Moci bez nemoci
4. únor 2024

Poslechněte si podcast: Transplantace jater. Unikátní operace mezi žijícím dárcem a dospělým příjemcem pohledem obou

V roce 2022 vůbec poprvé v ČR část svých jater darovala vážně nemocné pacientce její sestra. Obě jsou hosty pořadu se svým skutečným a velmi osobním příběhem. Unikátní operaci provedli lékaři v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny. Skupinu vedl doc. MUDr. Jiří Froněk, Ph.D., FRCS, přednosta Kliniky transplantační chirurgie IKEM. Další díl pořadu Moci bez nemoci přináší jedinečnou naději na život.

38:27

Moci bez nemoci

Vydává: Český rozhlas

O zdravotních diagnózách a nových metodách léčby se Šárkou Volemanovou.

Web

Před čtyřmi dny 36:28

Astma a jeho nová biologická léčba

Další díl pořadu Moci bez nemoci se bude věnovat diagnóze Astma bronchiale a novinkové biologické léčbě. Svůj příběh přijde vyprávět paní Anna, která tento způsob léčby právě podstupuje. Pozvání moderátorky a autorky pořadu Šárky Volemanové přijala i profesorka Martina Koziar Vašáková, lékařka Pneumologické kliniky 1. LF UK a Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze.

Před týdnem 40:03

Pavel Dřevínek je jednou z nejvýraznějších osobností medicíny. Zaměří se na cystickou fibrózu

Ve speciálním dílu se setkáme s jednou nejvýraznějších osobností současné medicíny. Pozvání moderátorky Šárky Volemanové přijal prof. MUDr. Pavel Dřevínek, Ph. D., přednosta Ústavu lékařské mikrobiologie 2. LF UK a FN Motol, vedoucí Centra cystické fibrózy FN Motol. Nahlédneme do světa jeho profese, tedy bakterií, virů a onemocnění, které nese název cystická fibróza. Pozvání přijala také jeho manželka MUDr. Eva Dřevínková, jejíž profesí je plastická chirurgie.

Před 2 týdny 33:47

Adenomyóza. Novinková léčba patologie svaloviny dělohy

Adenomyóza je stav, kdy tkáň vystýlající dělohu prorůstá do svalové stěny dělohy. V posledních letech odkládají ženy těhotenství na pozdější věk, a tím se zvyšuje riziko takových onemocnění a komplikací při početí. Svůj příběh přijde vyprávět Mária, která se díky novinkové metodě nakonec stala maminkou. Pozvání do pořadu přijala i MUDr. Kristýna Hlinecká, Ph.D., vedoucí lékařka Minimálně invazivní chirurgie Kliniky gynekologie, porodnictví a neonatologie VFN v Praze.

Před 3 týdny 35:26

Odstranění vbočeného palce. Nový mini invazivní zákrok očima ortopeda i pacientky

Hallux valgus neboli vbočený palec je získaná deformita nohy. Nejspíš k ní dochází kombinací nevhodné obuvi s vrozenou dispozicí kostry. Novinku z hlediska chirurgického zákroku představuje doc. MUDr. Rastislav Hromádka Ph.D., ortoped z I. ortopedické kliniky 1. LF UK a FN v Motole a vedoucí lékař ortopedie a operativy Canadian Medical. Krátce po mini invazivním zákroku je i paní Jana, která se v audioznáznamu dělí o svoji zkušenost.

25. únor 2024 35:45

Chirurgický a endoskopický způsob léčby obezity a diabetu

Budeme se věnovat chirurgickým a endoskopickým způsobům léčby obezity a diabetu. Představíme novinku v podobě lékařské studie, která je zaměřena na srovnání účinnosti a bezpečnosti léčebných metod obezity. Svůj příběh přijde vyprávět paní Helena, která jeden z takových zákroků, tedy sleeve resekci podstoupila. Pozvání do pořadu přijal prof. MUDr. Martin Haluzík, přednosta Centra diabetologie, vedoucí Laboratoře translační a experimentální diabetologie a obezitologie IKEM.

18. únor 2024 37:33

Unikátní operace pánve. Naděje pro ženy s gynekologickými nádory

Unikátní rozsáhlé operace v pánvi u žen s gynekologickými nádory. Pořad s lékaři a vědci včetně skutečných příběhů pacientů.

11. únor 2024 37:07

Neuropatické bolesti. Novinkou možností léčby je periferní nervová stimulace

Neuropatické bolesti vznikají jako přímý důsledek léze nebo choroby postihující část nervového systému. Mohou se týkat hlavových nervů, nervů dolních i horních končetin atd. Novinkovou možností léčby je tzv. periferní nervová stimulace. Podstoupil ji i pan Jiří, který svůj příběh bude vyprávět. Pozvání přijal doc. MUDr. Jiří Kozák, Ph.D. - primář Centra léčení a výzkumu bolestivých stavů při Klinice rehabilitace a tělovýchovného lékařství 2. LF UK s FN Motol.

28. leden 2024 39:31

Osobnosti medicíny. Poradkyně ministra zdravotnictví Martina Šochmanová a její dcera Barbora

Pořad Moci bez nemoci v letošním roce přivítá ve svých speciálech osobnosti medicíny a jejich blízké. První pozvání moderátorky Šárky Volemanové přijala PhDr. Martina Šochmanová, MBA, náměstkyně ředitele pro ošetřovatelskou péči a kvalitu IKEM, Prezidentka České asociace sester, poradkyně ministra zdravotnictví a také máma dvou dětí. Společně s ní do studia přijde její dcera Barbora.

21. leden 2024 28:45

Novinková chirurgická léčba zeleného zákalu

Dnes se budeme věnovat glaukomu, tedy zelenému zákalu, který je nazýván tichým zlodějem zraku. Může končit slepotou. Hovořit budeme o unikátní novinkové chirurgické léčbě glaukomu. Pozvání do pořadu přijali MUDr. Andrea Janeková, odborná oční lékařka Očního centra Praha a vedoucí lékařka Centra kataraktové a refrakční chirurgie a také pan Bohuslav, který tento zákrok podstoupil.