Návraty do minulosti
Před 2 týdny

Poslechněte si podcast: Připojení Česka k internetu v roce 1992 žádalo oficiální název pro síť. Ve hře byla i zkratka Fernet

  1. února 1992 se tehdejší Československo oficiálně připojilo k internetu. Stalo se tak na pražském ČVUT. Slovo internet však u nás tou dobou znalo jen pár vědců a technických nadšenců, kteří byli u toho.
01:47

Návraty do minulosti

Vydává: Český rozhlas

Vojta Kotek připomíná významné osobnosti, události, objevy, vynálezy, technické novinky a stavby, které se pojí s naší historií.

Web

Včera 01:46

Edmund Husserl je považován za zakladatele moderní fenomenologie. Měl i významné žáky

Německý filozof moravského původu Edmund Husserl se narodil roku 1859 v Prostějově do židovské rodiny. Jeho otec Abraham byl obchodníkem se střižním a módním zbožím.

Před dvěma dny 01:37

Chrám svaté Barbory měl zdůraznit slávu hornického města, stal se ale cennou historickou památkou

Dominantou Kutné Hory je bezesporu chrám postavený ve stylu vrcholné a pozdní gotiky. Základy tohoto svatostánku pocházejí z roku 1388, nepoložili je však církevní hodnostáři.

Před třemi dny 01:47

Kvůli tíživé robotě a osobní nesvobodě došla v roce 1680 sedlákům v Čechách trpělivost a povstali

Byla druhá polovina 17. století, Třicetiletá válka dávno skončila, a lidem se přesto žilo pořád špatně. Šlechta stupňovala své nároky na životní úroveň, přestože jejích živitelů výrazně ubylo.

Před čtyřmi dny 01:44

Ferda Mravenec jako komiksový hrdina s puntíkovaným šátkem, kterého nic nerozhází

Američané mají svého Mickey Mouse, my máme Ferdu Mravence. Komiksového hrdinu s puntíkovaným šátkem na krku, který je vždy optimisticky naladěný a nic ho nerozhází.

Před pěti dny 01:52

První televizní diváky přivítal herec Jaroslav Marvan. František Filipovský předvedl Harpagona

Od počátku 20. let 20. století byli Čechoslováci zvyklí poslouchat zprávy, hudbu nebo třeba sportovní přenosy z rozhlasu. Bylo jen otázkou času, kdy se ke zvuku připojí také obraz.

Před týdnem 01:43

Populární představení Brundibár zneužili nacisté pro svou propagandu. Odnesl to autor i děti

Dětskou operu Brundibár napsal skladatel Hans Krása na libreto Adolfa Hoffmeistera už v roce 1938. Premiéru měla však až o 4 roky později v židovském sirotčinci v Praze.

Před týdnem 01:42

Kilián Ignác Dientzenhofer po sobě zanechal na 200 staveb po celém území Čech

Vyrůstat v tvůrčím prostředí a být každodenním svědkem otcovy kreativní práce, to je silný motiv k tomu, aby se syn takzvaně potatil. A přesně to byl případ architekta a stavitele Kiliána Ignáce Dientzenhofera, narozeného roku 1689 v Praze.

Před týdnem 01:49

Díky profesionální i amatérské tradici je české loutkářství na seznamu UNESCO

Loutkové divadlo bychom dodnes našli v nejedné z českých domácností. Je to pokračování tradice, jejíž počátky můžeme vystopovat na přelomu 18. a 19. století.

Před týdnem 01:50

František Josef I. na trůnu vydržel 67 let. Byl velký pedant, v rozsáhlé říši chtěl udržet pořádek

Budoucí císař se narodil roku 1830 a od dětství žil v naději, že jednoho dne usedne na habsburský trůn. Dočkal se v osmnácti letech, když abdikoval jeho strýc Ferdinand I. Dobrotivý.