Moci bez nemoci
10. březen 2024

Poslechněte si podcast: Adenomyóza. Novinková léčba patologie svaloviny dělohy

Adenomyóza je stav, kdy tkáň vystýlající dělohu prorůstá do svalové stěny dělohy. V posledních letech odkládají ženy těhotenství na pozdější věk, a tím se zvyšuje riziko takových onemocnění a komplikací při početí. Svůj příběh přijde vyprávět Mária, která se díky novinkové metodě nakonec stala maminkou. Pozvání do pořadu přijala i MUDr. Kristýna Hlinecká, Ph.D., vedoucí lékařka Minimálně invazivní chirurgie Kliniky gynekologie, porodnictví a neonatologie VFN v Praze.

33:47

Moci bez nemoci

Vydává: Český rozhlas

O zdravotních diagnózách a nových metodách léčby se Šárkou Volemanovou.

Web

Před čtyřmi dny 35:43

Syndrom suchého oka. Nová terapie a léčba nabízí šanci na kvalitní život

Syndrom suchého oka. Nejčastější diagnóza v očních ambulancích. Nová terapie a léčba nabízí šanci na kvalitní život. Pozvání autorky a moderátorky pořadu přijaly MUDr. Dana Fillová, vitreoretinální specialistka a vedoucí lékařka Oční kliniky Lensi, MUDr. Petra Seidler Štangová, specialistka na problematiku suchého oka a oční lékařka z kliniky DentEye. Svůj příběh přijde vyprávět paní Dana, která novinkovou terapii podstoupila.

Před týdnem 28:48

Rakovina močového měchýře a novinková léčba

Karcinom močového měchýře a novinková léčba pro pacientky a pacienty, kterým je toto onemocnění diagnostikováno. Svůj příběh přijde vyprávět paní Gabriela, která rakovinou močového měchýře onemocněla a tuto léčbu před nedávnem podstoupila. Pozvání autorky a moderátorky pořadu Šárky Volemanové přijala doc. MUDr. Hana Študentová, Ph.D., zástupkyně přednosty pro léčebnou péči Onkologické kliniky Fakultní nemocnice Olomouc.

Před 2 týdny 36:12

Nefropatie, zánětlivé onemocnění ledvin. Představíme absolutní farmakologickou novinku

Diagnóza IgA nefropatie je jedno z nejčastějších zánětlivých onemocnění ledvin. Pokud není včas diagnostikováno, končí v mnoha případech akutním selháním ledvin. Představíme absolutní farmakologickou novinku v léčbě tohoto onemocnění. Svůj příběh přijde vyprávět paní Hana, která byla v klinické studii pro testování tohoto léku. Pozvání Šárky Volemanové přijala i prof. MUDr. Dita Maixnerová, Ph.D., nefroložka z Kliniky nefrologie VFN a 1. LF UK v Praze.

Před 3 týdny 32:51

Rakovina prostaty. Absolutní novinkou je terapie radiofarmakem

Časná stádia rakoviny prostaty obvykle nemají žádné příznaky. O to důležitější je prevence. Absolutní novinkou v léčbě rakoviny prostaty je terapie radiofarmakem. Svůj příběh přijde vyprávět Daniel, který se touto novinkou léčí. Pozvání autorky a moderátorky pořadu Šárky Volemanová přijala doc. MUDr. Hana Študentová, Ph.D., zástupkyně přednosty pro léčebnou péči Onkologické kliniky FN Olomouc.

11. srpen 2024 36:28

Astma a jeho nová biologická léčba

Další díl pořadu Moci bez nemoci se bude věnovat diagnóze astma bronchiale a novinkové biologické léčbě. Svůj příběh přijde vyprávět paní Anna, která tento způsob léčby právě podstupuje. Pozvání moderátorky a autorky pořadu Šárky Volemanové přijala i profesorka Martina Koziar Vašáková, lékařka Pneumologické kliniky 1. LF UK a Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze.

4. srpen 2024 37:55

Vysoký cholesterol. Nová biologická léčba v injekci

Představíme novou možnost léčby vysokého cholesterolu. Jedná se o cílenou biologickou léčbu, která se aplikuje injekčním podáním. Pozvání přijal prof. MUDr. Michal Vrablík, internista zabývající se preventivní kardiologií III. interní kliniky 1. LF UK a VFN v Praze, předseda České společnosti pro aterosklerózu a garant projektu Srdce v hlavě, který se zabývá kardiologickou prevencí. Svůj příběh bude vyprávět paní Ladislava, která novinkovou biologickou léčbu podstupuje.

28. červenec 2024 33:25

Metastazující melanom. Nadějí je novinková imunoterapie právě pro tento typ onemocnění

Dnešním tématem je onkologické onemocnění kůže, metastazující melanom. Nadějí na kvalitní život je novinková imunoterapie právě pro tento typ onemocnění. Svůj příběh bude vyprávět paní Lenka, která je touto novinkovou možností léčena. Pozvání přijala profesorka Monika Arenbergerová, dermatoložka Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, proděkanka pro vnější a zahraniční vztahy 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

21. červenec 2024 36:18

Léčba epilepsie podáváním tzv. cenobamátu. Naděje pro regulaci záchvatů

Epilepsie je onemocnění mozku a projevuje se výskytem epileptických záchvatů. Novinkovou léčbou roku 2023 je tabletové podání tzv. cenobamátu. Ten je velkou nadějí pro pacienty na regulaci záchvatů nebo v mnoha případech i bezzáchvatovost. Svůj příběh přijde vyprávět paní Magdalena. Ta prodělala svůj první epileptický záchvat ve čtrnácti letech. V současné době podstupuje léčbu cenobamátem a její záchvaty vymizely. Hostem pořadu bude neuroložka MUDr. Jana Zárubová.

14. červenec 2024 34:38

Makulární degenerace. Závažné onemocnění sítnice lze řešit biologickou léčbou

Věkem podmíněná makulární degenerace je závažné onemocnění sítnice a je nejčastější příčinou ztráty zraku u starších lidí. Medicína nabízí novinkovou biologickou léčbu, která pacientům a jejich očím navrací plnohodnotný život. Hostem je MUDr. Dana Fillová, vedoucí lékařka aplikačního a vitreoretinálního centra v Očním centru Praha. Svůj příběh přijde vyprávět paní Soňa, které byla makulární degenerace diagnostikována. Právě ona teď novinkovou biologickou léčbu podstupuje.

7. červenec 2024 33:06

Migréna není jen bolest hlavy, je to celý soubor příznaků. Představíme její novinkovou léčbu gepanty

Migréna. Nejedná se pouze o bolest hlavy, je to celý soubor příznaků. Novinkou v léčbě roku 2023 jsou tzv. gepanty. Tuto léčbu užívá paní Petra, která bude vyprávět svůj příběh a zkušenost. Hostem pořadu bude i MUDr. Eva Medová, neuroložka z Centra pro diagnostiku a léčbu bolestí hlavy na neurologické klinice FN Královské Vinohrady.