Názory a argumenty
Před třemi dny

Poslechněte si podcast: Petr Janyška: Francouzská krajní pravice je na krok od získání moci

Nedělní první kolo voleb bylo ve Francii šokem – přestože se takový výsledek už několik dní očekával. Krajní pravice má na dosah ruky možnost dostat se k moci, což bylo ještě před pár lety něco nepředstavitelného. Pro zakladatele moderní Francie de Gaulla, který s krajní pravicí celý život bojoval a pod jejímiž kulkami v atentátu málem zahynul, by to bylo něco nemyslitelného.

03:46

Názory a argumenty

Vydává: Český rozhlas

Každý den pohled pod povrch událostí doma i ve světě. Komentáře, analýzy. Informace, rozhovory a debaty.

Web

Včera 03:52

Jiří Leschtina: Společnost volá po regulaci zbraní. Politici by měli pozorně naslouchat

Bylo pochopitelné, že se po masové vraždě na pražské Filozofické fakultě UK ozvalo volání po přísnější regulaci střelných zbraní. Tím spíš poté, co policie zveřejnila závěry půlročního vyšetřování, objasňující řadu detailů, jsou na místě otázky, jestli by vláda neměla přijít s dalším utužením zbrojní legislativy.

Včera 03:27

Jiří Pehe: Trumpovo největší eso na cestě do Bílého domu je Biden

Demokratická strana ve Spojených státech čelí těžko řešitelnému dilematu: Pokud prezident Joe Biden neodstoupí z prezidentského klání, jeho republikánský soupeř Donald Trump skoro jistě vyhraje. Pokud Biden odstoupí, je možné, že se mezi demokraty narychlo najde kandidát, který Trumpa porazí, ale není to zdaleka jisté.

Včera 03:32

Kateřina Perknerová: Co mají společného Ivan Hašek a Petr Fiala?

Slováci vypadli na Mistrovství Evropy ve fotbale v osmifinále s Anglií, Gruzínci se Španěly a Slovinci s Portugalci. Poražená mužstva odjížděla domů se vztyčenou hlavou, předvedla skvělou hru a na trávníku nechala všechny síly. Češi vypadli ve skupině a ze šampionátu odjeli s ostudou. Mizerný fotbal, v rozhodujícím mači červená karta pro Baráka, plno faulů a žádné chytré gólové šance. Jejich představení v Německu maně připomíná vládní lopocení.

Včera 03:35

Radko Kubičko: Volný pohyb hnutí ANO po politické scéně

Odchod dosavadní české zástupkyně v Evropské komisi Věry Jourové z hnutí ANO, byl prý přátelským rozchodem, položil ale opět otázku dalšího politického směřování aktuálně nejsilnějšího uskupení české scény. Zdá se, že se bude pokoušet vyzkoušet nějaký další ideový posun, takže rozchod je sice přátelský, ale asi spíše myšlenkový.

Včera 25:57

Poslechněte si všechny čtvrteční komentáře s Petrem Schwarzem

Patrioti jsou marketingová operace, Babiš se prostě připojí k evropské krajní pravici. Volný pohyb hnutí ANO po politické scéně. Co mají společného Ivan Hašek a Petr Fiala? Trumpovo největší eso na cestě do Bílého domu je Joe Biden. Společnost volá po regulaci zbraní. Politici by měli pozorně naslouchat.

Včera 03:34

Alena Scheinostová: Řízek z koncentráku

Před několika týdny se po desetiletích dlouhého zápasu konečně otevřel důstojný památník na místě někdejšího koncentračního tábora v Letech u Písku. Ano, toho koncentračního tábora pro české Romy a Sinty, o kterém jsme si vyslechli z úst vysoce postavených osob, že vlastně neexistoval, že se tam lidé zlovolně nemyli, a kdo nepracoval, šup a byl tam.

Včera 04:24

Karel Barták: Patrioti jsou jen marketing. Babiš se prostě připojí k evropské krajní pravici

Když Andrej Babiš po boku maďarského premiéra Viktora Orbána a šéfa rakouských Svobodných Herberta Kickla vyhlašovali o víkendu vznik Patriotů pro Evropu, nové a ambiciózní politické formace v EU, vypadalo to na průlomovou operaci. Po pár dnech se ukazuje, že nepůjde o nic jiného než o nový nátěr staré klasické krajně pravicové formace Identita a demokracie.

Před dvěma dny 03:59

Ivan Štern: Mela kolem premiérky Meloniové

Rozhodnutí tří frakcí Evropského parlamentu – socialistů, lidovců a liberálů, vládnoucích těsnou většinou –, podle kterého bude předsedkyní Komise opět křesťanská demokratka Ursula von den Leyenová, šéfem Evropské rady portugalský socialista Antonio Costa a že zahraniční politiku získá estonská liberálka Kaja Kallas, je jasné jen zdánlivě. Pro případ, že by se někteří vlastní poslanci zdráhali, je totiž třeba kandidátům zajistit hlasy i z jiných frakcí.

Před dvěma dny 03:53

Martin Fendrych: Babiš vyrazil na lov voličů Okamury. Láká je na nacionalismus a antievropanství

Andrej Babiš (ANO) se doma pouští do války s Tomio Okamurou a jeho SPD. Dělá to oklikou, přes ruku a zdánlivě nepochopitelně. On, maďarský premiér Viktor Orbán a Svobodná strana Rakouska (FPÖ) Herberta Kickla zakládají novou politickou alianci v Evropském parlamentu, oznámili ve Vídni.

Před dvěma dny 03:09

Tereza Zavadilová: Společně v nejistotě

Stále čelíme mnoha nejistotám, prohlásila tento týden šéfka Evropské centrální banky Christine Lagardeová. Měla na mysli ekonomický vývoj především prizmatem inflace, kterou centrální bankéři řeší nejvíc. Zmínila také budoucí vývoj ekonomiky, mezd, nezaměstnanosti a toho, jestli nás nečeká další nabídkový či poptávkový šok. Nejistota, to je realita dneška i v širším smyslu. Makroekonomická situace je na geopolitice závislá čím dál víc, a ta se zmítá v chaosu.