Babské rady
Před 3 týdny

Poslechněte si podcast: Na koutky a opary fungují kvasnice. Rtům dopřejte péči v podobě masky nebo domácího lesku

Popraskané rty mohou signalizovat, že vám chybí některý z vitamínů (E, B), selen (ořechy, semínka, pšeničné klíčky, pivovarské kvasnice) či zinek.

01:19

Babské rady

Vydává: Český rozhlas

Osvědčené tipy a návody (nejen) našich babiček.

Web

Včera 01:05

Bramboráky jinak. Upečte je na plechu, ozvláštnit je můžete přidáním jablek nebo řepy

Klasické bramboráky všichni známe. Stačí mít strouhané brambory, vejce, mouku, sůl, pepř, majoránku a česnek. Zajímavá je i kombinace s mletými škvarky nebo pečeným či vařeným masem. Pokud žádné maso není po ruce, lze přidat i houby.

Před čtyřmi dny 01:03

Jeho čerstvost poznáte tak, že pěkně křupne. Jak připravit zelený a bílý chřest?

Chřestová sezóna klepe na dveře. Jak v obchodě správně vybrat? Volte vždy pevný chřest, který se neohýbá a není namočený do vody. Zaručeně čerstvý chřest je takový, který se hned rozlomí a zřetelně křupne.

Před pěti dny 01:08

Aby nakrájené ovoce nezhnědlo aneb tady pomůže citron, ocet, ale i špetka soli

Čerstvé nakrájené ovoce bohužel rychle podléhá oxidaci. Zhnědne a nevypadá lákavě. Jak zabránit hnědnutí rozkrojených jablek, hrušek a banánů? Tím nejznámějším způsobem je pokapání ploch řezu citronovou šťávou.

Před šesti dny 01:12

Nízké teploty mangu nesvědčí. Nechte ho dozrát v papírovém sáčku s banánem nebo jablkem

Mango je vynikající tropické ovoce s nezaměnitelnou sladkou, aromatickou chutí. To nejsladší na světě se pěstuje na Filipínách. Z našich obchodů si většinou domů přineseme nezralé plody. Jak je skladovat, aby dozrály a nezačaly brzy hnít?

Před týdnem 01:13

Lesk zašlému nádobí, které umýváte v myčce, vrátí pouhá kulička alobalu

Nádobí, které denně umýváte v myčce, ztratilo svůj lesk? Vrátí mu ho kulička alobalu! Může za to oxidační proces, který vzniká při chemické reakci s tabletou do myčky. Podpoří to i vysoká teplota vody. Výsledkem je zářivý lesk příborů a odstranění nevábných šmouh.

Před týdnem 01:24

Nerezová trubička nebo syrový makaron v těstu při pečení odvede páru a zaručí vám rovný korpus

Při přípravě domácího dortu se může stát, že upečený korpus nevypadá dokonale – v centru se tvoří nevzhledný kopeček. Na vině je obvykle příliš vysoká teplota při pečení. Příště proto dort raději pečte pozvolna při nižších teplotách a až ke konci ji zvyšte, aby korpus zezlátl.

Před týdnem 01:21

Nejlepší je za čerstva. Kromě pesta upotřebíte medvědí česnek do polévek a salátů

Medvědí česnek je výborným antibiotikem, obsahuje velké množství jódu, snižuje krevní tlak a napomáhá detoxikaci. Může působit i projímavě a močopudně. Často se o něm mluví jako o životabudiči – jeho povzbuzující účinky oceňovali už naši předci, kteří ho považovali za povzbuzovač oslabeného nervového systému.

Před týdnem 01:09

Jak odstranit žmolky z oblečení? Kartáčem i jednorázovým holítkem, záleží na materiálu

Ošklivě vypadající žmolky se tvoří nejčastěji na svetrech, ale i na dalších textiliích. Citlivé prádlo proto perte naruby. Pokud máte vyzkoušeno, že některý svršek pouští chlupy, perte ho v povlaku na polštář. Nebudete je muset sbírat z ostatního oblečení.

Před týdnem 01:04

S citronem uděláte spoustu parády: vyčistíte s ním kuchyňskou baterii a dodáte vitamíny nehtům

Ještě než citron rozkrojíte, poválejte ho dlaní po stole. Uvolní se buněčné membrány a citron vydá více šťávy.

Před 2 týdny 01:22

Na jaře posbíráte květy, v létě listy. Fialka má v kuchyni široké využití

Fialka – vonná kráska, které se daří na stinných travnatých místech. Říká se, že čím je barva květů tmavší, tím je vůně výraznější. Taková fialka je pro sběr nejlepší, jen po delším dešti může být vůně doslova vyplavena.