Návraty do minulosti
Před dvěma dny

Poslechněte si podcast: Legendární plastická trhavina semtex byla jednou z hvězdných komodit socialistického exportu

Jako tehdy nový vynález ho začala v roce 1955 vyrábět chemička v Pardubicích–Semtíně. Na jeho vzniku se společně podíleli Stanislav Brebera a Radim Fukátko. Semtex vyvíjeli jako ženijní trhavinu, použitelnou i v dobách míru – třeba při demolicích.

01:44

Návraty do minulosti

Vydává: Český rozhlas

Vojta Kotek připomíná významné osobnosti, události, objevy, vynálezy, technické novinky a stavby, které se pojí s naší historií.

Web

Dnes 01:50

První závod Velké pardubické se jel o 8 tisíc zlatých. Trasa i typy překážek se v čase různě měnily

Kořeny jednoho z nejstarších a nejtěžších dostihů kontinentální Evropy můžeme vystopovat v roce 1842. Tehdy se v Pardubicích poprvé závodilo s terénními překážkami.

Včera 01:52

Kdo by neznal kněžnu z knihy Babička od Boženy Němcové. Znáte příběh ženy, jež jí byla předobrazem?

Kateřina Frederika Vilemína Benigna Kuronská, kněžna Zaháňská pocházela ze šlechtického rodu, jehož statky se nacházely na území dnešní Litvy, Polska i Čech.

Před třemi dny 01:54

Jan Evangelista Purkyně byl za zásluhy v oblasti vědy povýšen na rytíře. Pouze 14 dní před smrtí

Narodil se roku 1787 v Libochovicích, jeho otec byl správcem zdejšího panství. Studoval na pražské lékařské fakultě a pak se usadil na univerzitě ve Vratislavi.

Před šesti dny 01:44

Klášter Zlatá koruna vznikl ze slibu a politických důvodů. Měl stát v cestě rozpínavosti Vítkovců

Legenda praví, že krále Přemysla II. Otakara vedl k založení kláštera Zlatá koruna zbožný slib. Ten dal roku 1260 před bitvou u Kressenbrunnu proti uherskému králi Bélovi IV. A po svém vítězství ho splnil.

Před týdnem 01:54

Václav II. zavedl mincovní reformu a pražský groš platil za jednu z nejstabilnějších evropských měn

Český král, který byl předposledním přemyslovským panovníkem. Jeho otec Přemysl II. Otakar zahynul poražen v bitvě na Moravském poli.

Před týdnem 01:53

Emil Škoda z továrničky se třemi desítkami dělníků vybudoval mamutí podnik

Historie Škody Plzeň se začala psát v polovině 19. století. Tehdy hrabě Arnošt Waldstein-Wartenberg otevřel v Plzni pobočku svých strojíren a sléváren.

Před týdnem 01:45

Jiří Raška vybojoval v roce 1968 vůbec první zlatou medaili ze zimních olympijských her

Skokan na lyžích a český lyžař století, kterému kamarádi přezdívali Franta, se narodil 4. února 1941. Pocházel z Frenštátu pod Radhoštěm, z kraje, kde se prý děti „rodí s lyžemi na nohou“.

Před týdnem 01:44

Sliby Malé dohody se nenaplnily. Když došlo k ohrožení, Jugoslávie i Rumunsko závazky vypověděly

S koncem první světové války roku 1918 vzniklo ve střední Evropě mnoho nových států. Silný vliv na ně měla Francie, která podporovala jejich spojenectví. V roce 1921 proto vznikla takzvaná Malá dohoda – vojensko-hospodářský pakt mezi Československem, Jugoslávií a Rumunskem.

Před týdnem 01:59

Umělecký rozmach tvorby Antonína Slavíčka skončil předčasně. Byl mistrem v zachycení pohybu na obraz

Malířský styl impresionismus se sice zrodil ve Francii, ale má i své české představitele. A jedním z těch nejvýraznějších byl i Antonín Slavíček.