Výdech
Epizoda 73. listopad 2022

Poslechněte si podcast: Na nálepky kašlete. Truchlit za zničenou přírodu je normální

Roste počet lidí, které trápí environmentální žal. Ten se projevuje jako pocit smutku, bezmoci, případně vzteku. Proč mnozí takové stavy zpochybňují? A proč je legitimní truchlit za ztrátu blízkého, ale ne za zničenou planetu?

32:40

Výdech

Vydává: Seznam Zprávy

Podcastová série Seznam Zpráv o duševním zdraví. Šárka Kabátová se ptá psychoterapeutů a odborníků, jak zvládat současné výzvy a zachovat klidnou hlavu. Nový díl každý čtvrtek na Seznam Zprávách, platformě Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích. Své příběhy a dotazy nám posílejte na vydech@sz.cz

Web

Epizoda 101. prosinec 2022 27:19

Porucha soustředění se netýká jen dětí. U dospělých má ale jiné projevy

Poruchy pozornosti řeší psychiatři a psychologové už desítky let, ale kolem diagnózy známé pod zkratkou ADHD se stále objevuje řada mýtů. Například že u dospělých vůbec neexistuje.

Epizoda 924. listopad 2022 20:44

Podzimní „depku“ nepodceňujte. Může jít o vážnější problém

Když negativní pocity v podzimních a zimních měsících překročí únosnou mez a zasahují do běžného života, nejde už jen o běžnou „podzimní depku“, ale diagnózu s názvem sezónní afektivní porucha.

Epizoda 810. listopad 2022 22:31

Kdo se vysmívá klimatickému žalu, jen utíká před strachem

Ještě před pár lety se o environmentálním žalu moc nemluvilo. Dnes už to naštěstí není tak velké stigma, říká psychoterapeutka Zdeňka Voštová. Pokud se ale přeci jen potkáte s odsudky, měli byste vědět, že jde dost možná o obranný mechanismus jejich autorů.

Epizoda 627. říjen 2022 19:27

Péče jako „ženský“ úkol. Jak to změnit a zapojit ostatní?

Mezi základní vlastnosti rodiny patří i to, že se by se o sebe měli její členové vzájemně starat. Častěji ale tenhle úkol náleží ženám. Proč to tak je? A co by se muselo změnit, aby se více zapojovali muži?

Epizoda 520. říjen 2022 26:03

Pečujete zároveň o děti i rodiče? Dovolte si být sobečtí

Lidé, kteří se musí starat zároveň o děti i staré či nemocné rodiče, mohou velmi snadno dojít k syndromu vyhoření. Co dělat, když pečujícím dochází síly?

Epizoda 413. říjen 2022 27:57

Vaši blízcí uvěřili dezinformacím? Nepalte mosty

Jak se dezinformace a konspirační teorie podepisují na našich vztazích? A proč bychom se kvůli nim neměli donekonečna hádat? Odpovědi jsme hledali v podcastové sérii Výdech s klinickým psychologem a psychoterapeutem Adamem Suchým.

Epizoda 36. říjen 2022 32:18

Kdy už jít na terapii? A jak si najít terapeuta?

Mnoho lidí trpí úzkostmi a dalšími psychickými obtížemi z války, pandemie, zdražování, energetické krize i klimatického kolapsu. Děsí nás budoucnost. Tyto pocity jsou ale k naší výhodě kolektivně sdílené. Poslechněte si další díl Výdechu – podcastové série o tom, jak zvládat výzvy, které přináší současná doba.

Epizoda 229. září 2022 23:47

Svět nikdy nebude „v pořádku“. S úzkostí se musíme naučit pracovat

„Nechci shazovat trápení lidí, ale ve skutečnosti nečelíme ničemu extrémnímu. Je to přirozený běh událostí,“ uvádí téma Miroslav Světlák, klinický psycholog, psychoterapeut a přednosta Ústavu psychologie a psychosomatiky Lékařské fakulty Masarykovy univerzity. „Dlouhodobý stres vlastně jen znamená, že jsme se v té situaci nedokázali adaptovat,“ upřesňuje s tím, že je proto zvlášť důležité pečovat o vlastní duševní zdraví.

Epizoda 126. září 2022 01:17

Jak si vydechnout a nezapomínat na sebe?

Podcast Výdech vychází poprvé ve čtvrtek 29. září. Poslouchejte nás na Seznam Zprávách, platformě Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích. A nezapomeňte si nás přidat k odběru.