Názory a argumenty
Před dvěma dny

Poslechněte si podcast: Petr Šabata: Státní rozpočet na příští rok bude předvolební, jednání o něm pak zvlášť tvrdá

Sestavování státního rozpočtu na rok 2025 bude ještě obtížnější než jindy, a to přinejmenším ze dvou důvodů: Vláda, koaliční strany i jednotliví ministři se budou chtít blýsknout před klíčovými sněmovními volbami příští rok na podzim. Některé výdaje kabinet zatím škrtil, ačkoliv to byla jeho priorita, školství by mohlo vyprávět. Zde bude velký tlak dobře zdůvodněný i věcně.

03:24

Názory a argumenty

Vydává: Český rozhlas

Každý den pohled pod povrch událostí doma i ve světě. Komentáře, analýzy. Informace, rozhovory a debaty.

Web

Včera 03:59

Ivan Štern: Mela kolem premiérky Meloniové

Rozhodnutí tří frakcí Evropského parlamentu – socialistů, lidovců a liberálů, vládnoucích těsnou většinou –, podle kterého bude předsedkyní Komise opět křesťanská demokratka Ursula von den Leyenová, šéfem Evropské rady portugalský socialista Antonio Costa a že zahraniční politiku získá estonská liberálka Kaja Kallas, je jasné jen zdánlivě. Pro případ, že by se někteří vlastní poslanci zdráhali, je totiž třeba kandidátům zajistit hlasy i z jiných frakcí.

Včera 03:42

Jan Fingerland: Odstíny šedočerné aneb Dvě otázky íránských voličů

První kolo íránských prezidentských voleb dopadlo podle očekávání. Do druhého kola postoupili dva kandidáti. Voliči se budou muset rozhodnout nejen o tom, kterého si vyberou, ale i v otázce, jestli je mezi nimi opravdu podstatný rozdíl.

Včera 03:46

Petr Janyška: Francouzská krajní pravice je na krok od získání moci

Nedělní první kolo voleb bylo ve Francii šokem – přestože se takový výsledek už několik dní očekával. Krajní pravice má na dosah ruky možnost dostat se k moci, což bylo ještě před pár lety něco nepředstavitelného. Pro zakladatele moderní Francie de Gaulla, který s krajní pravicí celý život bojoval a pod jejímiž kulkami v atentátu málem zahynul, by to bylo něco nemyslitelného.

Včera 04:13

Martin Fendrych: Černochové se nelíbí videa Řehky. Šéf armády ale dělá přesně to, co je potřeba

Má mít náčelník generálního štábu české armády Karel Řehka účet na síti X a promlouvat k vojákům i nevojákům? Generál nedávno oživil svůj starý, původně twitterový účet na síti X a 3. června odvysílal první video. Říká mu briefing, mluví v něm velmi civilně k vojákům i civilistům. Sám popsal, že natáčení vzniklo „punkově“, rozuměj „na koleni“. Jde o osobní pohled Řehky na to, co se děje u nás i ve světě.

Včera 26:01

Poslechněte si všechny úterní komentáře s Radko Kubičkem

Debata o zahraniční politice by neměla probíhat jen na Hradě, ale i v podhradí. Omyl ministryně Černochové. Francouzská krajní pravice je na krok od získání moci. Odstíny šedočerné aneb Dvě otázky íránských voličů.

Včera 04:02

Lukáš Jelínek: Debata o zahraniční politice by neměla probíhat jen na Hradě, ale i v podhradí

Nejvyšší ústavní činitelé se nad zahraniční politikou Česka potkali mezi summity Evropské unie a Severoatlantické aliance. Traduje se, že v obou institucích boxujeme ve vyšší váhové kategorii, než by nám příslušelo. Je to ocenění naší stability ale i solidarity, zejména na pozadí války na Ukrajině. Jde nám to i v kuloárech.

Před dvěma dny 03:28

Karel Hvížďala: O ruské sebelži a otázce viny

Nejhorší a zřejmě i nejnebezpečnější ze všech lží je sebelež, která zabraňuje člověku či společenství zahlédnout své slabiny i přednosti, což vede k neschopnosti se orientovat ve světě a ke ztrátě svobody.

Před dvěma dny 03:56

Julie Hrstková: Byt ve městě, výhra v loterii. Politici asi chtějí, aby bydlení bylo jen dražší

Když zemřel táta, máma nám dvěma sourozencům dala na výběr. Jeden si může vzít činžovní dům na centrálním náměstí v rodném městě, druhý byt v Praze. Vybrala jsem si dům. Bylo to špatné rozhodnutí, svěřila se mi kamarádka, která pochází z malebného města v západních Čechách.

Před dvěma dny 04:18

Karel Barták: Evropské strategické agendě chybí finanční opora, bez které ji ale nejde naplnit

Od poslední schůze Evropské rady se hlavně čekalo, že nominuje trojici politiků do čela institucí Evropské unie na příštích pět let. Tento úkol lídři „sedmadvacítky“ splnili – a zřejmě se tím tak vyčerpali, že už neměli čas ani chuť se pořádně věnovat druhému hlavnímu bodu, kterým byla „strategická agenda“ EU na příštích pět let. Tedy seznam hlavních cílů, případně směrů, na které se Rada EU a zejména nová Evropská komise mají soustředit v období 2025 –2029.

Před dvěma dny 26:00

Poslechněte si všechny pondělní komentáře s Janem Bednářem

Státní rozpočet na příští rok bude předvolební, jednání o něm zvlášť tvrdá. Jak se projeví snížení sazeb v dostupnosti bydlení. Evropské strategické agendě chybí finanční opora, bez které ji nejde naplnit. Vzpomínka na Adama Černého. O ruské sebelži a otázce viny. Podruhé středem pozornosti.