Kdo umí, ten umí
2. únor 2023

Poslechněte si podcast: Mou inspirací je Tomáš Baťa, říká majitel chráněné dílny

Leoš Jiřele chtěl být původně profesionálním sportovcem. V době jeho studií ale jeho otec založil chráněnou dílnu, kterou už tři roky na to vedl on sám. Dnes je to úspěšná společnost, která směle konkuruje i běžným firmám.

26:49

Kdo umí, ten umí

Vydává: Český rozhlas

Ne nadarmo se říká, že Češi mají zlaté české ručičky.

Web

Včera 30:33

Hlavně když to drží! Restaurátorka Jana Waisserová propůjčuje památkám čas

Restaurování památek je boj s časem. S tím, který už uplynul a tím, co teprve přijde. Je to krásná, ale přitom náročná profese. Vyžaduje výtvarné nadání, znalosti v oboru umění i chemie a samozřejmě také dobrou fyzickou kondici.

Před týdnem 25:38

Útulek jako splněný sen. Zapletalovi zvířatům dávají domov i lásku

Alena a Oldřich Zapletalovi jsou dva lidé s velkým srdcem. Život zasvětili pomoci zvířatům, a to je původně také svedlo dohromady. Manželé teď přetváří svůj domov tak, aby v něm byl prostor i pro opuštěné psy a kočky. Většinu svého času i financí vkládají právě do tohoto plánu.

12. únor 2024 30:22

Poezie organických křivek podle architekta Bohuslava Horáka

Dívejte se, přemýšlejte a buďte kreativní. Design je všude okolo nás. Přesně to, a nejen svým studentům, zdůrazňuje přední český designér Bohuslav Horák.

1. únor 2024 27:44

Rodák z Pardubic na cestě kolem světa: Skvěle nastartovanou kariéru vyměnil za dobrodružství

Málokdo se rozhodne opustit skvělou práci a vydá se sám na cestu kolem světa na motorce. Radim Cejnar přesně tohle udělal. Sám o sobě říká, že je dobrodruh, který dává v životě přednost svobodě a volnosti. Momentálně žije v Texasu. Využili jsme jeho krátké návštěvy k pozvání do Českého rozhlasu Pardubice.

3. leden 2024 42:45

Život mezi pardubickou kavárnou a keňskou nemocnicí

Příběh Aleše Bárty by vydal na několik životů, pracoval jako medik, zemědělec a kavárník. Pomáhal na Srí Lance po tsunami, v západokeňském Itibu založil nemocnici a na pardubické Karlovině otevřel kavárnu.

21. prosinec 2023 24:07

Oblečení, které se nepáře a časem získává na odolnosti. Uměli to už v době kamenné

Nalbinding je velmi stará technika pletení jehlou. První nálezy takto vyrobených textilií jsou tisíce let staré. Dodnes ale existují nadšenci, kteří se tomu věnují. Jedním z nich je Nikola Ženatá, která vyrábí ponožky, rukavice a další kusy oblečení hlavně kvůli rekonstrukcím historických událostí. Na nich se schází dobově oblečení lidé a připomínají si život ve středověku.

14. prosinec 2023 24:13

Ke své práci potřebuje sklo, pec i kopyto. Lustry skláře Stanislava Nováka mají punc jedinečnosti

Jedinečné skleněné lustry vyrobené technikou glass fusing vznikají na samotě u lesa v Orlických horách nedaleko Deštného. Metoda spékání skla je u nás známá, ale lustry podle ní vyrábí v České republice jen sklář Stanislav Novák.

7. prosinec 2023 24:38

Divadla v Hradci a Pardubicích si nekonkurují, mají jiný repertoár, říká režisér Pavel Khek

Do Klicperova divadla v Hradci Králové přišel Pavel Khek jako režisér a umělecký šéf souboru před čtyřmi lety. Pro východ Čech se rozhodl na základě nabídky, ale také jisté přesycenosti Prahou.

23. listopad 2023 28:36

Komunismus byl děravý, vzpomíná disident František Stárek Čuňas

Jeho rodina pochází z Libchav u Ústí nad Orlicí. Legenda českého undergroundu, disident, publicista a historický badatel František Stárek Čuňas, se tam před pár lety vrátil. Jeho životní cesta byla velmi pestrá.

16. listopad 2023 25:18

Historie v tanci a muzice. Formani udržují východočeské tradice

Národopisný soubor Formani funguje ve Slatiňanech od roku 2004. Tvoří ho nadšenci do folklorních tanců, písní a zvyků. Podle historických záznamů skládají hudbu, vymýšlí choreografie a šijí kroje. Jejich vystoupení tak pomáhají zachovávat lidové tradice z Chrudimska, Hlinecka a Nasavrcka.