Tady to znám
5. červenec 2023

Poslechněte si podcast: Na hvězdárně v Ondřejově máme největší dalekohled v České republice, říká astronom Pavel Suchan

V Ondřejově na Praze-východ stojí na vrchu jménem Manda už 125 let hvězdárna. Není ovšem lidovou hvězdárnou, která nabízí pohled na noční oblohu. Přesto se do ní můžete vydat na prohlídku a uvidíte toho víc než dost. Navíc se můžete projít krásně upraveným okolním parkem. Celým areálem hvězdárny nás provedl tiskový tajemník Astronomického ústavu Akademie věd České republiky Pavel Suchan.

23:57

Tady to znám

Vydává: Český rozhlas

Pojďte s námi poznat krásná místa, o kterých naši hosté říkají: Tady to znám.

Web

29. prosinec 2023 24:50

Miluju zasněžené Hrusice, říká někdejší vedoucí Památníku Josefa Lady Zdeňka Burianová

Když se řekne pohádková zima, představí si většina z nás poetické obrázky Josefa Lady. A kdo by je chtěl vidět zblízka a navíc poznat místo, které ho inspirovalo, měl by se vypravit do Hrusic na Praze-východ, kde se Josef Lada narodil a kde má dnes svůj památník. Nás obojím provedla dlouholetá přítelkyně malířovy rodiny a letitá pracovnice hrusického Památníku Josefa Lady a jeho dcery Aleny Zdeňka Burianová.

22. prosinec 2023 18:38

Štědrý den býval vnímán jako začátek nového roku, říká etnografka skanzenu v Přerově nad Labem

Jsou tu Vánoce, nejkrásnější svátky v roce, a tak jsme se tentokrát vydali za vánoční atmosférou. A jaké místo by pro to bylo příhodnější, než skanzen v Přerově nad Labem na Nymbursku. Soubor lidových staveb, který přibližuje nejen bydlení, ale i život našich předků a také jejich zvyky a tradice. Třeba právě o Vánocích. Do přerovského skanzenu nás zavedla etnografka Polabského národopisného muzea Hana Šídová.

15. prosinec 2023 19:43

Toulat se Toulavou můžete sami nebo podle návodu. Turistická oblast má pro každého něco

Turistická oblast Toulava se rozkládá na jihu Středočeského a na severu Jihočeského kraje. Její rozloha je přibližně dva tisíce kilometrů čtverečních a jejím přirozeným centrem je město Tábor. Toulava je plná přírodních krás i zajímavých památek a turistických míst. Člověk se po nich může vydat sám na vlastní pěst, anebo podle námětů, které tvůrci projektu pro turisty připravili. Spoluzakladatel Toulavy Pavel Hejhal nám je přišel představit do pořadu Tady to znám.

8. prosinec 2023 23:02

Na Svaté Hoře v Příbrami můžete strávit i noc. Zážitkový pobyt vám nabídne víc, než běžná prohlídka

Svatá Hora v Příbrami je nejslavnější mariánské poutní místo u nás. Pro svou polohu bývala označována za duchovní srdce Čech. Na vrcholu kopce stojí rozsáhlý raně barokní areál, který je plný pozoruhodných staveb a úžasných uměleckých děl. A také poklidné duchovní atmosféry. Působivým místem nás provedla Martina Jechortová z Římskokatolické farnosti Svatá Hora.

1. prosinec 2023 20:46

Rakovník má jedno z největších náměstí. Rakovnicko ukrývá tajemné kamenné řady nebo Skryjská jezírka

Rakovník sice není příliš velké město, přesto se může pochlubit jedním z největších náměstí u nás. A také řadou zajímavých památek. Kdo se vypraví dál do jeho okolí, může objevit krásné přírodní scenérie, narazit na tajuplné kamenné řady, najít zkamenělého trilobita nebo se dozvědět něco o životě dávných Keltů. Oblastí Rakovnicka nás provedl vlastivědný publicista Roman Hartl.

24. listopad 2023 19:58

Podbezdězí je nádherná pestrá krajina plná přírodního i historického bohatství

Podbezdězí je oblast na pomezí Středočeského a Libereckého kraje. Není nijak oficiálně určena nebo vymezena, ale z názvu je jasné, že jde o lokalitu rozprostírající se pod hradem Bezdězem. Zavede vás do Doks a k Máchovu jezeru, ale i k Vrátenskému mlýnu nebo do přírodní rezervace Klokočka. Zajímavá místa celé této oblasti nám představila Barbora Stehlíková z Muzea Podbezdězí v Bělé pod Bezdězem.

17. listopad 2023 22:46

Vrchu Vítkovu vévodí socha Jana Žižky. Národní památník nabízí historii i nevšední výhled na Prahu

Pražský vrch Vítkov je místem, kterým prošly dějiny a které je dnes jednou z významných dominant hlavního města. Stojí na něm Národní památník na Vítkově a také největší jezdecká socha v naší republice. Socha husitského vojevůdce Jana Žižky. Celý kopec je ale zároveň i parkem plným cest, laviček a dětských hřišť, kde je možné příjemně trávit volný čas. Vítkovem nás provedl vedoucí Oddělení novodobých českých dějin Národního muzea Tomáš Kavka.

10. listopad 2023 18:46

Perlou Vlašimi je zámecký park s pseudogotickými branami. V zámku sídlí Muzeum Podblanicka

Vlašim je město na Benešovsku, které leží na dohled bájné hory Blaníku. Může se pochlubit rozlehlým zámkem a překrásným zámeckým parkem plným soch a pozoruhodných staveb. Kromě toho můžete ve Vlašimi navštívit i paraZOO pro handicapovaná zvířata. Anebo se vydat do nedalekých Krasovic a nahlédnout do Domu přírody Blaníku. Všemi zmíněnými místy nás provedl historik a ředitel Muzea Podblanicka Radovan Cáder.

3. listopad 2023 18:40

Okolí Zdic, to jsou křivoklátské lesy a skalní vyhlídky. Na Vraní a Hudlické skále najdete kukátka

Město Zdice na Berounsku se nachází na okraji Křivoklátska. Jeho okolím se můžete toulat po turistických stezkách a objevit při tom i několik zajímavých skal a kopců. Na některých stojí pozoruhodné památky nebo rozhledny, ale všechny nabízejí krásné výhledy do okolní krajiny. A zastavit se můžete i na dvou známých hradech. Okolím Zdic nás provedl vedoucí místního Klubu českých turistů Mirek Zálom.

27. říjen 2023 21:22

Lvi u nás žijí v jednom výběhu s mangustami, říká ředitel zoologické zahrady Chleby René Franěk

V roce 1997 vznikla v obci Chleby na Nymbursku malá zoologická zahrada. Postupem času se značně rozrostla a přibylo do ní mnoho nejrůznějších obyvatel. Včetně vzácných opic druhu langur duk. Hned od začátku měla zahrada významné chovatelské úspěchy. A roku 2004 se stala první oficiální nestátní zoologickou zahradou. Celým jejím pestrým areálem nás provedl její zakladatel a ředitel René Franěk.