Návraty do minulosti
NejnovějšíDnes

Poslechněte si podcast: Václav IV. byl po celý život srovnáván se svým úspěšným otcem. Toto břemeno nenesl dobře

Být po celý život srovnáván s úspěšným otcem, to je těžké břemeno, které ne každý unese. Král Václav IV. je toho dokonalým příkladem. Narodil se roku 1361 a jeho otec, císař Karel IV., ho nechal korunovat králem už ve dvou letech.

01:53

Návraty do minulosti

Vydává: Český rozhlas

Vojta Kotek připomíná významné osobnosti, události, objevy, vynálezy, technické novinky a stavby, které se pojí s naší historií.

Web

Včera 01:35

Zámek Humprecht je postaven ve stylu raného baroka. Hrabě chtěl tímto dílem potěšit svoji ženu

Na okraji města Sobotka na Jičínsku na první pohled zaujme stavba, která se svou nezaměnitelnou architektonickou koncepcí výrazně liší od ostatních šlechtických sídel. Elipsovitý tvar půdorysu je zcela ojedinělý.

Před dvěma dny 01:42

Tadeáš Hájek z Hájku měl zásadní vliv na rozvoj vědeckého bádání v Čechách

Narodil se roku 1525 do rodiny pražského univerzitního bakaláře. Studoval ve Vídni, Boloni nebo v Miláně a zaměřil se především na matematiku, astronomii a medicínu.

Před třemi dny 01:39

Stavebnice Merkur prošla rukama mnoha generací. Sehrála i klíčovou roli při výrobě kontaktních čoček

Základem stavebnice Merkur jsou pásy a profily různých tvarů a délek z lakovaného ocelového plechu se sítí předvrtaných otvorů. Autorem stavebnice je Jaroslav Vancl, rodák z Benátek nad Jizerou.

Před šesti dny 01:42

Josef Václav Sládek se stal zakladatelem české poezie pro děti. Některé verše byly také zhudebněny

„Znám křišťálovou studánku, kde nejhlubší je les…“, tak začínají nejslavnější verše spisovatele Josefa Václava Sládka. Narodil se 27. října 1845 ve Zbirohu.

Před týdnem 01:40

Sázavský klášter je třetí nejstarší mužský klášter v Čechách. Jeho unikátem je Sázavská madona

Počátkem 11. století se v jeskyni nad řekou Sázavou usadil poustevník jménem Prokop. Shromáždil kolem sebe své následovníky, a tak byl v těch místech kolem roku 1032 položen základ benediktinskému klášteru, třetímu nejstaršímu mužskému klášteru v Čechách.

Před týdnem 01:50

Prvním titulem, kterým se Karel IV. honosil, byl markrabě moravský

Narodil se roku 1316 Janu Lucemburskému a Elišce Přemyslovně, a dostal tradiční přemyslovské jméno Václav. Vzdělání získal na francouzském dvoře, kde se dokonce zasnoubil a později oženil s Blankou z Valois.

Před týdnem 01:42

První vagony se dopravovaly na speciálním valníku o šesti silných kolech s mohutnou gumovou obručí

V roce 1852 zakoupil František Ringhoffer na tehdejším pražském předměstí Smíchově pozemky, na nichž vyrostl rozsáhlý tovární areál. O dva roky později, 20. dubna 1854, z něj vyjel první český nákladní vagon.

Před týdnem 01:47

Kníže Rostislav rozšířil území Velké Moravy bez porážky. Nakonec ho zajal synovec a vydal Frankům

Letopočty jeho narození ani úmrtí nejsou známé, víme však, že Rostislav vládl Velkomoravské říši v polovině 9. století. Byl synovcem Mojmíra I. a vlády se ujal roku 846.

Před týdnem 01:36

Ve vesnici Modrá to žilo už v minulosti. Na základě archeologických nálezů tu byl vybudován skanzen

Místo ve středním Pomoraví, které představuje život v opevněném sídlišti z doby Velké Moravy. Na svahu na okraji vesnice Modrá v okrese Uherské Hradiště to žilo už v hluboké minulosti.