko Kubičkem

Jak důležité je Síkelovo portfolio v Evropské komisi? Velká voda odplavila politiku. Ale jen na pár dní. Šéf armády Řehka chce, abychom dávali na obranu víc než 2 procenta HDP. Zatím to nehrozí. Odvolání Šimečky z postu místopředsedy slovenského parlamentu.

Dnes 04:11

Jiří Pehe: Jak důležité je Síkelovo portfolio v Evropské komisi

Hned poté, co byla zveřejněna zpráva, že Jozef Síkela (nezávislý za STAN) navržený českou vládou na post eurokomisaře v nové Evropské komisi získá portfolio mezinárodního partnerství, rozpoutala se na české politické scéně očekávaná bitva o interpretaci toho, jak důležitý tento post je.

Včera 03:30

Apolena Rychlíková: Pomáhejme, ale s respektem a rozmyslem

Už několik dní se zraky drtivé většiny české společnosti upínají k extrémním povodním a oblastem, které voda poškodila nejvíc. Sledujeme, jak se řeky valí přes česká města, obce a krajinu. Jak lidé ztrácejí své domovy a s hrůzou přemýšlejí nad apokalyptickými následky povodní. Některé domácnosti zažívají tyto traumatizující okamžiky už potřetí.

Včera 04:22

Karel Barták: Síkela dostal nečekané portfolio

Ursula von der Leyenová v úterý konečně představila obsazení rolí v nové Evropské komisi. Vyvolala tím řadu překvapení, nejednu pochvalu a také skřípění zubů. Nejde jí však upřít, že se snažila, aby byly aspoň zhruba dodrženy všechny rovnováhy – mezi muži a ženami, mezi státy evropského jihu, severu, západu i východu, mezi politickými proudy. Na tiskové konferenci si stěžovala, že aspoň 20 vlád žádalo silná ekonomická portfolia, tolik jich však v Komisi k dispozici není.

Včera 03:11

Libor Dvořák: Rusko plánuje revizi Stalinových represí. A bude se tvářit, jako by ani nikdy nebyly

Ruské úřady poslední dobou mění přístup k sovětským politickým represím. Například Generální prokuratura Ruské federace plánuje přímo revizi rehabilitací některých Stalinových obětí.

Včera 03:28

Petr Hartman: Povodeň volby neodnesla

„Až naprší a uschne,“ toto rčení ale neplatí pro blížící se krajské a senátní volby. Sice napršelo, ale zdaleka ještě neuschlo. S následky rozsáhlých povodní se dotčené oblasti budou vyrovnávat měsíce. Přesto i v takto tragicky zasažených regionech budou lidé už v pátek a v sobotu rozhodovat o složení krajských zastupitelstev, případně o obsazení křesel v Senátu. Vláda nevyslyšela apel primátora Opavy, aby volby odložila.