Mozaika
Dnes

Poslechněte si podcast: Pracovna: V ateliéru sochaře a multimediálního umělce Krištofa Kintery

Krištof Kintera (1973) je výrazný český sochař a multimediální umělec. Vystudoval Akademii výtvarných umění v Praze v ateliérech Jiřího Lindovského, Aleše Veselého, Michaela Bielického a Milana Knížáka. Postgraduál absolvoval v letech 2003–2004 na Rijksakademie van beeldende kunsten v Amsterdamu. Je také spoluzakladatelem experimentálního prostoru NoD nad legendárním pražským klubem ROXY.

27:16

Mozaika

Vydává: Český rozhlas

Živě moderovaný proud kulturního zpravodajství a publicistiky.

Web

Dnes 06:28

Všechno nejlepší, Oscare! 170 let od Wildova narození slavíme premiérou rozhlasové hry

Hra Wilde! vypráví příběh o zničující sebelásce, megalomanském pocitu výjimečnosti i o zneužívání slávy k uspokojení vlastních tužeb. Přiblížil nám ji režisér Ondřej Štefaňák.

Včera 12:43

Od Prodané nevěsty až po Zabijačku. Festival hudebního divadla OPERA nabídne tradici i experiment

Od ledna do dubna příštího roku se v Praze uskuteční 16. ročník Festivalu hudebního divadla OPERA 2025. Jde o reprezentativní přehlídku operních inscenací z téměř všech českých a slovenských kamenných divadel, festival ale přivítá i projekty alternativních tvůrců. Podrobnosti nám sdělila ředitelka festivalu Lenka Šaldová a umělecký ředitel operního souboru Jihočeského divadla Tomáš Ondřej Pilař.

Včera 04:48

Oscar zrozený z hecu. Studenti Filmové akademie Miroslava Ondříčka v Písku mají studentského Oscara

Česko má dalšího studentského Oscara. Konkrétně ho získali tvůrci ani ne půlhodinového dobového dramatu Krajan. Jeho příběh se odehrává o poslední silvestrovské noci druhé světové války v Sudetech. Do chalupy staršího vdovce, Čecha, přijde důstojník SS, který tu hodlá strávit dobu opravy porouchaného auta. A atmosféra postupně houstne…

Před dvěma dny 04:14

U České filharmonie hostuje francouzská dirigentka Nathalie Stutzmann

Nathalie Stutzmann patří mezi výrazné osobnosti světa klasické hudby. Tato francouzská pěvkyně kontraaltistka proslula především jako vynikající interpretka barokní hudby a písňové literatury. Před několika lety ale přestala zpívat a začala se věnovat své celoživotní vášni, a tou je dirigování. Dnes je respektovanou hudební ředitelkou Symfonického orchestru v Atlantě a hostuje u hudebních těles po celém světe. Více v rozhovoru, který připravil Daniel Jäger.

Před čtyřmi dny 11:39

Všichni si tak trochu říkáme o vyhoření, říká autor stejnojmenné knihy Petr Šesták

Patří město chodcům, cyklistům, nebo autům? Vyprávění rytmizované jízdou na kole, naštvaný pamflet, obžaloba fetišizace aut ale i rozdělování společnosti. Tak bychom mohli charakterizovat prózu Vyhoření, jejíž rozhlasovou podobu můžete poslouchat od dnešního pozdního večera v premiérové Četbě s hvězdičkou. O knize jsme si povídali s jejím autorem Petrem Šestákem.

Před čtyřmi dny 09:37

V grafickém designu byli Češi vždycky machři. Ať se člověk podíval kamkoliv

České mistrovství ve zmíněném oboru potvrzuje i nový celovečerní dokument Identita: Film o českém grafickém designu, který se vydal na cestu našimi kiny. Jak říká jeden z jeho režisérů Petr Smělík, jde o průlet tím, co krásného jsme tady v posledních stech letech měli a máme. A že toho je opravdu dost!

Před čtyřmi dny 05:28

Ta myšlenka vznikla v hlavě Olgy Havlové… aneb Co nám dala samizdatová periodika o divadle

  1. října najdete v kalendáři jako Den samizdatu. Mozaika si ho připomíná ohledáváním samizdatové divadelní publicistiky. Zatímco měsíčník Dialog vycházel v tuhé normalizaci let 1977 až 1982, sborníky O divadle suplovaly absenci svobodného divadelního tisku v uvolňujícím se ovzduší perestrojky – mezi lety 1986 až '89.
Před pěti dny 06:54

Nobelovu cenu za literaturu letos získala jihokorejská spisovatelka Han Kang

Nobelovu cenu za literaturu pro rok 2024 získala jihokorejská autorka Han Kang „za intenzivní poetickou prózu, která se vyrovnává s historickými traumaty a odhaluje křehkost lidského života“.

Před šesti dny 08:58

Absurdní humor k truchlení patří, říká režisérka filmu Rok vdovy

Ztráta partnera bývá bolestná. Situaci navíc často komplikují úřady, se kterými pozůstalí musí přicházet do styku. A do toho všeho můžou vřít vztahy v rodině. I o tom je nový snímek Veroniky Liškové Rok vdovy.