Návraty do minulosti
30. červenec 2024

Poslechněte si podcast: Hrdinové, nebo vrazi? Bratři Mašínové dodnes rozdělují českou společnost

Ctirad a Josef Mašínové jsou rozporuplnými postavami české historie. Jejich otec Josef Mašín starší byl důstojník československé armády a za Protektorátu působil v legendární odbojové skupině přezdívané Tři králové.

01:54

Návraty do minulosti

Vydává: Český rozhlas

Vojta Kotek připomíná významné osobnosti, události, objevy, vynálezy, technické novinky a stavby, které se pojí s naší historií.

Web

Dnes 01:39

Dušan Jurkovič vtiskl nezaměnitelnou podobu Luhačovicím, za pozornost stojí i vila v Žabovřeskách

Tvorba architekta, návrháře nábytku a etnografa Dušana Samo Jurkoviče má osobitý styl ovlivněný secesí, modernou a lidovou architekturou. Bývá nazýván „básníkem dřeva“.

Včera 01:46

Nejen lupič Babinský. V kasematech na Špilberku poseděli také různí revolucionáři

První písemná zmínka o hradu, který založil král Přemysl II. Otakar, je datována rokem 1277. Na přelomu 14. a 15. století byl sídlem moravských markrabat z rodu Lucemburků, mladšího bratra Karla IV. Jana Jindřicha a jeho syna Jošta Lucemburského. Poté sloužil jako vojenská pevnost, která sehrála významnou roli za dob husitských válek i ve válce třicetileté – švédská vojska ho obléhala dlouho, ale marně.

Před dvěma dny 01:51

Bohuslav Balbín psal v latině, přesto usilovně bránil češtinu. Jako dítě přečetl Hájkovu kroniku

Kněz, historik, zeměpisec a také pedagog se narodil 3. prosince 1621 v Hradci Králové. Po otcově smrti se spolu s matkou přestěhoval na zámek v Častolovicích, kde vyrůstal.

Před třemi dny 01:47

Staří Římané v olomoucké čtvrti Neředín skutečně byli. Dokládají to archeologické výzkumy

Podle pověsti město Olomouc založil sám Gaius Julius Caesar a dal mu i jméno: zkomolením slova Juliomontium údajně vznikl název Olomouce.

Před šesti dny 01:46

Edmund Husserl je považován za zakladatele moderní fenomenologie. Měl i významné žáky

Německý filozof moravského původu Edmund Husserl se narodil roku 1859 v Prostějově do židovské rodiny. Jeho otec Abraham byl obchodníkem se střižním a módním zbožím.

Před týdnem 01:37

Chrám svaté Barbory měl zdůraznit slávu hornického města, stal se ale cennou historickou památkou

Dominantou Kutné Hory je bezesporu chrám postavený ve stylu vrcholné a pozdní gotiky. Základy tohoto svatostánku pocházejí z roku 1388, nepoložili je však církevní hodnostáři.

Před týdnem 01:47

Kvůli tíživé robotě a osobní nesvobodě došla v roce 1680 sedlákům v Čechách trpělivost a povstali

Byla druhá polovina 17. století, Třicetiletá válka dávno skončila, a lidem se přesto žilo pořád špatně. Šlechta stupňovala své nároky na životní úroveň, přestože jejích živitelů výrazně ubylo.

Před týdnem 01:44

Ferda Mravenec jako komiksový hrdina s puntíkovaným šátkem, kterého nic nerozhází

Američané mají svého Mickey Mouse, my máme Ferdu Mravence. Komiksového hrdinu s puntíkovaným šátkem na krku, který je vždy optimisticky naladěný a nic ho nerozhází.

Před týdnem 01:52

První televizní diváky přivítal herec Jaroslav Marvan. František Filipovský předvedl Harpagona

Od počátku 20. let 20. století byli Čechoslováci zvyklí poslouchat zprávy, hudbu nebo třeba sportovní přenosy z rozhlasu. Bylo jen otázkou času, kdy se ke zvuku připojí také obraz.

Před 2 týdny 01:43

Populární představení Brundibár zneužili nacisté pro svou propagandu. Odnesl to autor i děti

Dětskou operu Brundibár napsal skladatel Hans Krása na libreto Adolfa Hoffmeistera už v roce 1938. Premiéru měla však až o 4 roky později v židovském sirotčinci v Praze.