Na Východ!
2. srpen 2024

Poslechněte si podcast: Co udělal Vladimir Putin pro ukrajinské národní obrození?

Spasibo bolšoje, nebo duže ďjakuju? Ještě před deseti lety bylo tohle dilema na Ukrajině jen akademické. Úředním jazykem sice byla ukrajinština, ale velká část lidí, hlavně na východě a jihu země, mluvila převážně rusky. Teď se ale stala jazyková otázka nejen symbolem ukrajinské identity, ale taky holého přežití. Proč, to ukazuje podcast Na Východ!

25:15

Na Východ!

Vydává: Český rozhlas

Podcast Českého rozhlasu Plus zaměřený na postsovětský prostor.

Web

Před třemi dny 04:36

BONUS: Osudy obětí a jejich rodin po beslanském masakru

Smutná fakta a těžké emoce. Masakr v beslanské škole na začátku září 2004 je pro Josefa Pazderku traumatickou zkušeností. Do Čečenska jezdil jako humanitární pracovník, pak se do tohoto města několikrát vrátil a v letech 2008 až 2009 tam i natáčel s přeživšími. V bonusovém materiálu podcastu Na Východ! potom spolu s Ondřejem Soukupem dávají tipy na dokumenty a audiovizuální zpracování této události, které ji alespoň trochu pomáhají odžít a pochopit širší obraz tehdejší doby.

Před týdnem 25:07

Beslanský masakr aneb Jak Putin začal utahovat šrouby

Zahájení školního 2004/2005 v městečku Beslan v Severní Osetii na jihu Ruska. Při proslovu ředitelky Školní budovy 1 vběhli do přítomného davu čečenští islamističtí teroristé řízení polním velitelem Šamilem Basajevem. Zajali zhruba 1200 školáků a jejich rodičů a zavřeli je do malé tělocvičny školy. Tam je drželi v horku, bez vody a jídla tři dny. 3. září vnikly do budovy ruské bezpečnostní složky a při nepřehledné přestřelce s nasazením těžkých zbraní zemřelo přes 300 lidí.

Před 2 týdny 46:14

BONUS: Na Východ! a Přepište dějiny

S ruskou invazí je v Česku dodnes spojen vznik mýtu o Rusácích. Nejen o tom se mluvilo na crossoveru podcastů Přepište dějiny a Na Východ!. Autoři se sešli na konferenci Hranice (ne)svobody.

Před 3 týdny 22:44

Když se Česku dějí dějiny. Dospělý pohled na srpen 1968

Podcast Českého rozhlasu Plus Na Východ! se spojil s úspěšným „kolegou“ podcastem Přepište dějiny historiků Martina Gromana a Michala Stehlíka. Vznikla tak společná debata o pohledu na srpnové události 1968 a období krátce před nimi a po nich, natočená za účasti veřejnosti v pražském kulturním centru Vzlet 15. července 2024. Nabízíme vám sestřih této debaty, jako bonusový materiál od 23. srpna potom také její plné znění.

9. srpen 2024 06:06

BONUS: Ukrajinská literatura na frontě i v divadle

Ukrajinsky psaná literatura zažívá i přes válečné podmínky rozkvět, a tak v bonusu k podcastu Na Východ! přikládají Josef Pazderka a Ondřej Soukup tipy na nejzajímavější knihy, s nimiž je možné seznámit se i v českém překladu.

26. červenec 2024 01:02:29

BONUS: Timothy Snyder and Sevgil Musaieva debate

In mid-July, American historian Timothy Snyder visited the conference Borders of (Un)Freedom, organized by Czech Radio Plus and the Václav Havel Library. He was in conversation with the editor-in-chief of Ukrainska Pravda, Sevgil Musaieva. We present a recording of the debate in English, without translation.

19. červenec 2024 23:37

Snyder: Trump ochromí Ameriku a to bude výhoda pro Rusko

Ohlédnutí za debatou amerického historika Timothyho Snydera a šéfredaktorky deníku Ukrajinska pravda Sevhil Musajevové o válce na Ukrajině a otázce, proč by nás, Evropany, měla zajímat i nadále. V podobě osobních komentářů Josefa Pazderky a Ondřeje Soukupa ho nabízí nový díl podcastu Na Východ!. Debata zazněla na konferenci Hranice (ne)svobody, kterou pořádal Český rozhlas Plus ve spolupráci s Knihovnou Václava Havla.

12. červenec 2024 08:13

BONUS: Rapperská omluva ukrajinské rodině v Thajsku

Řekni to písní! Hudební díl podcastu Na Východ! o ruských muzikantech čelících morálnímu dilematu, zda invazi na Ukrajinu veřejně odsoudit či podpořit, a z toho plynoucích ekonomických a kariérních dopadech, si žádá více ilustračního materiálu.

5. červenec 2024 29:50

Když ve válce múzy nemlčí. Ruští hudebníci a invaze na Ukrajinu

Zpěvák Šaman se po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu stal asi nejznámějším uměleckým hlasem válečné propagandy. V tentýž týden, kdy vystoupil jako hlavní hvězda na koncertě ke Dni Ruska, mezitím vyprodal berlínský klub jiný ruský zpěvák s miliony fanoušků. Rapper Ivan Alexejev, který si říká Noize MC, uctil v Německu památku nedávno zemřelého opozičního politika Alexeje Navalného. Zvolit si stranu teď takhle musejí všichni ruští hudebníci.