Tribuna
10. březen 2023

Poslechněte si podcast: Mussolini měl obrovský vliv na italský fotbal. Pro fašismus je ale sport ošidný, říká spisovatel Lee

Před pár týdny to bylo devadesát let od nástupu nacismu v Německu, na loňský říjen zase připadlo výročí sto let příchodu fašistického režimu Benita Mussoliniho v Itálii. A právě na tento neslavný milník si britský spisovatel a tvůrce blogu a podcastu Outside Write Chris Lee přichystal vydání knihy The Defiant: A History of Football Against Fascism, která mapuje, co v té době znamenal fotbal pro oba totalitární systémy.

21:15

Tribuna

Vydává: Český rozhlas

Sportovní magazín Radia Wave. Vojtěch Jírovec a Martin Vait komentují, jak se sportovní dění odráží ve společnosti – a naopak. Pohledy daleko za branky, body a vteřiny.

Web

29. prosinec 2023 42:03

Sportovní Silvestr 2023. Kdo a co nás pobavilo v uplynulém roce?

Kdo si počká, ten se dočká. Celou řadu nejvtipnějších, nejskandálnějších, ale taky nejbizarnějších momentů nabídl uplynulý rok 2023 až na samém konci, a tak je co vytahovat z rukávu. V nové a poslední Tribuně vyhlašujeme silvestrovské ceny.

22. prosinec 2023 27:57

Sportovní expanze Saúdské Arábie: Jaká je role fotbalu a jak ovlivňuje i další disciplíny?

Sportswashing – pojem, který se často objevuje v souvislosti se Saúdskou Arábií a jejími úmysly se sportovním prostředím. Právě saúdské zákulisní machinace byly zásadním hybatelem světového sportu v roce 2023. O co jde a proč právě tato země v posledních letech tak mohutně investuje do fotbalu, golfu, motorismu či bojových sportů?

15. prosinec 2023 40:16

Ze sportovce století troskou. Čeká Ullricha třetí život? Čím fascinují cyklističtí podvodníci?

Události jsou to staré zhruba dvacet let, ale až nyní se dá mluvit o jakési finální tečce. Bývalý cyklista Jan Ullrich, který jako jediný Němec vyhrál Tour de France, se po letech přiznal k tomu, že během své kariéry dopoval a že podvedl své fanoušky. Je jeho přiznání důležitým krokem, když o realitě tehdejší cyklistiky se ví už dlouho? A zaslouží si i prvotřídní sypač druhou šanci?

8. prosinec 2023 23:00

Netušené souvislosti českého fotbalu: Spisovatel Lee o derby „S” nebo prohře Československa s Itálií

O tuzemském fotbale zjistil věci, které u nás snad ještě nezazněly – minimálně nejsou všeobecně známé. Derby Slavie se Spartou je v domácí kopané považováno za posvátné. Tušili jste ale, že je nejstarší na evropském kontinentu mimo Britské ostrovy? Nový díl Tribuny přináší rozhovor s fotbalovým spisovatelem a podcasterem Chrisem Leem. Společně se ohlížíme za historickou rolí, kterou fotbal sehrál v propojení politiky a sportu, ale také za jeho vlivem na širokou veřejnost.

1. prosinec 2023 27:03

Štístko Šmicer? Nová kniha nabourává vnímání legendy. Ukazuje ostatním cestu po konci kariéry

Štístko a good guy českého fotbalu, bývalý vynikající hráč, stříbrný a bronzový medailista z Eura a vítěz Ligy mistrů. Fotbalová kariéra Vladimíra Šmicera je ověnčena nádhernými úspěchy, které dosáhl svým umem, láskou k fotbalu, ale taky vždy pozitivním a vítězným přístupem. A i ona pověstná kariéra po kariéře rozhodně stojí za řeč.

24. listopad 2023 44:21

Reprezentace už v českém fotbale není nejvíc. Dokazuje to alkoaféra a pád trenéra Šilhavého

Česká fotbalová reprezentace bude mít po pěti letech nového trenéra. Jaroslav Šilhavý u týmu skončil navzdory tomu, že s mužstvem postoupil na mistrovství Evropy. Bylo to překvapení, nebo nutnost? Proč byl v závěru svého působení tolik kritizovaný? A jak to bylo s opileckou aférou trojice reprezentantů?

3. listopad 2023 27:28

Cyklistický green deal. Nutnost, póza, podřezávání větve, nebo inspirace pro ostatní sporty?

Cyklistická sezona je sice převážně u konce, ale tenhle sport si vždy najde nějaké téma, o kterém se dá mluvit. Tentokrát se o něj postaral prezident Mezinárodní cyklistické unie David Lappartient, který předestřel poměrně ambiciózní plán, jak se má cyklistika chovat v době klimatických změn. Jde jen o prázdné floskule a snahu vypadat dobře navenek? Nebo je zatím upřímná snaha, jak tenhle sport, který se tváří zeleně, ale tak úplně zelený není, změnit?

20. říjen 2023 41:29

Maraton jako továrna na rekordy z říše snů. Co pohání nejdemokratičtější sport, ale i budí rozpaky?

V Berlíně a v Chicagu padly v posledních týdnech oba maratonské rekordy. Mohl za to další pokrok v technologii bot? Má v téhle bitvě navrch Etiopie nebo Keňa? A který výkon je kvalitnější, ženských 2:11 nebo mužských 2:00?

13. říjen 2023 44:16

Beckham: Co Netflix (ne)prozradil o muži, který přivedl fotbalový byznys do 21. století

David Beckham byl na přelomu tisíciletí nejsledovanější fotbalovou hvězdou, zároveň se stal jedním z prvních sportovců, který naplno pronikl i do světa showbyznysu. Právě o Beckhamovi nyní Netflix natočil sledovanou dokumentární sérii. Jak se povedla a co nám říká o někdejším kapitánovi britské reprezentace?

6. říjen 2023 33:13

Sagan: Sprinterský jednorožec i zahořklý klaun končí. Co odkázal slovenskému sportu?

Peter Sagan už do toho nešlape, alespoň ne na silnici. Kariéra velké osobnosti nejen slovenské cyklistiky, ale celého sportu se o víkendu uzavřela. Jaká byla Saganova největší vítězství? A jak se na velkého inovátora i baviče bude vzpomínat?