Názory a argumenty
Před třemi dny

Poslechněte si podcast: Komentář Luboše Palaty o polské straně Právo a spravedlnost

Ryszard Czarnecki nebyl jen tak nějakým europoslancem v Polsku osm let vládnoucího Práva a spravedlnost. Dotáhl to až na místopředsedu Evropského parlamentu a stal se tak po jedním z nejvýše postavených polských politiků v evropských strukturách. Dnes se ale jméno Czarneckého skloňuje v Polsku ve velmi bizarních, ale z hlediska polského trestního práva současně velmi závažných souvislostech.

03:32

Názory a argumenty

Vydává: Český rozhlas

Každý den pohled pod povrch událostí doma i ve světě. Komentáře, analýzy. Informace, rozhovory a debaty.

Web

Dnes 03:30

Apolena Rychlíková: Pomáhejme, ale s respektem a rozmyslem

Už několik dní se zraky drtivé většiny české společnosti upínají k extrémním povodním a oblastem, které voda poškodila nejvíc. Sledujeme, jak se řeky valí přes česká města, obce a krajinu. Jak lidé ztrácejí své domovy a s hrůzou přemýšlejí nad apokalyptickými následky povodní. Některé domácnosti zažívají tyto traumatizující okamžiky už potřetí.

Dnes 04:22

Karel Barták: Síkela dostal nečekané portfolio

Ursula von der Leyenová v úterý konečně představila obsazení rolí v nové Evropské komisi. Vyvolala tím řadu překvapení, nejednu pochvalu a také skřípění zubů. Nejde jí však upřít, že se snažila, aby byly aspoň zhruba dodrženy všechny rovnováhy – mezi muži a ženami, mezi státy evropského jihu, severu, západu i východu, mezi politickými proudy. Na tiskové konferenci si stěžovala, že aspoň 20 vlád žádalo silná ekonomická portfolia, tolik jich však v komisi k dispozici není.

Dnes 03:11

Libor Dvořák: Rusko plánuje revizi Stalinových represí. A bude se tvářit, jako by ani nikdy nebyly

Ruské úřady poslední dobou mění přístup k sovětským politickým represím. Například Generální prokuratura Ruské federace plánuje přímo revizi rehabilitací některých Stalinových obětí.

Dnes 03:28

Petr Hartman: Povodeň volby neodnesla

„Až naprší a uschne,“ toto rčení ale neplatí pro blížící se krajské a senátní volby. Sice napršelo, ale zdaleka ještě neuschlo. S následky rozsáhlých povodní se dotčené oblasti budou vyrovnávat měsíce. Přesto i v takto tragicky zasažených regionech budou lidé už v pátek a v sobotu rozhodovat o složení krajských zastupitelstev, případně o obsazení křesel v Senátu. Vláda nevyslyšela apel primátora Opavy, aby volby odložila.

Dnes 25:56

Poslechněte si všechny středeční komentáře s Janem Bednářem

Síkela dostal nečekané portfolio. Proč v Bruselu neuspěl? Povodeň volby neodnesla. Ne každá pomoc je skutečná pomoc. Revize stalinských represí je v běhu.

Dnes 03:09

Tereza Zavadilová: Trump chce mít i vlastní kryptoměnu

Z Ameriky se stane kryptoměnová metropole světa, prohlásil během své aktuální prezidentské kampaně Donald Trump. Během vlastní prezidentské éry digitálním měnám nevěřil. Říkal, že jsou vyčarované ze vzduchu. Jenže, časy se mění a lidé s nimi – a střih: teď je z Trumpa evangelista kryptoměn.

Dnes 03:32

Petr Holub: Proč Síkela v Bruselu neuspěl?

Vysvětlit národu, že Jozef Síkela (nestraník za STAN) získal důležitý post evropského komisaře, je zřejmě nad síly i toho nejschopnějšího marketingového pracovníka. Pokud se mluvilo o tom, že na starost dostane zahraniční obchod Evropské unie, případně energetickou transformaci, pak funkce komisaře pro rozvojovou pomoc zemím třetího světa není ani slušnou cenou útěchy.

Včera 03:42

Ondřej Konrád: Konec sporu o Den samizdatu

Vzájemná osočení, že se ta i ten poslední roky mýlí takřka ve všem, co dělají, nezněla z úst Hany Kordové Marvanové (zvolená za KDU-ČSL, ODS a TOP 09) a Marka Bendy (ODS) moc překvapivě. Vztahy před listopadem 1989 z politických důvodů uvězněné nynější senátorky a z disidentského prostředí pocházejícího současného předsedy klubu poslanců ODS jsou napjaté.

Včera 03:58

Jan Fingerland: O úloze atentátů v dějinách

Spojené státy zažily dva pokusy o vraždu prezidentského kandidáta během pár týdnů. Každý je jiný, ale také mají leccos společného. Mají si Američané zvykat na novou normu politického boje?

Včera 03:10

Ondřej Soukup: Ruští občané asi přijdou o české občanství

Český parlament má ve středu projednávat pozměňovací návrh, podle kterého občané Ruské federace nebudou moci získat české občanství, pokud se předtím nezřeknou toho ruského. Zní to jako logický požadavek, ale ve skutečnosti je nevyplnitelný. Ve finále to znamená, že nikdo z ruských občanů české občanství od doby přijetí dodatků k zákonu nezíská. Jednoduše nebudou mít jak.