Názory a argumenty
Před pěti dny

Poslechněte si podcast: Eduard Freisler: Mistr televizní obrazovky Trump v debatě propadl, ale ještě to nebyly volby

Vytřela s ním podlahu, usadila šikanistu, hrála si s ním jako kočka s myší. Podobná prohlášení můžeme slyšet z tábora stoupenců Kamaly Harrisové po úterní prezidentské debatě. V jejich středu zavládla euforie, která hraničí až s bohorovností. Skoro se zdá, že je Donald Trump už odepsaný. V takových soudech bych byl ale opatrný a entuziasmus mírnil.

03:04

Názory a argumenty

Vydává: Český rozhlas

Každý den pohled pod povrch událostí doma i ve světě. Komentáře, analýzy. Informace, rozhovory a debaty.

Web

Dnes 03:42

Ondřej Konrád: Konec sporu o Den samizdatu

Vzájemná osočení, že se ta i ten poslední roky mýlí takřka ve všem, co dělají, nezněla z úst Hany Kordové Marvanové (zvolená za KDU-ČSL, ODS a TOP 09) a Marka Bendy (ODS) moc překvapivě. Vztahy před listopadem 1989 z politických důvodů uvězněné nynější senátorky a z disidentského prostředí pocházejícího současného předsedy klubu poslanců ODS jsou napjaté.

Dnes 03:58

Jan Fingerland: O úloze atentátů v dějinách

Spojené státy zažily dva pokusy o vraždu prezidentského kandidáta během pár týdnů. Každý je jiný, ale také mají leccos společného. Mají si Američané zvykat na novou normu politického boje?

Dnes 03:10

Ondřej Soukup: Ruští občané asi přijdou o české občanství

Český parlament má ve středu projednávat pozměňovací návrh, podle kterého občané Ruské federace nebudou moci získat české občanství, pokud se předtím nezřeknou toho ruského. Zní to jako logický požadavek, ale ve skutečnosti je nevyplnitelný. Ve finále to znamená, že nikdo z ruských občanů české občanství od doby přijetí dodatků k zákonu nezíská. Jednoduše nebudou mít jak.

Dnes 03:23

Matěj Schneider: Trumpův týden začal „pojídáním psů“ a končil dalším neúspěšným atentátem

Spojené státy za sebou mají další divoký týden. Začal první televizní debatou mezi Kamalou Harrisovou a Donaldem Trumpem. Skončil už druhým neúspěšným atentátem na Trumpa. Stále přitom platí, že i takto dramatické události, jako je pokus o ukončení života jednoho z kandidátů, mají na volební výhledy v úhrnu dost minimální dopad.

Dnes 26:02

Poslechněte si všechny úterní komentáře s Radko Kubičkem

Povodně nasvítily význam krajů, roli hejtmanů i ubohost dosavadní volební kampaně. Konec sporů o Den samizdatu. Zákaz udělování českého občanství Rusům. Trumpův týden začal jezením psů, končil dalším neúspěšným atentátem. Atentáty v dějinách Spojených států.

Dnes 03:50

Lukáš Jelínek: Povodně nasvítily význam krajů, roli hejtmanů i ubohost dosavadní volební kampaně

K tragikomickým hrátkám osudu patří, že ta nejtěžší zkouška potkala řadu hejtmanů až na sklonku jejich funkčního období. Lidé, kteří často dosud ani neznali jejich jména, teď za povodní hltají každé slovo, které vypustí z úst. A dlužno dodat, že vesměs v roli krizových manažerů obstáli.

Včera 03:22

Eduard Freisler: Swifties? Noční můra republikánů

Kamala Harrisová posílila svou voličskou základnu o armádu tzv. Swifties, tedy o fanoušky populární zpěvačky Taylor Swift. O tuto podporu evidentně stál i Donald Trump. Ví totiž, že tato obrovská skupina Američanů je zpěvačce neuvěřitelně oddaná a pro svůj idol udělá vše možné. Třeba to, že se na podnět Taylor Swift začne registrovat k volbám. Trumpa musí znervózňovat představa, že by se Swifties mohli mobilizovat.

Včera 03:10

David Klimeš: Draghiho investiční plán zemřel dřív, než se narodil

Někdejší italský premiér a předseda Evropské centrální banky Mario Draghi zachránil euro, ale nezdá se, že by dokázal zachránit celou Evropskou unii. Jeden z nejváženějších členů unijního establishmentu vypracoval skoro 400stránkovou analýzu konkurenceschopnosti Evropské unie. A je to docela brutální čtení, protože místo tradičního oznamování světlých zítřků naplno pojmenovává evropské zaostávání.

Včera 03:49

Karel Hvížďala: Proč lidé nevěří politikům?

Protože politici jsou čím dál častěji jen špatnými herci umělých marketingových rolí. Protože někteří stále něco předstírají. Protože zneužívání dotací, zaklekávání konkurenčních firem a korupční aféry na ně stále častěji prozrazují, že osobní zájmy upřednostňují před zájmy občanů a státu.

Včera 03:51

Julie Hrstková: Povodně? Neochota stavět může i zabíjet

Povodňová katastrofa nekončí, pršet má i v prvních dnech tohoto týdne. Hladiny toků mají v některých místech ještě stoupat. Ulice některých obcí se změnily v řeky. Hrozí sesuvy půdy i pády stromů. Na mnoha místech vypadla elektřina i mobilní signál.