Názory a argumenty
Před týdnem

Poslechněte si podcast: Petr Fischer: Smrt psychologa a potřeba sdílené intimity

Zřejmě dobrovolná smrt psychologa a psychoterapeuta Radka Ptáčka spustila něco, čemu se říká veřejné truchlení. Sociální sítě od té doby plní moře díků za empatii a citlivost vůči lidem, kterým Ptáček pomáhal jako terapeut.

03:20

Názory a argumenty

Vydává: Český rozhlas

Každý den pohled pod povrch událostí doma i ve světě. Komentáře, analýzy. Informace, rozhovory a debaty.

Web

Dnes 03:50

Lukáš Jelínek: Povodně nasvítily význam krajů, roli hejtmanů i ubohost dosavadní volební kampaně

K tragikomickým hrátkám osudu patří, že ta nejtěžší zkouška potkala řadu hejtmanů až na sklonku jejich funkčního období. Lidé, kteří často dosud ani neznali jejich jména, teď za povodní hltají každé slovo, které vypustí z úst. A dlužno dodat, že vesměs v roli krizových manažerů obstáli.

Včera 03:22

Eduard Freisler: Swifties? Noční můra republikánů

Kamala Harrisová posílila svou voličskou základnu o armádu tzv. Swifties, tedy o fanoušky populární zpěvačky Taylor Swift. O tuto podporu evidentně stál i Donald Trump. Ví totiž, že tato obrovská skupina Američanů je zpěvačce neuvěřitelně oddaná a pro svůj idol udělá vše možné. Třeba to, že se na podnět Taylor Swift začne registrovat k volbám. Trumpa musí znervózňovat představa, že by se Swifties mohli mobilizovat.

Včera 03:10

David Klimeš: Draghiho investiční plán zemřel dřív, než se narodil

Někdejší italský premiér a předseda Evropské centrální banky Mario Draghi zachránil euro, ale nezdá se, že by dokázal zachránit celou Evropskou unii. Jeden z nejváženějších členů unijního establishmentu vypracoval skoro 400stránkovou analýzu konkurenceschopnosti Evropské unie. A je to docela brutální čtení, protože místo tradičního oznamování světlých zítřků naplno pojmenovává evropské zaostávání.

Včera 03:49

Karel Hvížďala: Proč lidé nevěří politikům?

Protože politici jsou čím dál častěji jen špatnými herci umělých marketingových rolí. Protože někteří stále něco předstírají. Protože zneužívání dotací, zaklekávání konkurenčních firem a korupční aféry na ně stále častěji prozrazují, že osobní zájmy upřednostňují před zájmy občanů a státu.

Včera 03:51

Julie Hrstková: Povodně? Neochota stavět může i zabíjet

Povodňová katastrofa nekončí, pršet má i v prvních dnech tohoto týdne. Hladiny toků mají v některých místech ještě stoupat. Ulice některých obcí se změnily v řeky. Hrozí sesuvy půdy i pády stromů. Na mnoha místech vypadla elektřina i mobilní signál.

Včera 25:20

Poslechněte si všechny pondělní komentáře s Ondřejem Konrádem

Udeřily povodně. Věra Jourová ukazuje, jak jednat na Slovensku, kde se vytrácí demokracie. Draghiho investiční plán zemřel dřív, než se narodil. Swifties, noční můra republikánů. Proč lidé nevěří politikům.

Včera 03:27

Komentář Petra Šabaty o vytrácení demokracie na Slovensku

Každý týden se ve slovenské politice stane několik věcí, které zemi o kus vzdálí demokratickému prozápadnímu vývoji. A které ztěžují jeho partnerům, České republice v první řadě, se Slovenskem jednat.

Před dvěma dny 03:27

Ivan Štern: Zakažme otcům, aby vodili dcery k oltáři

Někteří církevní představitelé, jak zaznělo na nedávném sjezdu švédských evangelicko-luteránských církví, se nechali slyšet, že by uvítali zákaz, aby otcové vodili své dcery na svatbách k oltáři. To, že otec přivádí dceru a následně ji předává do rukou budoucího zetě, je podle nich výraz patriarchálního pojetí rodiny.

Před dvěma dny 03:32

Komentář Luboše Palaty o polské straně Právo a spravedlnost

Ryszard Czarnecki nebyl jen tak nějakým europoslancem v Polsku osm let vládnoucího Práva a spravedlnost. Dotáhl to až na místopředsedu Evropského parlamentu a stal se tak po jedním z nejvýše postavených polských politiků v evropských strukturách. Dnes se ale jméno Czarneckého skloňuje v Polsku ve velmi bizarních, ale z hlediska polského trestního práva současně velmi závažných souvislostech.

Před dvěma dny 04:06

Jan Fingerland: Voliči Trumpa a Harrisové se modlí jinde a jinak

Ameriku čekají prezidentské volby, a je samozřejmé, že o politických preferencích voličů rozhoduje jejich věk, vzdělání, příjmy nebo region. Podle průzkumu se ukazuje, že také hodně záleží i na příslušnosti k různým podobám křesťanství.