Mozaika
NejnovějšíPřed dvěma dny

Poslechněte si podcast: Láska v čase lockdownu. A také před ním a po něm. Vychází osmý román Michaela Cunninghama Den

Hodiny je román, který zajistil současnému americkému prozaikovi Michaelu Cunninghamovi slávu, v jakou nedoufal. Navíc byl veleúspěšně zfilmován a zastínil tak autorovy další prózy jako Domov na konci světa nebo Sněhová královna, které už v českém přakladu známe. Letos se k nim v překladu Veroniky Volhejnové přidal spisovatelův titul zatím poslední: Den. A právě ten nám zrecenzovala amerikanistka Hana Ulmanová.

05:49

Mozaika

Vydává: Český rozhlas

Živě moderovaný proud kulturního zpravodajství a publicistiky.

Web

Před dvěma dny 11:15

Bonbóny od Kafky. Výstava Fotoalbum rodiny Kafkových ukazuje Franze v obklopení láskyplného hluku

Koho Franz Kafka oslovoval Pepo? A proč své rodině přezdíval velký hluk? Jak se tvářil na snímcích z dětství? Kdo ho dokázal přemluvit fotografování? Psal si spisovatel se svým otcem vtípky na pohledy? A kterou jeho fotku si na zeď pověsila maminka? To ukazuje expozice, která je v pražském Goethe Institutu k vidění do 20. září.

Před třemi dny 05:10

Nejkafkovštější Lynch i české Vlny. V Karlových Varech budou tryskat emoce

  1. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech nabízí dramata, pohledy do historie, kafkovskou retrospektivu a několik hvězdných hostů. Mimo jiné.
Před čtyřmi dny 04:34

Zanechte bud, prosťáčkové srdce dobrého! Sbor Rosanka začíná zkoušet program Tisíc hlasů adventu

Je červen, velkolepé koncerty projektu Tisíc hlasů adventu vypuknou za půl roku a seniorský pěvecký sbor Rosanka z pražských Kobylis pomalu začíná s nácvikem jednotlivých čísel. Souhlasí paní sbormistryně s pojetím dirigenta Petra Popelky? Co si členové a členky sboru myslí o nezvyklém textu Gloria z Rybovky? A na kterou ze skladeb se nejvíce těší? Odpovědi na tyto otázky naleznete v reportáži Zdeňka Havlíčka.

Před čtyřmi dny 05:10

Národní divadlo představuje ve světové premiéře unikátní dílo Jiřího Kyliána Moving Still

Národní divadlo v Praze symbolicky uzavírá sezónu velkolepým počinem. Bude tu mít světovou premiéru konceptuální dílo legendy světové choreografie Jiřího Kyliána. Jde o sochařskou instalaci, která nese název Moving Still. Dnešní a zítřejší slavnostní večer v Národním divadle, koncipovaný přímo Jiřím Kyliánem, završí vernisáž ve veřejném prostoru před divadlem, na náměstí Václava Havla. Sochy budou u nás k vidění ale pouze do konce června.

Před pěti dny 05:44

5 dní, 7 operních premiér. V Ostravě začíná mezinárodní festival současné opery NODO

Sérii světových a českých operních premiér nabízí 7. bienále mezinárodního festivalu NODO (New Opera Days Ostrava). Koná se od zítřka do 30. června v Ostravě. V úzké spolupráci Ostravského centra nové hudby a Národního divadla moravskoslezského bude pod vedením mezinárodních inscenačních týmů uvedeno celkem sedm operních projektů, které demonstrují tvůrčí zvídavost i sílu současného uměleckého vyjádření.

Před pěti dny 12:04

Lucia Moholy byla inovátorka, která chápala fotografii jako kulturní médium, říká kurátor Jan Tichý

Více než šest set fotografií, mikrofilmů, dopisů, článků, knih a audionahrávek pražské rodačky Lucie Moholy, která svůj život spojila s vlivnou školou Bauhaus, představuje výstava Exposures v pražské Kunsthalle. Vůbec poprvé máme možnost poznat autorčiny ikonické fotografie představitelů Bauhausu a seznámit se s její prací informační vědkyně v Turecku nebo působením v centru curyšské umělecké scény.

Před šesti dny 13:00

Jaká by byla Marná lásky snaha, kdyby žil Shakespeare dnes? Startují Letní shakespearovské slavnosti

Shakespearovu méně hranou ranou komedii, která nevyhlíží tak docela jako komedie, si vybral režisér Filip Nuckolls pro svůj debut na Nejvyšším purkrabství Pražského hradu. Premiérou inscenace Marná lásky snaha tu ve středu začínají Letní shakespearovské slavnosti.

Před týdnem 04:18

Palora se připravuje na Tisíc hlasů adventu. Noty jsou rozdány

Červen v litovelském pěveckém sboru Palora se už nese ve znamení příprav na pražský koncert a sbormistryně Marcela Barvířová chválí dobře připravený tutoriál pro sbormistry, který společně s notami rozeslal Symfonický orchestr Českého rozhlasu. Více v reportáži našeho olomouckého kolegy Aleše Spurného.

Před týdnem 15:00

Určitý typ sobectví je nutný. Není to po, chceme vyprávět náš příběh, říkají umělci Böhm a Franta

Společně vystavují, píší a ilustrují knihy, vytvářejí nástěnné malby i prostorové instalace. Posledním projektem Davida Böhma a Jiřího Franty je výstava Fabulant, která je čerstvě k vidění v pražském Domě fotografie.