Názory a argumenty
Před čtyřmi dny

Poslechněte si podcast: Kateřina Perknerová: Co mají společného Ivan Hašek a Petr Fiala?

Slováci vypadli na Mistrovství Evropy ve fotbale v osmifinále s Anglií, Gruzínci se Španěly a Slovinci s Portugalci. Poražená mužstva odjížděla domů se vztyčenou hlavou, předvedla skvělou hru a na trávníku nechala všechny síly. Češi vypadli ve skupině a ze šampionátu odjeli s ostudou. Mizerný fotbal, v rozhodujícím mači červená karta pro Baráka, plno faulů a žádné chytré gólové šance. Jejich představení v Německu maně připomíná vládní lopocení.

03:32

Názory a argumenty

Vydává: Český rozhlas

Každý den pohled pod povrch událostí doma i ve světě. Komentáře, analýzy. Informace, rozhovory a debaty.

Web

Dnes 03:31

Petr Šabata: Po verdiktu slovenského ústavního soudu se politika neuklidnila. Naopak

Slovenský ústavní soud před pár dny zrušil jen malou část změn v trestním právu, které prosadila vláda Roberta Fica. Podstatnější než paragrafy jsou ale politické dopady, které výrazně ovlivní jak vývoj na Slovensku, tak například jeho vztahy s Českou republikou.

Včera 03:44

Petr Janyška: Polsko chce hrát spolu s Německem první housle

Evropská unie stála a do značné míry stále stojí na dvojici Francie–Německo. Ovšem vzhledem k politickým turbulencím, jimiž poslední týdny prochází Francie, se ta země může stát na nějakou dobu slabým článkem Unie.

Včera 03:56

Jan Vávra: Demokraté by neměli přistoupit na hru nacionalistů

Spojení nacionalistických stran, o jaké se snaží Andrej Babiš s Viktorem Orbánem vytvořením nového uskupení Patrioti pro Evropu, z logiky věci nedává smysl, protože pokud by národovecké strany měly skutečně hájit zájmy svého národa, musely by se okamžitě dostat do konfliktu.

Včera 04:19

Martin Fendrych: Výroční zpráva vojenských špiónů je drsná

Vyšla výroční zpráva Vojenského zpravodajství, tedy tajné vojenské služby, za rok 2023. Naposledy ji podepsal ředitel Jan Beroun. Od července vede službu nový šéf Petr Bartkovský. Vojenské zpravodajství působí jak v Česku, tak v zahraničí a už tři roky má kromě obranných informací na starosti také aktivní kybernetickou bezpečnost naší země.

Včera 03:43

Apolena Rychlíková: Energetická chudoba trápí 1,3 milionu Čechů

Termín „energetická chudoba” nebyl ještě nedávno příliš rozšířený. Dokonce se zdálo, že s takovým problémem se Česko vlastně ani nepotýká: vždyť kdo by tu neměl dostatek peněz na adekvátní vytápění?

Včera 25:56

Poslechněte si všechny nedělní komentáře s Janem Bednářem

Energetická chudoba trápí 1,3 milionu Čechů. Nejvíce ohrožené jsou skupiny, které jsou zranitelné i v jiných oblastech, Demokraté by neměli přistoupit na hru nacionalistů, Výroční zpráva vojenských špiónů je drsná. Svět okolo nás je nepředvídatelný a my nepřipraveni, Polsko chce hrát spolu s Německem první housle

Před dvěma dny 03:37

Martin Horálek: Pohled z Kostnice

Dvojblok náboženských svátků na začátku července působí v sekulárním Česku zvláštně. Vysvětlení je ovšem snadné. Nejde v nich ani tak o oslavu historických osobností spojených s církví, jako spíš o hledání smyslu vlastních dějin. Cyril s Metodějem jsou zejména pro Moravany součástí jejich identity. Totéž lze tvrdit také o Janu Husovi, byť spíše v západní polovině naší země.

Před dvěma dny 03:13

Iva Špačková: Stížnost českých pánů proti upálení Jana Husa inspiruje k odvaze a toleranci i dnes

  1. července 1415 byl za své názory kritizující morální krizi katolické církve upálen v Kostnici český myslitel, pedagog a kazatel Jan Hus. Jeho krutá smrt vyvolala v Českém království obrovské rozhořčení.
Před dvěma dny 03:59

Petr Honzejk: Orbán v Moskvě, u Babišů ticho

Člověka dobře poznáme podle toho, jaké si vybírá kamarády. Platí to samozřejmě i pro politiky, ba i pro celé politické formace. Skrze uzavřená spojenectví, pokud tedy nejsou vynucená, se ukazují jejich skutečné postoje, skutečná podstata jejich politiky.

Před dvěma dny 03:24

Libor Dvořák: Trump a mírový plán pro Ukrajinu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval amerického exprezidenta a nejvážnějšího uchazeče o post hlavy státu v letošních listopadových prezidentských volbách v USA, Donalda Trumpa, aby se s ním a poté i se zbytkem světa podělil o svou představu ukončení války na Ukrajině do 24 hodin. Učinil tak ve středečním interview pro Bloomberg TV.